donderdag 2 januari 2014

Jeugdzorgwerkers voelen zich niet gehoord

http://www.abvakabofnv.nl/mijn-sector/alle-caos/jeugdzorg/manifestatiejeugdwet/ 

Manifestatie Jeugdwet 

22 januari manifestatie over de nieuwe Jeugdwet: Wij zijn de Jeugdzorg, nu de werkers aan het woord  

Op 22 januari 2014 organiseren jeugdwerkers samen met Abvakabo FNV een manifestatie waar de nieuwe jeugdwet centraal staat. Een debat met politici en een mars door Den Haag zijn de belangrijkste programmapunten. Ervaringen en verhalen van werkers nemen een belangrijke plek in, dus we nodigen jou van harte uit om te komen!  

Waarom een manifestatie?

Eind januari of begin februari behandelt de Eerste Kamer de nieuwe Jeugdwet. Daarnaast nemen de verschillende regio’s in de eerste maanden van 2014 besluiten over de inrichting van hun jeugdzorg. Het is dus de hoogste tijd dat politici en andere beleidsmakers in gesprek gaan met de jeugdwerkers. Onze zorgen over de invoering van de wet zijn al wel meerdere keren benoemd, maar écht gehoord worden we niet! Terwijl juist wij de Jeugdwet in de praktijk moeten uitvoeren. We hebben er dus iets over te zeggen. Daarom organiseren wij een manifestatie.

Tijdens de manifestatie claimen we onze spreektijd. En uiten we zorgen over de continuïteit van de zorg, werkgelegenheid en specialistische zorg. Eerste en Tweede Kamerleden zijn uitgenodigd om het debat aan te gaan. Daarnaast zorgen we voor een inspirerend programma.
Meer informatie over de manifestatie lees je in deze flyer.  
 
Aanmelden manifestatie

We zien jou heel graag op 22 januari van 11 tot 14 uur in de Grote Kerk in Den Haag. Pak deze kans om politici en andere beïnvloeders jouw zorgen te laten horen. Meld je
via deze link aan voor de manifestatie 'Wij zijn de Jeugdzorg, nu de werkers aan het woord'.  

‘Ik ben allereerst trouw aan het kind’ 

‘In een sector waar zulke zware eisen aan de medewerkers worden gesteld, zijn goede cao’s onmisbaar. Daarom is Abvakabo FNV zo belangrijk.’ 

‘Ik ben een echte idealist. Ik wist al heel jong dat ik in de jeugdzorg wilde werken. Nu werk ik al vijf jaar als gezinsvoogd. Sindsdien ben ik lid van Abvakabo FNV. Net als veel van mijn collega’s. Het verloop onder mijn collega’s is veel te groot. Veel mensen branden snel op. Of ze zijn toch niet bestand tegen de druk en de negatieve reacties.

Mensen denken vaak dat wij in ons eentje even snel een kind uit huis plaatsen. Maar dat wordt altijd in een team besproken en uiteindelijk beslist de kinderrechter.’ 
 

Agressie en onredelijkheid

‘Als ik negatieve verhalen hoor, heb ik soms zin om me te verdedigen met positieve verhalen. Ik ben altijd trouw aan het kind én aan zijn ouders. Dat is meestal niet in tegenspraak, trouwens. Vaak is wat het beste is voor het kind ook het beste voor de ouders. Je hebt soms te maken met agressie en onredelijkheid van ouders. Bij een uithuisplaatsing, bijvoorbeeld. Ik ben zelf moeder, ik kan me dat zó goed voorstellen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat we vaak achteraf horen dat ouders en kind het toch de beste oplossing vinden, als ze er op terugkijken.’ 
 

Dáár doe ik het voor! 

In een sector waar zulke zware eisen aan de medewerkers worden gesteld, zijn goede cao’s onmisbaar. Daarom is Abvakabo FNV zo belangrijk. Zij hebben heel goed door wat wij nodig hebben om ons werk te kunnen doen en voeren de cao-onderhandelingen heel krachtig. Er is veel nodig om de jeugdzorg aantrekkelijker te maken. Minder verloop. Minder werkdruk. Meer eigen zeggenschap over je werk. Meer mogelijkheden om carrière te maken en jezelf te ontwikkelen. Ik ben trots op mijn werk. Regelmatig kom ik een ex-pupil tegen die me altijd stralend groet: “Dag mevrouw! Nog bedankt!” Kijk, dáár doe ik het voor.’ 

Gezinsvoogd  (41 jaar) in de jeugdzorg 


Redactie Jeugdzorg Dark horse: Men vraagt zich af wat er in de hoofden van de jeugdzorgbestuurders omgaat wanneer zij besluiten op te roepen tot een landelijke manifestatiedag voor hun medewerkers. Alsof er nog niet genoeg geweld is tegen gezinsvoogden, vinden zij het nodig om hun medewerkers het risico te laten lopen van een eventuele tegendemonstratie van ouders, waarbij de emoties naar men zich kan indenken hoog zullen oplopen. 
 
Met wat voor advies sturen de jeugdzorgbestuurders hun voetvolk eigenlijk naar de frontlinie, om met name voor de exorbitante salarissen van deze Bobo’s hun eigen veiligheid te riskeren? (Met de overheveling van jeugdzorg naar de gemeenten zullen die lagere functies sowieso bij bosjes gaan sneuvelen, omdat hun plaatsen worden overgenomen door de sociale wijkteams).
“Beste medewerkers…Wat de manifestatie van de 22e betreft, kunnen wij ten aanzien van jullie veiligheid niet veel zinnigs zeggen. Het is zo’n beetje als met onze AMK-rapporten: 'Mishandeling niet bevestigd, maar ook niet uitgesloten…’, zodat verdere ontwikkelingen eigenlijk een verrassing zullen blijken.” 

Het is best vermakelijk om jeugdzorgwerkers in nood te horen spreken. Zij voelen zich ‘niet gehoord’ en de werkers moeten nu maar eens ‘zelf aan het woord komen’! Zouden ze dan ook opeens gaan begrijpen wat ouders met hén beleven, want die voelen dat nou precies zo?! Dan nog even een klein dingetje over de ‘specialistische zorg’ waar de professionals van jeugdzorg voor pleiten om het toch vooral te behouden. Daar bedoelen ze niet de toegang tot de universitair geschoolde specialist mee (u weet wel, degene die echt verstand heeft van kinderen) maar zichzelf. We zeggen het er maar even voor de duidelijkheid bij, want ook wij van Jeugdzorg Dark horse hebben er belang bij dat hun boodschap zo duidelijk mogelijk overkomt in Den Haag. (Jeugdzorg wil continuïteit van het  amateurisme!)  

Gezinsvoogd Maartje vertelt over alle tevreden jeugdzorgcliënten en de dankbaarheid van pupillen, wat geheel tegen het heersende beeld van jeugdzorg ingaat. Ouders zouden na wat ‘agressie en onredelijkheid’ bij de uithuisplaatsing van hun kind, volgens haar achteraf vaak toegeven dat het wel de beste oplossing was geweest voor hun kind. Een ex-pupil komt haar regelmatig stralend tegemoet en zegt dan ‘Dag mevrouw, nog bedankt!’ Misschien moet Maartje ook eens in kraakpanden en op de Wallen gaan zoeken naar ex-pupillen, die na hun uithuisplaatsing zes verschillende pleeggezinnen hebben gezien, misbruikt zijn, van jeugdgevangenis naar gevangenis zijn gegaan en tenslotte als junk/dealer hun kostje bijeen proberen te scharrelen. Zullen die Maartje ook aankijken en zeggen ‘Bedankt’? 

Sven Snijer

12 opmerkingen:

 1. Ouders voelen zich ook niet gehoord door jeugdzorgwerkers ! http://www.youtube.com/watch?v=BfGZpwGrT7c

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. "Warm", of misschien 'oververhit'???
   De oproep heeft iets weg van reclame voor de AbvaKabo; iets irrealistisch qua inhoud.
   Een moeder die drogredenen gebruikt, wars van wetenschappelijke beviningen, en zich verschuilt achter een besluitende rechter die dat deed op haar advies en IB.
   Is ze nu zo onnadenkend dat ze niet ziet dat zijzelf het is die feitelijk 'besluit'? En de smoes van "het team" , dat telkens weer door te prikken is, want een blind team, dat de client niet zien, ging slechts af op de info van haarzelf, en die is niet-diagnostisch, dus is speculatief. Zonder afweging wat een dwangmaatregel in het kind doet en nawerkt. Dit ondanks dat bewezen is dat dit niet positief werkt in een kind. Waarom dan toch dwang gebruiken? Waarom geen deskundige hulp (laten) geven? Waarom niet kenbaar en begrijpbaar uitleggen/ - Ach, dat kan niet omdat zij, de gezinsvoogdes zelf, dat niet weet, en geen deskundiger hulpverlener er op zet, maar denkt in dwangmogelijkheden. Beperkt zicht is leidend (lijdend) in jeugdzorg. En dan zich zo manifesteren.... Een demonstratie van het heersende IQ van deze beroepsgroep.!!!

   Verwijderen
 3. De continuïteit in de zorg over de uiterst belabberde kwaliteit van de jeugdzorg is voorlopig in elk geval gegarandeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zullen de jeugdzorgwerkers c.q. gezinsmanagers in BJZ's werkelijk zelf deze manifestatie willen houden, alsof ze werkelijk een juist overzicht en zelfreflectie hebben over hun werk, lettende op dat een kind zijn ouders moet kennen voor zijn latere levensfase, zijn identiteitsgevoel? Geven ze werkelijk ouders les in wat ze bij moeten leren aan moderne inzichten, zodat het werkelijke belang van het kind gediend wordt?

  Hoe kunnen jeugdzorgwerkers, die de onafhankelijke wetenschappelijke literatuur hebben gevolgd, zich nog vertonen? Het dwangbeleid is nu toch gebleken contraproductief en schadelijk voor het kind-ouders-systeem?!! Met al hun uithuisplaatsingen, die dus grotendeels te schadelijk zijn geweest en onnodig, omdat het beter had gekund, is het toch niet vol te houden dat ze zich durven te vertonen? Er is niet voor niets een groot verloop onder jeugdzorgwerkers, zodat het kennisniveau te verwaterd en laag blijft. Vreemd dat ze zich durven vertonen, nog wel aangekondigd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gezinsvoogd Maartje zegt: "Mensen denken vaak dat wij in ons eentje even snel een kind uit huis plaatsen. Maar dat wordt altijd in een team besproken en uiteindelijk beslist de kinderrechter.’

  Dit noemen we afschuiven van verantwoordelijkheid. Uiteindelijk zijn er zoveel mensen betrokken bij, en rapporten geschreven over de uithuisplaatsing, zodat geen enkele persoon zich meer verantwoordelijk voelt en achteraf kan zeggen "it wasn't me."

  DM  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het 'team' is een blind, niet-zelf-onderzoekend team, dat moet werken op wat deze gezinsvoogd wil en kan inbrengen, een jeugdzorgwerker die niet medisch geschoold is en dus niet integraal kan kijken en doorgeven: speculatief werk, kwakzalverij!
   Geen zelfreflexie om de eigen verantwoordelijkheid te erkennen als spil in het geheel: een demonstratie van dat beroepsniveau: domheid!
   Vals toegestane kwakzalverij.
   Het recht op IVRK 24 ontnemend door dwang dat nu bewezen is contraproductief te zijn (Schuengel).
   Als spil niet willen zien dat ze wel mag zeggen: 'It was me'. Maartje toch! Als je volwassen wordt als mens, wat moet je dan met je geweten?

   Verwijderen
  2. gezinsvoogd MAARTJE:
   Een heel team dat beslist dat een verkracht meisje bij de dader moet blijven wonen? En als het haar teveel wordt, wegloopt, en dan opgesloten wordt in de jeugdgevangenis? Staat daar een heel team achter? Kan je nagaan hoe bedorven de jeugdzorg en kinderbescherming is! Misbruik in een jeugdzorginstelling is toegestaan volgens de kinderbescherming.

   Verwijderen
 6. Het intelligentieniveau van deze gezinsmanagers-gezinsvoogdesjes is zo laag dat ze niet door hebben daat het een statistisch te klein groepje gezinnen is dat zich "dankbaar" geholpen weet. Een persoon met meer zelfreflexie zal denken: "en al die andere gezinnen onder dwang dan...?"
  72% na 2 jaren OTS niet verbeterd, wel deels de problematiek verslechterd...('909 zorgen'-rapport).
  Zouden het zulke domme ouders zijn die deze neergang niet zien, en dan toch die gezinsmanager gaan bedanken? Zulke ouders bedoelen we niet met bezorgde doch ge-epateerde, onterecht beschuldige ouders.
  Of is het "bedankje" bedoeld als afscheid, in de zin van "eindelijk bevrijdt van deze betweterij van die gezinsvoogd!"? En dat die gezinsvoogd dat niet door heeft en zich werkelijk een held voelt?!
  Hoe voelen al die eens door BJZ opgesloten meisjes zich nadat ze 18 werden en in de prositutie bleken te zijn geraakt (onderzoek dr.T.Doreleijers: 90% nadien slecht-af!)??? Is dat nu werkelijk iets om trots op te zijn, of is het meer een teken van gebrek aan zelfreflexie in deze beroepsgroep??!!
  Ik zou me schamen als 90% zo slecht uit uit de gedwongen 'hulp' van BJZ kwam!!!!!!!!!!!
  Afgezien dat wetenschappers adviseren om echte diagnosten, zwaargewichten, in de ingang te zetten, voor enige dwang, die de client zelf zien volgens hun beroepscode en -ethiek.
  Mede wegend dat pleegzorg negatieve aspecten kent in de psyche en fysiologie van het pleegkind (wetenschappelijk bewijsbaar!).
  Ook is Samson (te grote kans op seksueel misbruik onder toezicht) vergeten. Vol trost op naar de manifestatie, elkaar met smoesjes voor de gek houden, dat is het!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve Maartje,

  Och gossie, meid wat heb je het toch zwaar! Ik kan me jouw gevoel zó goed voorstellen! Je zorgen benoemen, maar echt gehoord worden, hó maar! Dát gevoel, ook zo herkenbaar voor mij! Evenals het mezelf met positieve verhalen verdedigen tegen alle negatieve verhalen! En dan, meer zeggenschap willen! Ook heel invoelbaar voor mij! Ik heb geprobeerd te voldoen aan alle vreemdsoortige verwachtingen/eisen die jouw collega’s stellen. Ook ik heb spreektijd geclaimd! Weet je waarom? Om mijn continue zorg over de denk- en handelwijze van jouw collega’s m.b.t. mij en de kinderen te uiten, want ook ik ben allereerst trouw aan mijn kinderen, dáár doe ik het voor! Maar gehoord worden? Nou, nee, echt niet! De agressie, de onredelijkheid die daarvan uitgaat! Nou, ik hoef jou kennelijk niet te vertellen hoe dat voelt! Ach, al die vernederingen en leugens over mij en de kinderen! Uit angst de kinderen nog minder te zien, zeg ik er al bijna niets meer van. Goed van jou, dat jij naar de manifestatie gaat. Ik denk dat ik er ook maar eens naar toe ga. Kijken, of ik daar de ex-gezinsvoogd van mij zie. Gek hè, als ik hem in de supermarkt tegenkom weet hij niet hoe snel hij moet wegduiken! Niks stralend groeten! Misschien last van een kwaad geweten? Wat denk jij?
  Nou Maartje, sterkte hoor met alles meid! Verrassend toch hoeveel we gemeen hebben, vind je niet? Ik vind ook: die nieuwe jeugdwet moet van de baan! Want ik blijf trouw aan mijn kinderen, dáár doe ik het voor!

  Groetjes Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Cursus voor gezinsvoogden:

  Bedoeld om het ‘professionele’ werk gladder te doen verlopen.

  Hier volgen een aantal multiple choice-vragen. Lees ze goed door, want anders kan het voor jullie professionals wel eens moeilijk worden.

  Vraag 1: Wanneer je bij een gezin bent binnengedrongen, waar let je dan het eerst op?

  a. Je kijkt rond of je een spinnenwebje ziet. (zeer belangrijk)
  b. Je kijkt of er aardappelmesjes in het keukenlaadje liggen. (zeer belangrijk)
  c. Ruikt het een beetje muf in het keukenkastje? (zeer belangrijk)
  d. Je tilt een kleedje op om te zien of er wat stof onder ligt.(zeer belangrijk)

  Welke van de vier kies je?
  Ha,ha,ha, allemaal natuurlijk, want dit was een strikvraag!!

  Het is uiteraard de bedoeling om zoveel mogelijk valkuilen te creëren als maar mogelijk is. Bovendien is het aan te raden om de ouders met zoveel mogelijk treitervragen te bestoken en als zij dan boos worden kun je rapporteren dat zij ‘agressief’ overkomen. Dit is van belang voor de uithuisplaatsing. De kinderrechter hecht daar veel belang aan. Heus je zult zien dat het werkt! Doe hier dus je voordeel mee. (Wij van BJz krijgen ze wel klein.)

  Je moet maar zo denken, van op de juiste manier liegen is nog nooit iemand slechter geworden. Wij van BJz hebben daar tenminste altijd succes mee gehad!

  (Voor de rest van de cursus contact opnemen met Jeugdzorg Nederland: ‘Liegen & Bedriegen voor gezinsvoogden'. Deze beknopte cursus is vooral geschikt voor mensen met een zeer beperkte opleiding. Je moet maar zo denken ‘Als je niks bent en je je niks verbeeldt, ben je twee maal niks’.) Veel succes!

  JS

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wa seggie?
  Ik hoor niets ... oh heeft u een vraag? Maak maar een afspraak dan kunnen we op kantoor praten. Of wij uw vragen zullen horen is een tweede vraag. O, u voelde zich niet gehoord, aha, u kreeg geen antwoord van ons. Tja, dat zal ik met mijn baas de gedragswetenschapper overleggen en maken een uit de duim gezogen verhaal op en zullen u via mail of per brief informeren. Als u het er niet mee eens bent mag u reageren of naar de rechtbank stappen. Of u daar gehoord zult worden is voor u een vraag en voor ons een weet, u wordt lekker toch niet gehoord door onze vriendjes de kinder-rechters. En daar zitten wij niet mee, wij slapen er juist heel erg goed van. Dan horen wij jullie en jullie jankende kinderen niet in die instellingen. Wij horen liever $ klinken. Maar nu willen we meer en daarom moeten wij gehoord worden door de sukkels in Den Haag die niet willen inzien en horen hoe naar en ongeschoold/onervaren en onmenselijk wij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen