donderdag 30 januari 2014

Kinderen op de aso-weide

Meer containers voor 'asogezinnen' Amsterdam (Elsevier)

door Shari Deira 29 jan 2014

De containers komen op acht locaties te staan - Foto: ANPDe gemeente Amsterdam is op zoek naar geschikte plekken om containers te plaatsen voor asociale inwoners van de stad. Op acht locaties moeten drie containers komen. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam wil dat dit jaar nog de eerste gezinnen verhuizen naar de containers, bericht RTV Noord-Holland.

Overlast

De containers komen op geïsoleerde plekken te staan, waar anderen geen last hebben van de bewoners. Gezinnen die jarenlang andere inwoners van de stad hebben getreiterd, geïntimideerd en bedreigd kunnen een container toegewezen krijgen.

De stad gaat over tot deze maatregel als alle andere maatregelen tegen structurele overlast niet helpen. De bewoners van de containers wonen daar maximaal twee jaar onder toezicht, meldt de NOS. Daarna krijgen ze de mogelijkheid om ergens anders te gaan wonen.

Tuigdorpen

Amsterdam heeft nu dertig zaken in behandeling. Om te voorkomen dat er zogenoemde tuigdorpen ontstaan, komen er maar drie containers per locatie te staan.

In september werd een overlastgevende familie uit Amsterdam-Noord verhuisd naar een containerwoning op het Zeeburgereiland. Van der Laan waarschuwde toen al dat meer gedwongen verhuizingen zouden volgen.

Jeugdzorg Dark horse: In het kader van de activiteiten van Bureau Jeugdzorg heb ik verontrustende vragen voor de burgemeester over de kinderen die in deze gezinnen zijn opgegroeid. Klaarblijkelijk zijn ze niet uit huis geplaatst door jeugdzorg of door de Raad voor de Kinderbescherming, want ik zag in een filmpje van vorig jaar over het eerste gezin dat naar een container werd overgeplaatst, dat er verscheidene volwassen zoons in beeld kwamen om hun ongenoegen te uiten over de ‘transitie’, maar de beelden toonden eveneens een jongere dochter (puberleeftijd) en een kinderwagen in de gang. Het gaat hier om gezinnen die ‘jaren lang andere inwoners van de stad hebben getreiterd, geïntimideerd en bedreigd’. Maar ze hebben nog wel de beschikking over hun eigen kinderen! Jeugdzorg, waar ben je dan??? 

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21865751/__Aso_s_naar_containers_verbannen__.html
 
Is het dan toch waar dat deze instanties (inclusief de gemeente) bang zijn voor de echte asogezinnen waarvan ze de kinderen maar met rust laten om geen kogel door hun hoofd te krijgen of een molotovcocktail in het gemeentehuis, terwijl veel normalere ouders hun kind zonder pardon wordt onteigend? Hoe pedagogisch is het eigenlijk voor kinderen om met hun ouders op de ‘Aso-weide’ te wonen, met ten hoogste drie containers op één locatie, buiten de geciviliseerde samenleving? Je leert toch door interactie met anderen. Wat moeten we eigenlijk van deze kleine Civil Society verwachten, volgens burgemeester Van der Laan en wethouder Hilhorst? (En wie vormen hier straks het 'eigen netwerk'? De hazen, de konijnen en de rietfluiter?)

Sven Snijer

2 opmerkingen:

  1. De wegen van jeugdzorg zijn ondoorgrondelijk. Normale gezinnen worden jarenlang geterroriseerd. Roma-kinderen die leerplicht verzaken en ingezet worden voor inbraken en zakkenrollerij worden met rust gelaten. Hetzelfde geldt voor Marokkaanse kinderen die hele buurten terroriseren. Maar goed, als die aangepakt worden, wordt al snel de discriminatie-kaart getrokken.

    DM

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vermoedelijk is de jeugdzorg al doltevreden door het idee dat zij deze aso-families 'hebben gemotiveerd' naar het aso-terrein te verhuizen. 'Motiveren voor hulpverlening' wordt vaak door jeugdzorg-medewerkers als hun hoofdtaak genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen