zaterdag 11 januari 2014

Grootouders dreigen kleinzoon te verliezen

Bureau Jeugdzorg Hoorn  

Bureau Jeugdzorg Hoorn (in de personen van Lara T. en Rianne V.) dreigt onze kleinzoon uit huis te plaatsen omdat wij volgens hen pedagogisch onbekwaam zijn. Onze kleinzoon woont als sinds februari 2013 bij ons in huis. Onze dochter is minderjarig en kan niet volledig voor haar zoon zorgen. Om privacy redenen houden wij hun namen geheim. Zijn moeder is erg goed voor haar zoontje, maar kan door haar verleden met onder andere BJZ niet volledig voor hem zorgen. Ook mag zij niet bij ons in huis wonen omdat anders BJZ haar zoon bij ons weg haalt en in een pleeggezin plaatst.  

Wij waren netwerkpleegouders, maar omdat onze dochter onder OTS staat konden wij geen pleegouder zijn. Daar kwam Jeugdzorg zonder onderzoek ook erg laat achter. 

Misbruikt door biologische vader 

Onze dochter is onder toezicht gesteld, omdat indertijd haar biologische vader haar misbruikt heeft. De omgangsregeling na de scheiding ging via BJZ.

De grootste fout die mijn vrouw (achteraf gezien) ooit gemaakt heeft. Haar dochter is wel 32 keer (!) overgeplaatst door BJZ. Onze dochter staat sinds haar vijfde jaar onder OTS. Sinds haar negende is zij van crisispleeggezin, naar pleeggezin naar crisisplek (Parlan) naar gesloten instelling etc. etc. gegaan.

Daar zij dit jaar achttien wordt is BJZ in onze ogen niet meer van plan haar een vaste plek te bieden. 

Geen gegronde redenen voor ongeschiktheid 

Een gegronde reden waarom wij als pleegouders niet geschikt zouden zijn geven zij niet. Volgens Jeugdzorg zijn wij ‘pedagogisch niet vaardig’ genoeg. Wij hebben nog twee jongens thuis, waar het prima mee gaat. Onze dochter heeft een reactieve-hechtingsstoornis wat vastgesteld is door psychologen in Alkmaar, maar waar verder nooit iets mee is gedaan. Zij trekt ons aan en stoot ons af. Hierdoor zijn er veel spanningen tussen mijn vrouw en haar dochter. Daarom mag zij van BJZ dus niet thuis wonen, vanwege de veiligheid van ons kleinkind. Anders zouden zij Kas per direct uit huis plaatsen 

Geen plek voor de jonge moeder 

Vanaf dat moment is onze dochter zwervende. Ze is een zeer zelfstandig meisje met veel problemen. Zij zorgt er zelf voor dat zij onderdak heeft bij vrienden en/of  familie. BJZ heeft haar de keus gegeven om naar het ‘Moeder en kindhuis’ in Zutphen te gaan, onder vermelding dat zij tot haar 18e verjaardag op de groep moest blijven alvorens zij naar het begeleid wonen traject zou gaan. Daar had ze geen trek in, mede omdat het ‘Moeder en kindhuis’ haar had gezegd dat zij slechts enkele weken ter observatie van de interactie tussen onze dochter en haar zoon op de groep zou blijven. BJZ gedoogde dat zij op plekken zat die niet geschikt voor haar waren, maar boden haar geen alternatief. Ook niet toen wij in de zomer van 2013 aan de bel trokken dat het helemaal niet goed ging met haar. Onze dochter is nu 17 en gelukkig in september van Jeugdzorg af.

Wij hebben eerdere gezinsvoogden gehad die wel goed waren, maar die werden of overgeplaatst, gingen met zwangerschapsverlof of hun contract werd niet verlengd. 

Niet streng genoeg 

De reden die BJZ voor de dreigende uithuisplaatsing aanvoert is dat wij niet streng genoeg zijn voor onze kleinzoon. Tijdens het wel 10 minuten (!) durende gesprek waarin zij ons vertelden dat zij onze kleinzoon bij ons uit huis gingen plaatsen werden de volgende redenen genoemd: Er stond geen box meer in de huiskamer en Kas mocht uit een zak pepernoten pakken. Blijkbaar mag je geen zak pepernoten op tafel laten liggen, en tegen hem zeggen dat hij er niet aan mag komen omdat hij een eigen schaaltje heeft. Er lag een zak pepernoten op tafel waarin Kas keek, zijn handje er in stak, ik ‘nee’ zei, hij zijn handje er weer uit haalde. Dit herhaalde zich een aantal keer totdat hij een pepernoot te pakken had en er lachend mee weg wandelde. 

Kind klimt uit de box 

Zij vielen er over dat wij geen box meer in huis hadden. De reden dat wij de box vanaf 14 maanden hadden verwijderd, is dat onze kleinzoon eruit dreigde te klimmen. Het was puur een veiligheidskwestie. 

Ook heeft hij volgens BJZ geen dagstructuur. Terwijl hij ‘s ochtends rond 8 uur wakker wordt, mee boodschappen gaat doen, lekker speelt met zijn eigen speelgoed, tussen de middag twee uur slaapt en ‘s avonds tussen half  8 en 8 uur weer naar bed gaat. Wij laten hem volgens BJZ in de middag te lang lopen voordat wij hem naar bed brengen. De eerste twee keer toen ze er waren sliep hij en omdat ze hem toch wel graag even wilde zien hebben wij hem de derde keer wakker gehouden. Zij hebben hem 5 minuten gezien, want hij ging naar bed. Jeugdzorg vond dat hij ‘wankel’ was. Vindt je het gek, hij was moe en moest naar bed. Het is toch wel erg knap dat BJZ in drie huisbezoeken ons ritme met onze kleinzoon kan bepalen. 

Gedragswetenschapper nooit gezien 

Zij zijn drie keer maximaal een uurtje geweest waarin ze de derde keer een veiligheidslijst wilden bespreken. Dit hebben ze besproken met een gedragswetenschapper, die wij nog nooit hebben gezien. Wij vinden het erg knap dat een gedragswetenschapper van BJZ van een papiertje af kan lezen wat wij allemaal goed en verkeerd doen.  Maar antwoorden op onze vragen krijgen wij (om privacy-redenen) niet. Ook hebben wij volgens hen geen recht om het dossier van Kas in te zien. Ze bespreken wel dingen met ons, maar wij mogen niet zien wat zij hebben genoteerd?... Leugens?... Het zou mij niets verbazen. 

Goede gezinsvoogd vertrokken 

Zij krijgen geen grip op onze dochter van inmiddels zeventien, want zij neemt niets aan van een gezinsvoogd van vierentwintig, zonder kinderen, die net van school af komt. Ook is er geen goede overdracht geweest, want onze oude gezinsvoogd kent haar niet eens...Dit was een goede gezinsvoogd, die geen blad voor de mond nam en ook nergens omheen draaide. Van haar werd het contract niet verlengd. Hier zijn wij nog steeds pissig over. Zij had puberkinderen en sprak onze dochter ook in pubertaal aan. 

Ons kleinkind kan al van alles, dus zo slecht gaat het niet met hem 

Hoeveel jongetjes van 16 maanden eten van een bord met een vork eerst hun mond leeg voordat ze een nieuwe hap nemen?
Hoeveel jongetjes van 16 maanden doen een deur dicht als je dat vraagt?
Hoeveel jongetjes van 16 maanden zijn beleefd tegen vreemden?
Hoeveel jongetjes van 16 maanden zeggen ‘dankjewel’ op hun manier als ze wat krijgen?  (snoepje, koekje, plakje worst bij de slager..)
En wie leert hem dat?  

Dat hij aan ons gehecht is, is wel duidelijk. Wij zijn alles voor hem en hij hangt erg aan ons. Ook is hij erg blij als zijn moeder er is, maar van vreemden moet hij weinig hebben. Ook als hij met zijn moeder mee is of even bij de oppas is, is het doorlopend, ‘opa’? ‘oma’? en als wij hem weer ophalen is diegene bij wie hij is geweest niet belangrijk meer. Hij rent letterlijk naar ons toe en moet knuffelen. 

Geen antwoord van BJz  

Op onze mails wordt laat of helemaal niet gereageerd. Wij hebben zelfs begin december 2013 een brief, een mail en een aangetekende brief naar de leidinggevende gestuurd met een verzoek om antwoorden. Wij wachten nu nog steeds op antwoord. Ze konden wel snel reageren op een door ons geplaatst bericht op Presscentre.nl, en wel binnen twee dagen! Waarin zij het geen stijl vonden dat wij de namen van onze kleinzoon en dochter niet noemden, maar hún namen wel. Zij verzochten ons deze namen te verwijderen, omdat zij anders gerechtelijke stappen tegen ons zouden ondernemen. In het belang van onze kleinzoon hebben wij de namen verwijderd. 

Wij moeten vanaf  februari 2013 aan alle voorwaarden voldoen, terwijl ze van BJZ alle afspraken maar aan hun laars kunnen lappen. 

Opa en oma van Kas
*De naam van het kind is gefingeerd.
(Gegevens bekend bij de redactie) 

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Even een opsomming van de meest in het oog springende zaken in deze casus. De dochter die door haar vader is misbruikt heeft vanaf haar vijfde jaar 4 jaar onder OTS gestaan. Omdat de ondertoezichtstelling zo geweldig heeft geholpen wordt ze op haar negende uit huis geplaatst en vanaf dat moment is er bijna negen jaar met haar gesold langs 32 verschillende plaatsingen. De uitkomst van het onderzoek door de psychologen in Alkmaar (reactieve-hechtingsstoornis) mag bepaald geen wonder heten met deze geschiedenis. Evenmin is het verwonderlijk, maar voor normale mensen niet minder schokkend, om te vernemen dat jeugdzorg al die tijd met de uitkomst van het onderzoek niets heeft gedaan. Wel weet jeugdzorg heel goed in te schatten dat hun ‘pupil’ waar ze dertien jaar lang voor ‘gezorgd’ hebben, een gevaar moet worden geacht voor haar kind en bovendien streven ze ernaar om de hele geschiedenis zich te laten herhalen, door het nu veilig geplaatste en gehechte kind bij de grootouders weg te halen zodat een nieuw jeugdzorgavontuur van start mag gaan. God behoede dit arme kind voor nog meer hulp van jeugdzorg, zoals zijn moeder het heeft mogen meemaken gedurende haar opgroeien. En moet de moeder/grootmoeder die al genoeg heeft meegemaakt, voor de zoveelste maal machteloos toezien hoe de ‘professionals’ van Bureau Jeugdzorg het gaan overnemen? Hoe hou je jezelf als sector aan het werk… 

Sven Snijer


Update: 14 februari 2014

Ranada,

Vandaag (13 februari 2014) hebben wij de rechtszaak tegen BJz gehad.
Onze advocaat was zeer sterk en veegde enkele punten van BJz zo van tafel, omdat hij hun beweringen helemaal niet in de stukken had gelezen en dus ook geen verweer kon voeren.

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan. Of wij winnen de zaak of BJz laat de zaak voorkomen aan een meervoudige  kamer. De uitslag  krijgen wij volgende week donderdag (20 februari). Onder voorbehoud dat de rechter dan al een beslissing heeft genomen.........

met vriendelijke groet,

Opa van Kas


Update: 20 februari 2014

Ranada,

De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak van ons en onze kleinzoon K. tegen BJZ. Het blokkaderecht is aan ons toegewezen, dus BJZ mag K. niet zomaar bij ons weg halen. BJZ en Parlan zijn nu aan de beurt om hele sterke argumenten aan de meervoudige kamer te geven, waarom ze vinden dat K. niet bij ons thuis mag wonen.

De zitting van de meervoudige kamer is op 26 maart 2014.
Wij houden jullie op de hoogte.

groetjes,

Opa van Kas

Update: 28 maart 2014

Ranada,


Woensdag voor de meervoudige kamer geweest om Kas bij ons in huis te kunnen houden. Vanaf het eerste uur dat wij binnen zijn geweest is BJZ drie kwartier ondervraagd. BJZ had haar werk niet goed gedaan was de conclusie.

De uitspraak: BJZ moet haar werk gaan doen en vaker bij ons langskomen. Ook moet Parlan een gezinsonderzoek naar onze situatie gaan doen. Kunnen we verdorie over drie maanden weer naar de rechtbank. Als ik mijn werk niet goed doe dan wordt ik per direct ontslagen. Hopelijk over drie maanden een duidelijke uitspraak.  

Opa van Kas


Update: woensdag 11 juni 2014

Ranada,

Eindelijk succes tegen BJZ.
Wij zijn door de Raad voor de Kinderbescherming en Parlan goedgekeurd als pleegouder. Kas mag bij ons blijven.

Een gevecht waar geen einde aan leek te komen, omdat BJZ haar werk niet deed.
De eerste rechter durfde haar vingers niet te branden aan de zaak en het stuurde het door naar de meervoudige kamer. Deze gaf Parlan de opdracht om een contra-indicatie te maken (kan normaal gesproken niet, omdat Kas zijn moeder L. onder OTS staat en nog bij ons staat ingeschreven, ook al woont ze niet thuis).

Parlan heeft haar werk wel gedaan. Meerdere gesprekken van meerdere uren bij ons thuis en observatie bij ons thuis, door verschillende personen. Nu trekt BJZ haar beslissing terug bij de rechtbank. Eindelijk succes na ruim een half jaar vechten.

Opa van Kas 

20 opmerkingen:

 1. Sinds wanneer is het hebben van een box een vereiste om "kinderen te mogen houden" is daar een wettelijke basis voor??
  Waar bemoeien ze zich mee, stel dwazen zijn het bij BJZ, maar ja er zal wel een fijn adoptiegezin zijn gevonden, die zijn gek op kleine kinderen, die kan je nog zo mooi vormen.
  En als extraatje krijg je op deze manier elke maand nog ruim 512 euro toe ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laatst gevraagd aan BJZ of ik ook pleegouder kon worden.
   Dat kon. Hoeveel wou ik er hebben? Mijn antwoord: Voor die prijs een stuk of 100.
   Dat kon niet.

   Verwijderen
 2. Het is al vaker gezegd, maar jeugdzorg is bezig met het creëren van zogenaamde jeugdzorg-gezinnen. Gezinnen waar generatie op generatie te maken krijgt met jeugdzorg. Ja, zo creëer je je eigen werkgelegenheid.

  DM

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja nu kunnen ze nog veel uithalen, want in 2015 kan het niet meer hopelijk, dus pakken wat je pakken kan, het levert nog steeds veel geld op en dat is wat telt, geen enkel belang van het kind. Het is zo misdadig dat de overheid toelaat dat dit met kinderen gebeurd. Ons kleinkind heeft een jaar in pleeggezin gezeten, over dat pleeggezin kwam een AMK melding binnen dus werd het kind daar weggehaald, nu willen ze het contact met pleegouders herstellen, hoe gestoord is dit? Dat als er over jouw een melding zou binnenkomen je je kind gewoon kwijt bent. Het kontakt met vader is nog steeds niet gebeurd met allerlei smoesjes, maar mensen waar je om geeft moet je zo ver mogelijk weghouden. Misdadig. Hoe hou je dit vol als ouder, die veel om kind geeft? Wij wensen jullie veel sterkte.
  Een bedroefde oma.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanaf 2015 kan het nog makkelijker, zonder rechter; leuk toch?!!

   Verwijderen
 4. Natuurlijk willen ze van BJz dat die box blijft, want als het kind er dan uit valt vinden zij weer blauwe plekken. Kassa!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat belangrijk dat Dark Horse deze verhalen blijft optekenen en er aandacht voor vragen. Kunnen grootouders én kind niet per onmiddelijk naar Belgie vluchten? En is er daar geen mogelijkheid ook voor moeder om een leven op te bouwen, ver van Nederland en ver van alle instanties die haar dit hebben aangedaan? Moeder zou absoluut in behandeling moeten of alle aandacht en liefde van de wereld moeten voor de haar aangedane trauma's en het haar aangedane onrecht, want dat is reden voor levenslange verbittering. Wat een triest verhaal en wat vreselijk dat jeugdzorg zichzelf de intense mishandeling van moeder door hen niet aanrekent, en als klap op de vuurpijl nu ook dat haar kind aan dreigt te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Informatie die BJZ gebruikt voor dossiers hoort geautoriseerd te zijn. Dus daarover moet sowieso al een signaal naar de Inspectie dat BJZ dat weigert in dit geval. Al doet de Inspectie natuurlijk weer niets met losse signalen. In Amsterdam weten ze van een kind waarover BJZ liegt en waarvan vast staat dat de info nooit is gecheckt bij de bron. BJAA heeft daar zelfs voor onder verscherpt toezicht gestaan. Maar ondertussen is deze casus nooit opgelost en de info alsnog gecheckt. En ondanks deze werkwijze van de INspectie die ook is om gek van te worden en onderdeel van het systeem, is er helaas niets anders. Dus toch blijven melden bij die lakse inspectie die ook weigert terugkoppelingen erop te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een afschuwelijk verhaal! Dit is een heel leuk ventje, levendig, maakt grapjes met pepernoten, maar daar moet "streng tegen opgetreden worden". Maar als opa en oma streng worden, dan komt er beslist in het dossier "pleegouders zijn te controlerend". Het is namelijk nooit goed. Proberen aan de eisen van BJZ te voldoen, is verspilde moeite en levert ook veel spanningen op.
  Wij zijn daarom naar het buitenland verhuisd. Het is een hele stap, maar het overwegen waard. Kunnen slapen zonder de angst dat je (klein-)kind in jeugdzorgklauwen komt is heel wat waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En natuurlijk moet barbertje hangen... Ze zoeken altijd een stok om mee te slaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een verschrikkelijk verhaal! Word je misbruikt door je vader en bij je moeder uit huis geplaatst en over de dertig keer naar een ander pleeggezin overgeplaatst!
   Een sexueel mishandeld kind heeft juist de liefde van een familie nodig!
   Hoe maak je mensen volkomen kapot!
   En haar kind moet ook kapot?
   Hoe is de stand van zaken nu?

   Verwijderen
  2. Duidelijk voorbeeld van een snotneus die zelf geen kinderen heeft en geen gevoel voor kinderen en geen kennis bezit! Een kind van zestien maanden zet je niet meer in een box, dat is een mis-handeling! Je ontneemt een kind de ervaring van de ruimte waardoor hij in ontwikkeling achter kan gaan blijven en het houdt rechtstreeks verband met het later kunnen gaan rekenen. Daarvoor moet je de ruimte kruipende reeds verkennen. Een kind straffen voor intelligent gedrag is ook een mishandeling. Je straft zulke kleine kinderen toch niet? Daar moet je met enige vaardigheid mee omgaan, zodat je geen autoriteitsconflict krijgt.
   Wat een eng mens die gezinsvoogd en wat gestoord om een kleinkind zijn gehele familie te ontnemen! Sadistisch.

   Verwijderen
 9. MirjamOudernetwerkNH15 januari 2014 om 08:10

  belachelijk dit......typisch geval van BJZ Hoorn trouwens.....je hebt leidinggevende benaderd en die reageert niet...dit al geprobeerd? : stuur je brieven (mail ook goed) door naar directie BJZNH in Haarlem..naar de provincie (BJZNH Hoorn faalt alweer) en naar kinderombudsman en inspectie jeugdzorg..kijken of deze wel reageren.....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik heb zelden een organisatie gezien die zo rammelt als Buro Jeugdzorg - als de grond te heet wordt moet je me bellen dan vinden we een oplossing! Ik pleit voor een BLIJF VAN MIJN KIND HUIS - maar zolang dat er niet is vind ik dat we allemaal moeten zorgen dat er onderduik adressen zijn voor dit soort gevallen. Kinderen die een liefdevol huis hebben horen niet weggehaald te worden....!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik vraag me af of hier ook een pedagogisch model is uitgevoerd volgens de beweringen van A.M.weterings uit leiden, zo uit het verhaal te lezen is het een algemeen fenomeen als het gaat om pedagogische vaardigheden, ook hier op dark horse is A.M.(joopie) weterings al eens eerder ter spraken gekomen waarin de ouder beticht worden van gebreken die ze in een ander document weer beschrijft als ontstaan in het pleeggezin ( http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/02/sociale-en-emotionele-ontwikkeling-bij_18.html ) ik denk dat het stiekem word gebruikt als een soort artikel 5 die niet is aan te vechten en zo ontelbare kinderen tussen wal en schip vallen om dat de biologische ouders/verzorgers buiten spel gezet worden met loze belofte.
  @bozepappa

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Update 20 februari 2014

  De rechter heeft uitspraak gedaan........... Reken uzelf niet rijk.
  Dirk Jan Sprokkereef (jeugdzorg hotemetoot): " Het is civiel recht. Wij kunnen net zo vaak naar de rechter gaan als we willen".

  Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel vreemd. Hier is het hebben van een box een reden om het kind in huis te houden. Bij ons was het hebben van een box waar onze dochter in aan het spelen was als ik gesprekken had met hulpverlening een van de redenen om onze dochter uit huis te plaatsen. Het zou ons ontbreken aan Basale Opvoedvaardigheden? Ach ja Voorlopig hebben we haar nog altijd niet terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dus met andere woorden BJZ heeft geen poot om op te staan er is geen reden waarom jullie je kleinzoon niet zouden kunnen opvoeden!

  En nu krijgt BJZ 3 maanden extra om te zoeken naar redenen of andere zorgen om jullie in de tang te houden.

  Dat Jeugdzorg niet in staat is om kinderen op te voeden hebben ze al bewezen met jullie dochter en nu willen ze de volgende generatie pakken. Zodat ze verzekerd blijven van werkgelegenheid.
  En jullie gezin te terroriseren met hun onzin, waar zit die rechter zijn verstand.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een bekend verhaal, eerst alle fouten van BJZ moeten slikken om vervolgens een mes op je keel te krijgen en vervolgens een trap na om te zorgen dat het mes door je keel heen gaat.

  Een gezinsvoogd die altijd samen komt met een gedragswetenschapper/deskundige, gezinsvoogd die niets te melden heeft, maar haar collega het woord en beslissingen laat nemen omtrent een meisje dat ze nog nooit hebben gezien. Zet kunnen niet omschrijven hoe het meisje er uit ziet, wat haar bezig houdt,. Haar hobby's kennen ze niet en haar functioneren hebben ze nooit mee gemaakt.

  Doodleuk zeggen ze dan: "We kennen uw dochter al 8 jaar, terwijl de gezinsvoogd amper negen maanden betrokken is geweest bij het meisje en waar pas 3 maanden een OTS uitspraak over is gedaan.......... Wat snappen we niet, wat ziet de rechtbank niet???

  Ik snap het wel....... Vele fouten maken, een doofpot of een hand boven het hoofd van BJZ is noodzakelijk. De vele euro's verspilling die naar BJZ tgaan zou beter geïnvesteerd kunnen worden in hulpverleners die hun werk aantoonbaar goed doen en echt hulp en ondersteuning verlenen in plaats van GEZINSSLOPERIJ.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gefeliciteerd opa en oma van kas. Ben blij voor jullie en jullie kleinkind. Hoop dat het binnenkort met dochter ook beter zal gaan als ze 18 is en los van de bemoeizorg....

  BeantwoordenVerwijderen