vrijdag 19 oktober 2012

Somaliërs, Jeugdzorg en uithuis geplaatste kinderen


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Documentaireserie Deze aflevering gaat over de grote problemen in Somalische gezinnen. Honderden kinderen zijn uit huis geplaatst. Yasmine praat met de ouders en met jeugdzorg.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1294312

                 Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

4 opmerkingen:

 1. Vinger op de zere plek. Ze pakken de kinderen af om ze een beter leven te geven maar daar komt niets van terecht. Islamitische kinderen die niet naar de moskee maar naar de kerk gaan. Verkrachte dochters. Niet je eigen taal mogen spreken met je kinderen. En dan de uitkering afpakken van een moeder met 6 kinderen. Hulp is ouders in hun eigen verantwoordelijkheid zetten? Wat is dat voor hulp? Dat is geen hulp maar beschuldiging zonder hulp. En de politiek doet niets. Wetgeving maken waarbij de rechten van ouders en kinderen nog sneller afgepakt kunnen worden. En dan maar zeggen dat het in Nederland nou eenmaal zo werkt. Inderdaad, ook voor Nederlandse gezinnen is dit een shock om te ervaren hoe weinig het gezin nog waard is en weinig men in staat is om hulp te bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. BJZ moet weten wat BW1:257 betekent: hulp en steun bieden. Ook hen leren dat hier aangepast moet worden, zoals dat eeuwen gedaan werd.
   Respect voor cultuur voor zover dat niet strijdig is met aantasten van de ander.
   Kan met zovele Somaliërs ze niet elkaar helpen met leren en ondersteunen? Ongeacht of men nog in opvang zit?
   De Nederlandse norm dient rekening te houden met de aanpassingsfase. Hulp mag niet het kind schaden. Steun ouders.

   Zeker waar ouders moeten leren en zich aanpassen. Dan kan BJZ als hulpverlener dat niet afschuiven op eigen verantwoordelijkheid van ouders: een dag helpen en uitleggen met schoonmaak moet kunnen, want het betreft de sfeer voor het kind, dus is het een direct kindbelang!
   VIB is wel haalbaar! Wat liegt BJZ!
   Neem geen schadende beslissing als ~een dag aan sfeer helpen kan.
   Wees niet rigide, BJZ!

   En ouders, hoe wennend nog ook, pas aan en neem aan, leer, verander. Zeker waar dat pedagogisch verantwoord is.
   Somalische kinderen zijn te weinig mondig om in seksueel misbruikende jeugdzorg te worden geplaatst. Dat zou niet mogen, maar dat is Nederland nu eenmaal.
   Al decennia!
   De politiek slaapt nog.
   Maar u kunt wat onderling doen. Aan leren en steunen.
   En stop CAD (of is het kat?)! Dat is uiteindelijk wel de bron van institutionele kindermishandeling onder toezicht van BJZ door eigen mishandeling.
   Stop uitkeringen en stuur terug waar ouders niets willen.
   Het is dan hun keuze - na hulp en leren. . .

   Ook Nederlandse ouders slapen vaak nog en doen niets aan het beleid in de politiek; jeugdzorgbeleid.
   Toch staan er elders op deze site mogelijkheden zoals een brief naar de gemeente sturen...

   Verwijderen
 2. Het is wel opvallend dat een oud onderzoek uitwees dat deze Afrikaanse doelgroep wel veel hoger schoort bij criminaliteit en politie-optreden (Noord-Brabant/ Tilburg??).
  Gewoon is 4%, Turken was verwaarloosbaar meer: 5%; Marokkanen 8% (dat is toen 2x zoveel als normaal), Antillianen schrikbarend % en afrikanen ook. Maar het zijn oude cijfers!
  We mogen hopen dat deze ouders ondanks hun cultuur tegenwoordig kennis nemen van moderner opvoedingsmethoden, en rekening houden met dat hun kroost in onze cultuur mag opgroeien en conformeren. Ouders moeten de wet BW1:247 kennen.
  Maar het filmpje maakt mij bezorgd. Wat doet deze bevolkingsgroep onderling? Steunen en informeren hoe oude gewoonten achter te laten?

  We hopen dus dat de oude cijfers achterhaald zijn of gaan worden. Maar waarom dan zoveel BJZ-zorg bij deze cultuur??
  We moeten niet meteen denken aan de godsdienst maar aan de cultuur.
  Ook onze cultuur is geënt op eeuwen invloed. Onze cultuur is niet ons geloof. Daar mogen hulpverleners en ouders wel rekening mee houden. Geen doop waar de afkomst anders is, e.d..
  En de immigranten door de eeuwen heen, vanaf de Batavieren, hebben zich aangepast. Mogelijk zijn wij wel een mengsel van Romein en Hugenoot? Oostgoot en Watergeus?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou zeggen; ga eens een week voor de gezelligheid een paar uurtjes rondhangen bij een BJZ gebouw of een instelling. Dan zie je wel wat er binnenloopt. Asielzoekers of gevluchtte oorlogs slachtoffers worden binnengehaald om ze door te schuiven naar de RvdK, de volgende stappen zijn bekend. Het gaat om de getraumatiseerde kinderen en ouders, ach die hebben zoveel hulp nodig van de kindermishandelende Rvdk en BJZ of LdH ...

   Verwijderen