dinsdag 9 oktober 2012

Oude slachtoffers flink teleurgesteld

Organisaties van oudere slachtoffers vinden het rapport van de commissie Samson over seksueel misbruik in de jeugdzorg sinds 1945 maar magertjes.
„Onze generatie komt te weinig over het voetlicht. De aanbevelingen gaan over het heden, niet over wat vroeger is gebeurd met ons”, constateerde Paul de Ridder van de lotgenotengroep Skip.
Commissievoorzitter Rieke Samson zei gisteren bij de presentatie de teleurstelling van slachtoffers te begrijpen.

Samson: „Maar hulpverlening zat niet in de taakopdracht, evenmin schadeloosstelling.”
Alle aandacht was gisteren gericht op het verbeteren van de jeugdzorg en het minimaliseren van seksueel misbruik. André Rouvoet gaat een commissie leiden om de aanbevelingen van Samson uit te voeren.

„Een vlucht naar voren. Nu regelen de professionals in de jeugdzorg het onder elkaar”, schamperde Guido Klabbers van Klokk (slachtoffers kerkelijk misbruik) die namens de lotgenotengroepen als woordvoerder optrad.

De groepen zijn ook teleurgesteld over het optreden van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie). Klabbers: „Ik heb heel voorzichtige verontschuldigingen gehoord, maar wel erg risicoloos. Opstelten zit in een kabinet dat het slachtoffer centraal stelt, maar dat wordt hier niet waargemaakt.”

De slachtoffers, waarvan de meesten tussen de 40 en 65 jaar oud, willen meer. Ze willen betrokken worden bij oplossingen, hulp krijgen, genoegdoening. De organisaties willen ten minste een hoorzitting in de Kamer om extra druk op de regering te zetten. „Om te verhinderen dat er uitwegen worden gezocht, net als nu geen concrete toezeggingen hoeven te worden gedaan”, aldus Klabbers.

Slachtoffers moeten bij het proces van heling worden betrokken. Voorzitter Marcel Bamberg van de koepel van jongerenorganisaties (NJR) pleitte er gisteren voor dat de Inspectie Jeugdzorg jongeren inzet die uit de jeugdzorg zijn gekomen. Net als de oudere slachtoffers is dat een pleidooi voor het serieus nemen van ervaringsdeskundigen.

Bron, Telegraaf

Redactie Jeugdzorg Dark horse: De slachtoffers willen betrokken worden bij de oplossingen. Dat worden zij niet. Ook op het congres a.s. donderdag 11 oktober krijgen de slachtoffers een uurtje om te praten met Samson. De hele dag draait om de bobo's van de hulpverlening, niet om het serieus nemen van de slachtoffers.

                    Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html


 

1 opmerking:

  1. Gevolgschades door het handelen onder toezicht komen ook later aan het licht. Het zijn en blijven gevolgen van onkunde door 'jeugdzorg'!

    Toeleiden tot OTS èn UHP is schadelijk voor een kind, en dient dus hoogwaardig diagnostisch afgewogen te worden, niet door jonge sociaal-werksters.

    BeantwoordenVerwijderen