vrijdag 12 oktober 2012

'Bliksemafleider'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11105/Jan-Bennink/article/detail/3327824/2012/10/07/De-commissie-Deetman-bleek-slechts-een-succesvolle-katholieke-bliksemafleider.dhtml


'De commissie-Deetman bleek slechts een succesvolle katholieke bliksemafleider'
OPINIE - Jan Bennink −07/10/12, 08:00 

Rieke Samson, de voorzitter van de Commissie Samson, kan de wereld morgen in een klap duidelijk maken dat in Nederland niet structureel kindermisbruikers de hand boven het hoofd gehouden wordt, schrijft columnist Jan Bennink. 'It's a very dirty job, but somebody has to do it.'
Systematisch misbruik van kinderen was een paar jaar geleden nog iets dat uit België kwam. An, Eefje, Julie en Melissa. Een horroronderwerp, veilig weggestopt onder de zuidgrens, waar Dutroux, het monster van Luik, en zijn trawanten dingen deden die hier nooit zouden kunnen.

Hoe anders is dat nu.

Begin 2010 ging de deksel van de doofpot van Pandora. Misbruik in de kerk, misbruik in de jeugdzorg, misbruik in de kinderopvang. Er kwam geen einde aan.

Peuterklasjes, snoezelruimtes, slaapzalen, internaten, pleeggezinnen, de sacristie. Waar in Nederland zijn kleine kinderen nog veilig voor grijpgrage vingers?

Zware commissies, die van Deetman en Samson, werden aangesteld. Eindelijk zou de onderste steen boven komen. En het recht zijn loop hebben.

Robert M.

En in één geval is dat ook gebeurd. Echter niet dankzij die eminente commissies, maar dankzij Nijntje. Door haar afbeelding in een smerige foto werd Robert M. uiteindelijk het hofnarretje van de Nederlandse kindermisbruikscene. Het monster van Riga werd gepakt en veroordeeld tot achttien jaar en TBS. En daar is heel misschien mee te leven voor de ouders en hun kinderen.

Maar vergelijk de straf van M. eens met het lot van Broeder Gregorius, het monster van Boekel. Hij liet, zo beweert men, kleine jongetjes castreren en werd nooit gestraft.

Andreas evenmin. Het monster van Heel kon, naar verluidt, ongestraft zevenendertig geestelijk gehandicapte kinderen vermoorden.

En ook de paters Salesianen, de monsters van 's Heerenberg bleven, voor zover ik weet, immuun voor 's werelds recht.

De commissie Deetman bleek slechts een succesvolle Katholieke bliksemafleider voor de dreigende volkswoede. En leidde niet tot de massatribunalen waar de slachtoffers van kindermisbruik recht op hebben.

Spijt en schadevergoeding

Terwijl de boevenwagen langs kloosters en katholieke bejaardentehuizen had moeten rijden om monsters van hun bed te lichten, lag bij de commissie Deetman de nadruk op spijt en schadevergoeding, een goed gesprek van verzoening tussen dader en slachtoffer. Niet een van de duizend beschuldigden werd aangeklaagd. 'Verjaard'. 'Niet genoeg bewijs'; klonk het opgelucht. Kan het nog perverser?

Morgen, 8 oktober, heeft Rieke Samson, de voorzitter van de Commissie Samson, de kans om het beter te doen dan Wim Deetman. Zij kan de wereld in een klap duidelijk maken dat in Nederland niet structureel kindermisbruikers de hand boven het hoofd gehouden wordt.

Van Samson, voormalig Procureur Generaal van het Openbaar Ministerie, wil ik dus meer horen dan een verklaring dat het allemaal beter moet in de toekomst. Van haar verwacht ik behalve een kundig verslag, een stevig advies over de vervolging van de monsters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen die onder de verantwoordelijkheid van de overheid vielen en nog steeds vallen.

Rieke, it's a very dirty job, but somebody has to do it. Now do it.

Jan Bennink is reclameman, publicist en columnist voor Volkskrant.nl


               Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse


 

5 opmerkingen:

 1. platform familierecht12 oktober 2012 om 15:18

  helaas, helaas, gemiste kans.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De overheid is (terecht) bang de hand in eigen boezem te steken.

  De overheid weet veel te goed wat dáár voor misstanden zijn, en wat er met die 'hand' allemaal kan gebeuren in de 'boezem' van de overheid ..

  (Sven, heb je er een passend (onsmakelijk) plaatje bij?)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Corine de Ruiter geweigerd voor het register van de rechterlijke macht?!

  http://www.vn.nl/Archief/Justitie/Artikel-Justitie/Hoogleraar-forensische-psychologie-geweigerd.htm

  Vanwege kritiek op jeugdzorg zeker.

  Typisch Nederlands, de boodschapper wordt aangepakt, niet het echte probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoogleraar forensische psychologie geweigerd.
   Het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) weigert hoogleraar forensische psychologie dr. Corine de Ruiter als gerechtelijk deskundige, zegt zij deze week in Vrij Nederland.

   Door Mischa Cohen
   (Foto: Maarten Kools)

   Hoogleraar forensische psychologie geweigerd.
   Het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) weigert hoogleraar forensische psychologie dr. Corine de Ruiter als gerechtelijk deskundige, zegt zij deze week in Vrij Nederland.

   Het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) is opgericht in 2010 en bedoeld als keurmerk voor forensisch psychologen en psychiaters. Het register is in het leven geroepen na de gerechtelijke dwaling in de zaak van de Schiedammer Parkmoord en de kwalijke rol van een getuige-deskundige in dat proces.
   Het wekt dan ook bevreemding dat het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) nu wel dr. Ruud Bullens, de omstreden getuige-deskundige uit het Schiedammer Parkmoord-proces tot het Register heeft toegelaten, maar hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter, tevens ervaren gerechtelijk deskundige, heeft afgewezen.

   De Ruiter is de ‘founding mother’ van de tweejarige selectieve Masteropleiding forensische psychologie aan de Universiteit Maastricht die juist is opgericht omdat rechters, officieren van justitie en advocaten voor advies van deskundigen aangewezen waren op ‘hobbyisten en autodidacten’, volgens professor Harald Merckelbach.

   Merckelbach, hoogleraar psychologie en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), noemt de gang van zaken in Vrij Nederland ‘ronduit schandalig’. ‘Destijds heeft de KNAW gewaarschuwd dat het Register niet zou mogen verworden tot een belangenclubje zonder enige binding met de universiteiten. Die vrees lijkt nu bewaarheid te worden.
   27-06-2012 / Justitie / crime

   Verwijderen
 4. De overheid steekt al jaren de hand in elkaars boezem en God weet waar nog meer, lekker knus. Men vergeet in bevredigde toestand dat er iets afschuwelijks gebeurd buiten die boezems.

  Het is inmiddels moeilijk voor kinderrechters, AMK, RvdK, BJZ en Instellings -medewerkers om hun identiteit geloofwaardig te houden, hun namen klinken tegenwoordig erg walgelijk ... Hier zouden ook mooie posters van gemaakt moeten worden. Ter actievoering hang ik het wel voor mijn raam hoor. Kom maar op!

  BeantwoordenVerwijderen