zaterdag 13 oktober 2012

Jeugdzorg Nederland komt er te goed van af

Bron: NRC Next, dinsdag 9 oktober 2012

Wetenschappers boos over afgezwakte conclusies

Wetenschappers van de Universiteit Leiden zijn boos over de ingreep in hun deelrapport door commissie-samson die kindermisbruik onderzocht. Ze moesten twee hoofdstukken met kritische opmerkingen schrappen. “Rieke Samson heeft ons opdracht gegeven de conclusies en de samenvatting te verwijderen uit ons onderzoeksrapport”, zegt Rien van IJzendoorn, hoogleraar pedagogische wetenschappen.

In de twee hoofdstukken stond flinke kritiek op het management van jeugdzorg Nederland, de brancheorganisatie van jeugdzorginstellingen. De hoofdstukken bevatten ook hardere conclusies over het misbruik dan de commissie-samson wilde trekken.

Dat het seksueel misbruik nog steeds “ontoelaatbaar hoog”is, moest eruit. Ook de conclusie dat vooral in tehuizen, maar ook in de pleegzorg, nog onvoldoende bescherming wordt geboden.

In een reactie op het rapport verklaarde Jeugdzorg Nederland gisteren “in het hart” te zijn geraakt. De instantie heeft oud-minister voor Jeugd en gezin André Rouvoet gevraagd om een onafhankelijke Commissie te leiden, gericht op het voorkomen van seksueel misbruik.

“Het management van Jeugdzorg Nederland komt er te goed van af in het eindrapport”, vindt Van IJzendoorn. “Nergens wordt gemeld dat het management ons onderzoek heeft vertraagd en zelfs een tijdlang heeft geblokkeerd. Het onderzoek en de methode waren door de universitaire medisch-ethische commissie goedgekeurd en uiteindelijk, na maanden vertragingen, hebben we ook gelijk gekregen.

Toen was het al te laat om het onderzoek nog in volledige omvang uit te voeren.”

Van IJzendoorn vindt dat Rieke Samson tijdens haar persconferentie van gisteren (8 okt. 2012) Jeugdzorg Nederland merkwaardig genoeg “nog een pluim op de hoed” gegeven heeft door te zeggen dat de blokkade te maken had met de zorg voor het welzijn van de kinderen.

Inhoudelijk is er ook een verschil van mening. De onderzoekers vinden dat er in het eindrapport te weinig benadrukt wordt dat vooral opvang in tehuizen slechts in noodgevallen gebruikt moet worden.

En dat kindermisbruik als structureel probleem is ingebakken in tehuizen.

“Zet probleemjongeren in gemengde lefgroepen met te weinig staf bij elkaar en je kunt het niet meer in de klauwen houden”, zegt Van IJzendoorn. “Een drastische verschuiving naar pleegzorg en andere vormen van kleinschalige, gezinsgerichte opvang is dringend nodig.”

In reactie heeft de Universiteit Leiden inmiddels het onderzoeksrapport, met geschrapte hoofdstukken, op internet gezet.

Joep Dohmen


                    Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

4 opmerkingen:

 1. Het is duidelijk dat Rieke Samson uit de Jeugdzorg hoek komt en onder één hoed speelt met het management van JZ-Nederland.

  Management van een commercieel/beursgenoteerd bedrijf zou bij wanprestatie (dit is zacht uitgedrukt!) onmiddellijk mogen vertrekken. Waarom gebeurt dit bij JZ-Nederland niet?

  Hoe kan het dat het management van JZ-Nederland een ingesteld onderzoek kan tegenwerken zonder consequenties? Waarom moet een conclusie worden afgezwakt? Corruptie op het hoogste niveau van instanties die kinderen horen te beschermen.
  Crimineel gedrag is het en niets anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1294312
  Ook Somalische ouders ondervinden dat de overheid niet helpt maar ze straft met het afnemen van hun kinderen die vervolgens misbruikt worden. Alle cliche's komen weer langs. Ouders die niet in hun eigen taal met hun kinderen mogen praten. Ouders die door stomme pech (verlies van uitkering van een alleenstaande moeder, hoe doe je zoiets als overheid?) hun kinderen kwijtraken. En als kind dan verkracht wordt of er mag alleen in het Nederlands gecommuniceerd tijdens het spaarzame bezoekuurtje wordt ze ook nog vergeleken met een mishandelende ouder. Hoe lastig het ook is om mensen uit een Afrikaans land te integreren in de Nederlandse samenleving, je pakt ze toch niet hun kinderen af? Hier wel. We roepen gewoon: achterlijke buitenlander, qat, misbruik van voorzieningen en stoppen ze in een pleeggezin waar ze gedoopt worden en gehersenspoeld. Ach ja, Somaliers zijn toch een minderheid waar je tegenaan mag trappen. Hoeveel respect kost het eigenlijk om deze mensen gewoon een kans te geven. Scheelt waarschijnlijk ook nog miljoenen als je ze wel helpt en niet hun kinderen onderbrengt bij geldverslindende jeugzorginstellingen en pleeggezinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De manager van BJZ Tilburg, dhr. R. B., werd door de directeur teruggefloten tijdens een klachtenbehandeling. Hij vertelde met een snauwerige stem, dat mijn ex geen recht had om zo vaak te procederen tegen BJZ. De directeur van BJZ Tilburg zei dat dat wel mocht, zo vaak als noodzakelijk is, omdat wij in een rechtsstaat leven.
  Hoezo een domme onbeschofte manager?
  De klacht werd toch ongegrond verklaart door de zgn. onafhankelijke commissie vol met middenstanders.

  Mw. Samson wilde ook een apart AMK openen voor de seksuele misbruikte kinderen. Nog meer kassa en grijze massa's aan managers. Zedendelicten horen niet thuis bij een AMK of kinderbescherming, noch bij BJZ, maar bij Justitie, mw. Samson

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is ook verdacht stil op de twitter account van Uber Sturmbahn Fuhrer en #YAM trender @egerritsen. En wie zwijgt, die heeft wat te verbergen.

  BeantwoordenVerwijderen