zaterdag 13 oktober 2012

Jeugdzorgtradities

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) maakt zaterdag de eerste namen bekend van tradities en rituelen die belangrijk zijn en moeten worden doorgegeven aan volgende generaties.  

De tradities en rituelen komen op de zogenoemde Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed.

 


 

 
 
Dit berichtje bracht me spontaan op het idee een Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed van Jeugdzorgtradities- en rituelen op te stellen, die nodig afgeschaft moeten worden.

Ik ben alvast begonnen, het zal vast nog wel aangevuld kunnen worden.  
 

1.   Het kinderbeschermingsspel met het UHP-ritueel

2.   Het geliefde blindoekspel van rechters om zo weinig mogelijk waarheid te vinden.

3.   Het traditionele kinderen ronselen door en voor BJZ: met sociokaartjes kinderpsycholoogje gaan spelen op de basisschool. Wie vangt de meeste?

4.   Het kwakzalven, favoriete bezigheid binnen de jeugdzorgketen. Middels zogenaamd wetenschappelijke beweringen de rechters van hun deskundigheid te overtuigen.

5.   Het Jeugdzorg-slachtofferspel. Spelregels: Jeugdzorg helpt slachtoffer jarenlang in de vernieling, vervolgens mag slachtoffer zijn verhaal vertellen aan een onafhankelijke commissie, daarna mag diezelfde Jeugdzorg gaan bekijken hoe zij hulp gaat organiseren voor het slachtoffer.

6.   Guerrilla marketing door branchevereniging Jeugdzorg Nederland middels sponsoring, public relations, reclame via TV, radio en in de openbare ruimte, lobbyen, en infiltratie bij artsen, consultatiebureaus, scholen enz. Een zeer creatief- en welhaast een grenzeloos spel om meer kinderen onder hun beheer te krijgen.

7.   Het anonieme kliktikkertje. Mensen in de gelegenheid stellen anoniem een behoorlijke tik uit te delen naar ouders door nare rare verhalen te vertellen. Jeugdzorg moedigt dit aan, want zo wordt het jeugdzorgkinderbestand verhoogd. En elk kind telt!
 
 
YB



                  Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

 

3 opmerkingen:

  1. Een cultuuromslag binnen de huidige Nederlandse Jeugdzorg, die door wijze mensen wordt doorgevoerd, is de enige manier om het systeem te veranderen, maar het zijn vaak de kwaden, die zich vast blijven houden aan het slechte.
    Het klinkt raar en iedereen in Nederland moppert erover dat Brussel zoveel in 'handen heeft', toch had Brussel de huidige Nederlandse Jeugdzorg beter kunnen regelen, gezien het feit dat ze er niet mee instemmen, hoe het er hier aan toe gaat. Vele gesprekken zijn er geweest via de ministers, van beide landen en Belgie heeft laten weten, de Nederlands handelswijze niet te gaan overnemen. Wat is het verschil tussen de Nederlandse en de Belgische Jeugdzorg?Nederland ziet Mensen altijd nog als slaven, die kinderen zo jong mogelijk aan de staat overdragen. In Belgie heeft de staat dat niet nodig. Ze vinden een opdringende zorg overbodig. Het is daar gemoedelijker en men laat zich niet gauw beinvloeden. Ze hebben eerder door wat de intentie van iemand is. Zo snel als in Nederland het kind de dupe vaak is door beinvloeding, ziet men in Belgie wat voor stress ouders wordt aangedaan en weet men wat het kost om tegen leugens en zwartmakerij te moeten vechten. Kortom men is zich bewust van de kettingreactie en daarom laat men dat, zodat het kind zich ook fijn kan blijven voelen, omdat men anders een draaikolk in wordt getrokken, van het ene negatieve naar het andere. En nee, zij kunnen daar niet om lachen, om zich te plezieren.
    Nu denken zij, wat zijn de ze daar in Nederland dom bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb er ook nog eentje:

    Het Advocaat van de duivel spel/ritueel.

    Er wordt een soort rechtszaak opgevoerd waarin wordt nagegaan of de ouder(s) het werkelijk waard is/zijn om tot ouder verklaard te worden. Vals spelen door Jeugdzorg is toegestaan.

    Een geliefd spel bij jeugdzorg. Kan wel afgeschaft worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jeugdzorg-ganzenborden:

    Als je in de put zit mag je er niet meer uit.

    Alleen jeugdzorgspelers kunnen doorspelen.

    Kan ook wel weg!

    BeantwoordenVerwijderen