dinsdag 9 oktober 2012

Jeugdzorg gaat diep door het stof

http://www.trouw.nl/tr/nl/4656/Jeugdzorg/article/detail/3328801/2012/10/09/Jeugdzorg-gaat-diep-door-het-stof.dhtml




Branche-organisatie Jeugdzorg Nederland is diep door het stof gegaan voor de slachtoffers van seksueel misbruik binnen overheidsinstellingen en in pleeggezinnen. "Ik bied ieder kind als individu namens alle collega's mijn oprechte excuses aan", zei bestuurder Ans van de Maat gisteren, nadat het langverwachte rapport van de commissie-Samson over seksueel misbruik van kinderen in overheidsinstellingen en pleeggezinnen was gepresenteerd. "Een financiële genoegdoening kan niet buiten beschouwing blijven", voegde ze daaraan toe.
Uit het rapport blijkt onder meer dat jongeren die gedwongen door de kinderrechter uit huis zijn geplaatst in overheidsinstellingen 2,5 keer zo vaak worden misbruikt als jongeren gemiddeld in Nederland. Zover als Van de Maat gingen minister Opstelten (veiligheid en justitie) en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (jeugdzorg) in hun reactie niet, nadat ze het rapport 'Omringd door zorg, toch niet veilig' overhandigd hadden gekregen. Veldhuijzen noemde de bevindingen van Rieke Samson, oud-procureur-generaal, 'afschuwelijk'. 
Beide bewindspersonen spraken hun medeleven met de slachtoffers uit, maar excuses kwamen er niet. Naar verluidt heeft dat te maken met angst voor mogelijke schadeclaims. Bovendien had Samson wel Jeugdzorg Nederland maar niet de bewindslieden opgeroepen excuses te maken.

Veel van de aanbevelingen van de commissie-Samson neemt het kabinet over. Maar de aanbeveling om het Schadefonds Geweldsmisdrijven ook open te stellen voor slachtoffers van voor 1973 willen de bewindspersonen eerst bestuderen.

Van de Maat zei dat Jeugdzorg Nederland 'in het hart' is geraakt door het onderzoek. Het rapport-Samson spreekt van een 'taboesfeer' als het gaat om seksueel misbruik en van 'handelingsverlegenheid' van medewerkers, als ze horen van misbruik. Aan beide moet een einde komen.

Volgens Van de Maat is de afgelopen twee jaar veel in gang gezet, waardoor al sprake is van een cultuuromslag, zoals de eis van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor medewerkers in de jeugdzorg (binnenkort ook wettelijk verplicht), verplichte aangifte van seksueel misbruik, een meldcode, verplichte inschrijving van medewerkers in een beroepenregister, tuchtrecht (in de maak), screening van pleegouders, professionalisering en bijscholing van het personeel.

Oud-minister Rouvoet van jeugd en gezin gaat, met unanieme steun van de sector, een dwingend kwaliteitskader ontwikkelen met het doel seksueel misbruik te voorkomen.

Ook het kabinet heeft al het een en ander gedaan, zoals de instelling per 1 oktober van de hulplijn seksueel misbruik voor de slachtoffers en een wetsvoorstel over een verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Een groep deskundigen onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan is ingesteld om een actieplan van het kabinet om kinderen een veilige omgeving te bieden, te volgen en aan te jagen.

Samson plaatste twijfels bij het voornemen om de jeugdzorg en de pleegzorg naar de gemeenten over te hevelen. De gemeenten zullen er eerst voor moeten zorgen dat ze voldoende kennis in huis hebben. Het hangt van het nieuwe kabinet af wat met deze aanbeveling wordt gedaan.

Diverse Kamerleden, zoals Nine Kooiman (SP), Vera Bergkamp (D66) en Mona Keijzer (CDA), pleiten ervoor om vooral praktisch te blijven in de strijd tegen seksueel misbruik in de jeugdzorg. Geen nieuwe systemen of nieuwe regels is hun boodschap. Kooiman, oud-gezinsvoogd: "Ik weet als geen ander hoe verkrampend nieuwe regels werken. Geef hulpverleners meer tijd voor hun cliënten, daar wordt de veiligheid groter van."


'Samson overdrijft'

Misbruik in de jeugdzorg is 'incidenteel' en het veel te stellige rapport van de commissie-Samson beschadigt dan ook alleen maar de jeugdwerkers in de zorg. Dat zegt onderzoeker Peer van der Helm van het Expertise Centrum Jeugd van de Hogeschool Leiden, die onderzoek doet naar de huidige lichting bewoners van jeugdinstellingen.

Van der Helm vindt dat Samson zich baseert op oude gevallen van misbruik, terwijl jeugdzorg de laatste jaren juist extra maatregelen heeft genomen, zoals cameratoezicht. Dat maakt het scheiden van gemengde groepen overbodig.

Een woordvoerder van de commissie is juist verbaasd over de conclusies van Van der Helm. "Een onderzoek waaruit blijkt dat er niets mis is, dat zou ons verbazen, ook als je kijkt naar buitenlands onderzoek."

             Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horsehttp://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

3 opmerkingen:

  1. Huppeltrutje van de Maat trekt plichtmatig het boetekleed aan, maar onder haar (mede-)verantwoordelijkheid (nu) is het in de jeugdzorg een misselijkmakende puinhoop, inmiddels sinds decennia!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Let even op!

    Jeugdzorg Nederland is gewoon een branchevereniging, net als de winkeliersvereniging in een winkelcentrum.

    Voorheen ook wel bekend als de MO-groep.

    Toen díe naam (blijkbaar) teveel besmet was geraakt hebben ze er Jeugdzorg Nederland van gemaakt ..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misbruik van kinderen wordt afgedaan met misbruik van woorden.

    "Ik bied ieder kind als individu namens alle collega's mijn oprechte excuses aan", zei bestuurder Ans van de Maat van Jeugdzorg Nederland.

    De betekenis van het woord 'verontschuldiging' wordt door o.a. Ans niet beseft.
    Hoe kan iemand die zelf schuldig is, 'veróntschuldiging aanbieden' aan de persoon die onschuldig is?! Als er werkelijke sprake is van spijt over wat je iemand aangedaan hebt, kun je diegene excuses/verontschuldiging vrágen! Het slachtoffer is degene die jou van je schuldig voelen kan bevrijden, m.a.w. verontschuldiging kan aanbieden.

    BeantwoordenVerwijderen