maandag 8 oktober 2012

Samson presenteert vanochtend rapport misbruik

http://nos.nl/artikel/426947-samson-presenteert-rapport.htmlToegevoegd: maandag 8 okt 2012, 04:33
Update: maandag 8 okt 2012, 06:21


De commissie-Samson presenteert vanochtend de resultaten van een groot onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de jeugdzorg. De commissie, die onder leiding staat van Rieke Samson, onderzocht de aard en omvang van seksueel misbruik in pleeggezinnen en tehuizen.
De persconferentie wordt vanaf 10.25 uur live uitgezonden op Nederland 1 en Radio 1. Daarnaast is de persconferentie te volgen op Journaal 24.

Na de presentatie van de onderzoeksresultaten zal Jeugdzorg Nederland op een eigen persconferentie met een reactie komen.

Belangrijke conclusies


De NOS berichtte vrijdag en gisteren al over enkele conclusies uit dat rapport. Zo komt seksueel misbruik twee keer zo vaak voor bij kinderen in een jeugdzorginstelling als bij kinderen die thuis opgroeien. Bij kinderen met een verstandelijke handicap is dat zelfs drie keer zoveel. Jeugdzorg Nederland zal vandaag maatregelen aankondigen.
Samson concludeert dat jeugdzorgmedewerkers onvoldoende oog hebben voor seksueel onaanvaardbaar gedrag. Volgens de onderzoekers wordt slechts 2 procent daarvan gezien en onderkend. "De sector is onvoldoende in staat het probleem te onderkennen en adequaat te reageren", staat in het rapport.
Een groot deel van de meldingen van seksueel misbruik gaat over zaken die tientallen jaren geleden speelden. De commissie onderzocht misbruik van 1945 tot nu.

Jongeren onderling


In het rapport wordt ook een beeld gegeven van de daders. Het meeste misbruik wordt gepleegd door kinderen en jongeren onderling. De daders zijn vaak mannen. Hulpverleners die in de fout gaan hebben vaak nog geen verleden van seksuele delicten.
Samson zegt in het rapport ook dat ze zich grote zorgen maakt over de toekomst van jeugdzorg. Er komt een grote stelselwijziging aan waardoor de jeugdzorg in de toekomst een gemeentetaak wordt. Samson is bang dat het toezicht op jeugdzorg dan versnippert.
Het onderzoek heeft ruim twee jaar geduurd. Halverwege het onderzoek, in juni 2011, liet de commissie al weten geschokt te zijn over het beeld dat was ontstaan nadat 500 meldingen waren geanalyseerd. Misbruik in de jeugdzorg kwam schrikbarend veel voor, concludeerden de onderzoekers.

Nazorg


Slachtofferorganisaties en Slachtofferhulp Nederland maken zich zorgen over wat het rapport losmaakt onder lotgenoten. Zij vinden dat de nazorg na vandaag niet goed is geregeld door de overheid.
De organisaties waarschuwen ook dat ze geen genoegen nemen met erkenning, maar willen ook genoegdoening en compensatie.

Reacties


Wilt u naar aanleiding van de berichtgeving uw verhaal kwijt, mail dan naar onze redacteur: Ardi Vleugels.

5 opmerkingen:

 1. Compensatie in de vorm van straffen voor de jeugdzorgwerkers? Er zijn namelijk maar al te veel jeugdzorgwerkers die expres de ogen hebben gesloten en het slachtoffer verboden hebben aangifte te doen van de verkrachting.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeugdzorg liegt opnieuw er is wel sprake van een doofpot cultuur. Nog steeds!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. BJZ, zorg voor veel minder uithuisgeplaatsten. Dat vermindert deze traumatiserende kans.
  Doe aan degelijk terugplaatsingsbeleid, al kost het u budget.
  Een uithuisgeplaatst kind wordt al door het uithuisgeplaatst-zijn geschaad in z'n psychische ontwikkeling.

  Straffen van jeugdzorgwerkers helpt het kind niet. BJZ opheffen wel. Immers er zijn ook echte diagnosten die beter een behandeltraject kunnen geven. Ontwijk sociaal-werk-niveau.
  Dat is een hoger kinderrecht (IVRK art. 24).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laten we de rechters niet vergeten. Velen zorgen ervoor dat BJZ en al haar vriendjes mogen liegen. Dat moet buitenspel gezet worden. Laten we dat niet voorbij laten gaan. Justitie is ook een smeerlappenbedrijf. Ouders zijn nog altijd de beste deskundigen en specialisten, ze moeten de kans krijgen en gerespecteerd worden, net als hun kinderen! Vergeet niet dat al die gedupeerde kinderen straks een baan krijgen waarvan een aantal in de bejaardenzorg en daar zit dan een gezinsvoogd-bejaarde ...hm, kraak kraak. Wraak? Maar wel mondje dicht, niets zeggen. 'T is maar een gedachte. Hoe leest dat in de krantenkoppen? Gedupeerde neemt wraak op bejaarde (gezins)voogd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is niet alleen BJZ die de kinderen uit huis plaatst. De onnozele rechters van de Rechtbanken of het Hof geven daar toestemming voor op aanwijzing van de onwaarheden die ergens ontstaan zijn > GGz? de buurvrouw? de school? een arts? AMK? RvdK? je beste vriendin? Hedendaags waarschijnlijk ook de GGD?
  Kinderen en hun ouders of andersom zijn gewoon een prooi geworden €. Prof.mr. Jaap Doek vertelt een hoop hierover. Maar ach de regering.
  Doek die jeugdzorginstellingen nou maar gewoon op, los situaties thuis op, en als iemand uit huis moet dan alleen in familie of vriendenkring zonder tussenkomst van rechters, BJZ, AMK en RvdK ... ook niet de GGz en GGD. Is allemaal uit de tijd, overbodig. Je moet een kind leren begrijpen, dat kunnen zombies niet.

  Ra ra ra ... wat zal er gebeuren als we alle jeugdzorgmedewerkers mannen en vrouwen door elkaar in Instellingen opsluiten zonder waarheidsvinding(hetero's, bi-seksuelen, gay & lesbiennes en pedo's)? Ze mogen géén aangifte doen want we geloven ze toch niet.

  BeantwoordenVerwijderen