zondag 7 oktober 2012

Commissie Samson: de cijfers

Bron: NRC


In Nederland verblijven 40.000 kinderen in pleeggezinnen en tehuizen. De kwetsbaarste groep zijn kinderen (vooral meisjes) met een lichte verstandelijke beperking. Aldus de Commissie Samson volgens het NRC

In 2010 waren in die categorie 9,7 per 1.000 kinderen het slachtoffer van seksueel misbruik. In de reguliere jeugdzorg, voor kinderen zonder verstandelijke beperking, was dat 1,7 per 1.000 (pleeggezinnen) en 4,3 per 1.000 (tehuizen). Bij thuiswonende kinderen was het risico 0,8 per 1.000.

Deze cijfers zijn gebaseerd op informatie van medewerkers uit de verschillende sectoren.

Het werkelijke aantal misbruikte pupillen is hoger. Dat valt af te leiden uit de verklaringen van 341 pupillen zonder verstandelijke beperking. Zij melden zelf véél vaker misbruikt te zijn dan volgens de cijfers van medewerkers het geval zou moeten zijn. In 2010: 188 per 1.000 kinderen. Bij ondervraagde thuiswonende kinderen is dat 74 per 1.000.

Volgens de onderzoekers liggen de werkelijke cijfers ergens tussen de schattingen van medewerkers en de rapportage van pupillen in. De cijfers van medewerkers vormen een „ondergrens”.


                        Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horsehttp://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html


 

1 opmerking:

 1. En dan heeft men het nog enkel over seksueel misbruik.
  De schade door het uithuisgeplaatst-zijn is groot, en daar wordt al geen rekening mee gehouden.
  De onzin-redenen tot UHP worden nooit gecontroleerd op detailgebied (meta-analyse bij de inspectie is grof).
  Het gaat om veel en veel meer UHP-kinderen!
  Hun psyche wordt door BJZ aangetast, meer dan bij betrokken ouders, die een leerweg wordt onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen