maandag 1 oktober 2012

Wat kost pleegzorg?

http://www.antibjz.nl/page/articles.html/_/jeugdzorg-algemeen/pleegzorg-koste-in-2011-169-miljoen-euro-r932

Wat waren de kosten van de pleegzorg in 2011? We zetten deze even op een rijtje;
In 2011 zijn er 9.423 kinderen uit huis geplaatst en onder gebracht in pleeggezinnen of gezinshuizen

Een pleeggezin krijgt gemiddeld €484,17 per pleegkind

Dit maakt dat de kosten voor nieuwe kinderen die in 2011 uit huis zijn geplaatst en onder zijn gebracht bij pleeggezinnen €54.748.006 zijn


In 2011 zaten er in totaal 20.498 kinderen in een pleeggezin (kinderen die uit huis zijn geplaatst) dat maakt een kosten post van € 119.094.199
Hierbij optellend de salaris van de pleegzorg begeleider
die is gemiddeld €2.887,50


Er zijn per 01-01-2012 14.504 pleeggezinnen uitgaande van 10 gezinnen per begeleider dan komen we uit op 1,450 pleegzorg begeleiders die gezamenlijk een totaal salaris ontvangen van € 4.186.857,00 per maand dat maakt dus een totale kosten post per jaar van € 50.242.500,00

De pleegzorg koste in 2011 de belastingbetaler in 2011 € 169.336.699,92

De pleegzorg koste per belasting betaler €10.58 per jaar

Hierbij niet mee berekend de declaraties pleegouders.


Lees ook:

In 2011 zijn 9.423 kinderen uithuisgeplaatst

Wat krijgt een pleegouder per kind maandelijks gestort                    Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse 

6 opmerkingen:

 1. Daar komt nog bij het geld dat jeugdzorg 'verbrand' per kind:

  34.000!

  Kosten van huisvesting, gv'n, teamleiders, regiomanagers, gedragsbabbelaars, controllers, pr-medewerkers, HR-werkers, juristen, bestuurders, leden RvT (waar zitten die toch te slapen?)

  Al met al geen wonder dat het hele circus meer dan 4 miljard per jaar kost.

  En dan hebben we het nog niet over advocaten, rechters, en anderen, die zich met zinloze procedures bezig houden omdat ouders in verzet worden gedreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier komt ook nog bij alle kosten van psychologen en psychiaters en uitkeringen die na een uhp nodig zijn omdat de kinderen totaal de vernieling zijn in geholpen.

   Verwijderen
 2. Zie rapport van Sybe Bijleveld Advies, 3 mei 2012:

  http://www.eerstekamer.nl/overig/20120727/sybe_bijleveld_advies/document

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De berekening klopt niet.
  Immers niet alle kinderen die in dat jaar uhp zijn waren dat vanaf januari.
  Rekentechnisch zou het de helft moeten zijn.

  Het haalt niet uit met grote bedragen te gooien als deze overduidelijk onjuist zijn.

  En het hoeft ook helemaal niet, al zou het maar de helft zijn dan nog is het grootste gedeelte weggegooid geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als een kind uit huis geplaatst wordt betaal je als ouders maandelijks de verblijfkosten waar het lot van je kind aan overgelaten wordt, in ons geval een observatie/crisiscentrum. Het LBIO wordt door BJZ ingeschakeld die vervolgens de facturen opstuurt naar ouders en via machtiging het geld opstrijkt. Bij ons blijven ze het bedrag van €150 nog steeds afnemen nadat de UHP vernietigt was door het Hof.
  Hoe nalatig zijn ze daar bij BJZ? Het LBIO heeft zelf BJZ gebeld om dat af te handelen.
  Onze reiskosten vergoed ook niemand, de vernielingen van de spullen van mijn kind vergoed ook niemand, de pijn die mijn kind heeft overgehouden, de blauwe plekken etc. etc. ... wie vergoedt dat? BJZ? Wat een lachertje.

  Vroeger kon mijn moeder (alleenstaande ouder met 6 kids) geen fietsen en sport -kosten ophoesten. Een maatschappelijk werker via de gemeente hielp haar daarbij en wij konden fietsen én ook sporten.
  Nu zou BJZ zeggen; o, die moeder is niet capabel om haar kinderen te verzorgen en zorg te dragen voor een goede ontwikkeling, weghalen die kids! Dan zou mijn moeder nu met 6 kinderen helemaal kaal geplukt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben opgegroeid in een gezin van 10 kinderen, mijn moeder deed alles alleen voor 10 gulden per week. Mijn vader beurde 13 gulden netto voor 50 uur werken en verzoop dus 3 gulden elke week.

  Mijn moeder heeft hem er eigenhandig (zij was 30 cm kleiner maar 4 X zo sterk. Drie weken daarna stond de kinderbescherming op de stoep om te ''helpen'' precies een maand later zaten wij met ons negenen, (de jongste was inmiddels gestorven), in een tehuis 150 km verderop en mocht zij nog 1 x per maand komen en kregen we fruit of snoep.

  Pa wilde natuurlijk ook zijn kinderen zien dus kwamen ze om de twee maanden. Pa bracht speelgoed, snoep, fruit en zelfs geld voor de oudste 3.
  Na 10 martel jaren van seksueel misbruik dag in het tehuis liep ik weg.

  Toen kreeg de kinderbescherming een andere naam ; 'Jeugdzorg' en werd het nog erger. Er kwamen meer bestuurslagen, de groepen werden kleiner. Maar er kwam meer leiding werd. In plaats van 1 á 2 op 20 á 26 kinderen werd het 1 op 3 kinderen. Toen verdwenen de tehuizen en werden het pleeggezinsbeschermingshuizen gewoon in een normale buurt /straat 2 á 4 kinderen met even zoveel leiding.

  Dit waren overigens gewoon de oude leider(sters) want die moesten wel werk houden en geld moest blijven rollen. Er kwamen ook nauwelijks nieuwe pleeggezinnen bij. Soms op basis van vrijwilligheid als een gezin er niet uitkwam,

  Ik zat ook bij een pleeggezin. Ik heb later de papieren uitgezocht en het bleek dat de pleegouders tussen '61 en '80 elke drie maanden kinderbijslag hadden gekregen voor negen kinderen. Terwijl er geen negen kinderen in huis waren.

  Ook vond ik veel kopieën van kinderbijslagaanvragen voor zijn Spaanse collega's met uitleg hoe dit te verwezenlijken. Jarenlang hebben ze gesjoemeld en jeugdzorg wist ervan en deed er niets aan.

  Bedankt dat ik mijn verhaal mocht vertellen.

  BeantwoordenVerwijderen