dinsdag 9 oktober 2012

Jongeren willen zelf een rol spelen in Inspectie Jeugdzorg

http://www.antibjz.nl/page/articles.html/_/jeugdzorg-algemeen/jongeren-willen-zelf-rol-in-inspectie-jeugdzorg-r1042


Betrek jongeren die uit de jeugdzorg komen bij de inspectie op deze jeugdzorg. 'Zij weten zelf wat er speelt in de instellingen en zijn door hun ervaring en leeftijd veel beter toegankelijk voor jongeren die nog in jeugdzorg zitten op dit moment', aldus voorzitter Marcel René Bamberg van jongerenorganisatie NJR.

'Seksueel misbruik of seksuele intimidatie is niet iets wat je als jongere snel met een oudere deelt', meent de NJR. Volgens de jongerenorganisatie komen de misstanden in de jeugdzorg mede doordat er te weinig naar jongeren zelf, en naar hun 'schrijnende signalen' wordt geluisterd.

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Volkomen mee eens! Dat is ook het grote bedrog in deze sector. De mantra van 'het belang van het kind' wordt te pas en te onpas van stal gehaald en krijgt nooit enige concrete invulling, van wat daar precies onder mag worden verstaan en hoe dat in de praktijk vorm krijgt. Het belang van het kind wordt door de profesionals ingevuld en is een 'geheimpje onder elkaar', dat vooral wordt gebruikt als een lamp om bestuurders en critici mee in de ogen te schijnen, maar dezen worden nooit bijgeschenen. Het is bedoeld om zich achter te verschuilen en  niet om iets inzichtelijk te maken. Het is de laatste verdedigingslinie als al hun argumenten van tafel zijn geveegd en ze met lege handen staan....'maar.., maar.., wat wij doen is altijd in het belang van het kind'. Je zou verwachten dat als deze kinderknuffelaars het werkelijk zo goed met kinderen voor hebben, zij wel wat vaker het kind zouden vragen naar hoe het zelf de dingen ervaart (zonder met suggestieve vragen in een bepaalde richting te sturen) en zeker de klachten van kinderen over aanranding serieus te nemen.  Maar de werkelijke situatie staat hier ver van. Het belang van de kinderen van deze sector is juist geformuleerd: het (jeugdzorg)belang bij de kinderen. Ze hebben een groot belang bij het vinden van mishandelde kinderen. En wanneer de kinderen in het geheel niet mishandeld worden, is het de kunst om dit toch te suggereren en de ouders zo tot wanhoop te drijven met hun ongefundeerde beschuldigingen, dat die meteen voor 'psychisch instabiel' kunnen doorgaan. Kassa! 'Dank je wel kind, dat we je mogen helpen'. Als wederdienst mag jij van ons op een hele lange vakantie, ver weg van je familie. En als ze stoute dingen met je doen, moeten we dat helaas aan je rare kinderlijke fantasieën toeschrijven....Wij hebben er tenslotte voor geleerd.

                 Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horsehttp://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html
1 opmerking:

  1. Wat tovert een mens in een beest? Geld en onderdrukking!
    Deze kinder/oudermis(handel)ing/ontvoering is dus Kafkaiaans.
    Dat jongeren zich zo sterk maken voor onderzoeken is een teken van moedigheid, alhoewel velen liever het geheel zien sluiten met een fixe schadeclaim. Kan eindelijke Pietje fietsen, kan Paula op turnen, kunnen Henkje en Ingridje naar de camping met hun ouders, kan moeders weer haar kids mooi kleden ...

    BeantwoordenVerwijderen