zondag 7 oktober 2012

Dubbel gevaar voor kinderen binnen Jeugdzorg

Bron: Telegraaf

Zaterdag, 6 oktober 2012
Hans Kuitert

De nazorg voor slachtoffers van seksueel misbruik die tussen 1945 en 2010 onder de hoede vielen van de overheid, is niet goed geregeld. Het afgelopen maandag door de staat ingestelde centrale meldpunt rammelt en slachtoffers vrezen dat het blijft bij erkenning dat er veel fout is gegaan, maar genoegdoening, compensatie en adequate hulp slecht geregeld zal blijven.
Dit zeggen hun organisaties aan de vooravond van de publicatie van het tweeduizend pagina’s dikke rapport (Omringd door zorg, toch niet veilig) van de commissie-Samson over seksueel misbruik van kinderen die van staatswege in pleeggezinnen en instellingen voor jeugdzorg werden geplaatst.

In het rapport constateert de commissie, onder leiding van oudprocureur-generaal Rieke Samson, dat de Nederlandse staat en jeugdzorg sinds 1945 ernstig tekort zijn geschoten. Onvoldoende toezicht is de kern van de kritiek van Samson, waardoor kinderen binnen de jeugdzorg twee keer zoveel risico lopen misbruikt te worden als kinderen die gewoon thuis opgroeien. Het rapport meldt ook dat het meeste misbruik niet gepleegd wordt door hulpverleners, maar door jongeren onderling.

De slachtoffers van dergelijke praktijken binnen jeugdzorg hebben zich verenigd in twee organisaties: Skip en Nederland Heelt. Al langer bestaat de koepel voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de r.-k. kerk, Klokk. De drie organisaties hebben de handen ineengeslagen om de hulp, erkenning en schadevergoedingen voor de slachtoffers beter te regelen.

Sinds maandag is er een meldpunt dat is ondergebracht bij Slachtofferhulp Nederland. Het is een doorverwijsloket waar de organisaties nog niet tevreden mee zijn.

Voorzitter Guido Klabbers van Klokk: „Wij hebben een draaiboek voor wat we noemen het Netwerk Herstel. Hoe je met slachtoffers moet omgaan. Dat komt maar niet van de grond. We hebben er zelfs voor moeten knokken om als slachtofferorganisaties aangemerkt te worden op de website van het meldpunt. De regie bij Slachtofferhulp op dit punt schiet absoluut niet op. De ironie is dat de r.-k. kerk met een eigen meldpunt dat wel op orde heeft.”

De r.-k. kerk heeft een aparte stichting waar ook alles wordt geregeld, zoals hulp, compensatie, behandeling van een klacht. Zo’n mechanisme willen de organisaties ook voor de gevallen waar Rieke Samson studie naar heeft verricht. „We willen niet dat deze hulp wordt gekaapt door professionele instellingen, maar dat de slachtoffers zelf daarover beslissen. Jeugdzorg werkt met jeugd en moet er nu aan wennen dat de jeugdige slachtoffers van toen nu volwassen zijn en serieus genomen willen worden.”

Paul de Ridder, secretaris van Skip: „We moeten een gesprekspartner worden van het ministerie van VWS.” CDA en PvdA, weet De Ridder, staan positief tegenover de rol van de slachtoffergroepen.

De organisaties maken zich grote zorgen over wat er met het rapport en de onderzoeksdossiers gebeurt. „Maandag gaat de stekker eruit. Dan bestaat de commissie-Samson niet meer. Dan zullen we zelf de boel moeten monitoren. Wordt dit weer een rapport dat de kelder in gaat? Dat laten we niet gebeuren”, zegt De Ridder. En Klabbers: „De dossiers moeten goed bewaard blijven, die hebben slachtoffers nodig om compensatie te regelen. Het is de bedoeling die onderzoeksdossiers te vernietigen zodra het rapport er is. Dat willen we absoluut niet.”


Redactie Dark horse:

Ouders kunnen zich melden voor een schadeclaim:

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/09/ouders-kunnen-zich-melden-voor.html


              Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horsehttp://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html


 

3 opmerkingen:

 1. We hebben het zojuist gehoord in het NOS journaal: jeugdzorg moet excuses aanbieden aan de slachtoffers.
  Denken ze echt dat ze er zo vanaf komen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja dat denken ze.
  Ouders weten toch hoe geweldig BJZ reageert op meldingen van onjuist gedrag van een gezinsvoogd, bagatelliseren van waarheidsvinding met een diagnost, etc.
  Terugplaatsen zou de oplossing zijn, maar dat kost BJZ hun budget; dat doen ze niet: dat belang is groter dan dat van een kind. Dat bewijst BJZ keer op keer in de praktijk.
  We zien de gedragingen van BJZ.
  (Dat zijn niet enkel ouders).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ouder wenste ik dat de gezinsvoogd haar excuses aanbood voor de psychische marteling die ze samen met de achterban, mijn kind en ouders had aangedaan. Ze belde daarover haar vriendje de leerplichtambtenaar ... ja de leerplichtambtenaar! Contactjournaal. Ze zei tegen hem dat ze dat niet van plan was. Hoe onbeschoft en respectloos kan je zijn als BJZ medewerker, maar ook als derde meewerkend buitenstaander?

  BeantwoordenVerwijderen