dinsdag 9 oktober 2012

We kunnen niet meer om misbruik heen

http://www.antibjz.nl/page/articles.html/_/jeugdzorg-algemeen/samson-we-kunnen-niet-meer-om-misbruik-heen-r1034
We kunnen niet meer om het misbruik in de jeugdzorg heen. Dat zei Rieke Samson maandag bij de presentatie van het onderzoeksrapport van haar commissie Samson. Ze onderzocht seksueel misbruik onder kinderen die tussen 1945 en 2010 door de overheid in een instelling of een gezin werden geplaatst.

Er moet dan ook langdurig worden geïnvesteerd in de aanpak van misbruik in de jeugd- en pleegzorg, stelt Samson. „We moeten niet uit zijn op kortetermijnsuccesjes”, zei Samson. „Van hoog tot laag, van minister en directeur-generaal tot gezinsvoogd en groepsleider”, iedereen moet aan de slag blijven, aldus de commissie.

Op medewerkers in de jeugdzorg rust volgens Samson dan ook een zware taak. „Het vraagt nogal wat van hen om de levens van deze kwetsbare kinderen weer op de rit te krijgen en hun een veilig leefklimaat te bieden.” Misbruik is nooit helemaal te voorkomen, stelt Samson: „De werkelijkheid is niet helemaal maakbaar.”

Een aantal bevindingen heeft Samson verbaasd. Zo was ze verrast door het taboe dat ervoor zorgt dat misbruik moeilijk bespreekbaar is. Ook vond ze het opvallend dat mensen die in de zorg werken het lastig vinden om op signalen over misbruik te reageren. Tenslote gaf Samson aan dat ze verbaasd was dat de helft van het misbruik werd gepleegd door groepsgenoten van de slachtoffers.


Bron: Telegraaf, 9 oktober 2012

                     Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horsehttp://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten