woensdag 17 oktober 2012

Uitzending Een Vandaag 17 oktober - Ouders mijden Centra Jeugd en Gezin

sitestat

Mijn kind is moeilijk handelbaar, hoe ga ik daarmee om? Hoe laat moet een 7-jarige naar bed? Op school gaat het niet zo goed, wat moet ik doen? Met dit soort vragen kunnen ouders naar een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in de buurt.

Andre Rouvoet, toenmalige minister van Jeugd en Gezin, heeft dit in 2007 bedacht. Het moest een laagdrempelige manier van opvoedondersteuning zijn. Inmiddels zijn sommige CJG’s alweer gesloten, andere gemeentes zoeken een andere manier voor laagdrempelige jeugdzorg. Komen ouders wel naar deze inloopcentra of zoeken ze ergens anders antwoord op hun opvoedvragen? EenVandaag maakt na vijf jaar de balans op.   

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/41611/ouders_mijden_centra_jeugd_gezin

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Let op wat de moeder in dit filmpje zegt over de opvoedpoli. Daar kreeg ze in tegenstelling tot andere hulpverlening, waar ze 'nare ervaringen' mee had (jeugdzorg??), persoonlijke aandacht. Bovendien geeft de opvoedpoli alle hulp die ouders nodig hebben, allemaal op één plek, terwijl de CJG's net als BJZ de doorverwijsziekte hebben.

                        Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

2 opmerkingen:

  1. De doorverwijsziekte van BJZ bestaat, en aandacht daarvoor, uit het NIET-doorverwijzen naar een diagnost, MAAR naar de jeugdrechter voor een OTS- of UHP-aanvraag.

    En het kind wordt door BJZ graag met liefde voor de portemonee doorverwezen naar een PLEEGGEZIN.

    BJZ zal wegens de bedenkelijk geworden naam straks 'gecertificeerde instelling' gaan heten bij de gemeenten, en zal waarschijnlijk weer een andere naam gaan voeren voor de burgers.

    CJG's zijn straks helemaal -net zoals scholen- toeleverancier voor BJZ-nieuwe steil op sociaal-werkniveau met allergie voor de diagnost.

    Wat in de uitzending ook opviel was dat men bij de opvoedpoli niet bezorgd hoeft te zijn voor OTS! Dat zo ook bij www.basictrust.com voor VIB en advies.

    (Kopieër en plak link).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik begrijp Jo Hermanns niet. Denk hij dat het CJG wel een succes wordt als de overheid meer kaders stelt en kwaliteitseisen en geoormerkt geld? Dat wordt toch allemaal teniet gedaan als het betuttelende toontje en de achterdeur naar gedwongen hulpverlening gewoon blijft bestaan? Je wilt als ouder niet dat de regie wordt afgenomen. Je wilt hulp die in jou gezin past. En er moet ook goed nagedacht worden over allerlei zaken als het inschakelen van gezinshulp als er zieke ouders zonder netwerk zijn. Maar dan gewoon met toestemming van de ouder en zonder een dossier bij jeugdzorg. En zonder overal een drama van te maken of te roddelen. Maar ik denk dat de overheid dat niet meer kan. Die heeft zich met handen en voeten uitgeleverd aan de kindermishandelingslobby en dan ben je mooi klaar als je daar als ouders en kinderen mee in aanraking komt. Dan moet het CJG ook targets halen als 40 meldingen per maand op een inloop van 60 ouders of zoiets.

    BeantwoordenVerwijderen