vrijdag 24 januari 2014

Nieuwe jeugdwet wetenschappelijk onverantwoord


Wetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) hebben zich in een open brief fel gekeerd tegen de nieuwe Jeugdwet. Het onderbrengen van de kinder- en jeugdpsychiatrie bij gemeenten, wat het kabinet wil, is vergelijkbaar met het onderbrengen van kindergeneeskunde bij gemeenten, betogen ze.


Volgens de KNAW is de maatregel wetenschappelijk onverantwoord omdat kinderpsychiatrie onlosmakelijk is verbonden met de 'volwassen' psychiatrie. Alle aandoeningen die vallen onder de volwassen psychiatrie, zoals angststoornissen, depressies en schizofrenie ontstaan in de puberteit, schrijven de wetenschappers.

De wetenschappers scharen zich met de brief achter de petitie jeugd-ggz die een groep hoogleraren, kinderartsen en kinder- en jeugdpsychiaters is gestart. Zij zijn het niet eens met de plannen van het kabinet voor jeugdzorg. Ruim 85.000 mensen hebben de petitie ondertekend.

Weerstand

De Eerste Kamer buigt zich momenteel over de wet. Die is nog lang niet overstag. Veel fracties willen meer duidelijkheid van de staatssecretarissen Martin van Rijn van VWS en Fred Teeven van Justitie.

Eerder spraken jeugdrechters zich uit tegen de nieuwe wet omdat die te ingewikkeld is op bepaalde vlakken. Volgens hen bestaat bijvoorbeeld het risico dat jongeren in een gesloten inrichting worden opgenomen terwijl een andere vorm van uithuisplaatsing beter is. Psychiaters en psychologen, maar ook gemeenten en de artsenfederatie KNMG maken zich eveneens zorgen over de uitvoerbaarheid van de wet, de te leveren zorg en de kosten daarvan.

1 opmerking:

  1. Er komt onder de jeugdwet gewoon weer een nieuwe ronde van overheidsterreur, let maar op.

    BeantwoordenVerwijderen