vrijdag 26 oktober 2012

Raad positief over nieuwe stelsel 'Geef gemeenten meer ruimte'

 

Nieuwsbericht | 23-10-2012

 
De Raad voor de Kinderbescherming is positief over de komst van het nieuwe stelsel voor de jeugd. Gemeenten mogen meer ruimte krijgen, vindt de Raad.
De voorbereidingen voor een nieuw stelsel voor de jeugd zijn in volle gang. Gemeenten krijgen in dat nieuwe stelsel de regie over de jeugdzorg en de jeugdbescherming.

Deze zomer konden alle betrokken partijen reageren op de wetsvoorstellen, via een internetconsultatie. Ook de Raad heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. De reactie van de Raad - en die van nog 99 andere belanghebbende organisaties - staat nu online.

'De Raad voor de Kinderbescherming kan op hoofdlijnen goed werken met de voorliggende concept jeugdwet,' schrijft de Raad in een reactie. De Raad is al op verschillende niveaus in gesprek met gemeenten, om straks in de nieuwe situatie snel en adequaat te kunnen optreden.

Maar de Raad heeft ook een aantal kritische kanttekeningen. De belangrijkste is dat de Raad '... pleit voor een minder gedetailleerde wetgeving en meer ruimte voor gemeenten, waardoor, rekening houdend met de lokale verhoudingen, een optimaal stelsel kan worden vormgegeven om opvoedproblemen op te lossen.'

Meer informatie

Verantwoord verder

Zorg en bescherming gaan vaak hand in hand. Voor jeugdigen kiest de regering hierbij een nieuwe koers. Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid. Voor de preventie, de zorg en de uitvoering van de bescherming. Ze maken daarbij gebruik van allerlei deskundigheden en diensten. Ook de Raad voor de Kinderbescherming heeft een rol; specifiek, bescheiden, maar onmisbaar. Als onafhankelijk onderzoeker van bedreigende situaties voor het kind, als aanreiker van oplossingen, als eiser van maatregelen. Niet als hulpverlener.

Het gaat over preventie, zorg, straf en bescherming. Over ingrijpen voordat het te laat is. Zo nodig over het inperken van ouderlijke rechten of de ruimte van kinderen. Maar ook over de vrijheid om invulling te geven aan eigen leven, gezin en ontwikkeling.

Samenwerking van alle betrokken partners is nodig. De belangen van kinderen en ouders vragen daarom. Lees meer over de inzet van de Raad voor de Kinderbescherming bij de transitie van jeugdzorg en jeugdbescherming naar de gemeenten, in de brochure 'Verantwoord verder'.

Meer informatie

                     Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

3 opmerkingen:

 1. De raad is tevreden .. logisch, de eigen positie blijft onaangetast, en onderzoek naar de feiten zal voorlopig niet nodig zijn, heerlijk toch? Gewoon lekker wat wauwelen op basis van je (hulpverleners-)gevoel.

  Wat wil je nog meer als je je behoefte om 'iets' te doen wil bevredigen zonder al te veel te hoeven nadenken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hun werk bestaat enkel uit AMK's verslagen te kopieëren en plakken, gebaseerd op verzinsels en verdraaiingen, om samen met hen en BJZ een leuk babbelverhaaltje in elkaar te zetten voor de rechter.
  How's that, een kind kan de was doen.
  Zijn die mensen ook van vlees en bloed met geweten? Ik twijfel nog steeds.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen beëdiging voor de rechters is zo fijn: geen verantwoordelijkheid, en vele verschuilmethodes achter anderen en andere instanties.
  Geweldig werk voor onverantwoordelijken.
  Geweldig schadelijk werk voor dromers zonder retrospectie of zelfinzicht.

  BeantwoordenVerwijderen