donderdag 4 oktober 2012

Zorggroep Zonnehuizen in opspraak

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10561055/__Zorggroep_in_opspraak__.html?sn=binnenland,buitenland


‘Jarenlang heeft de antroposofische zorggroep Zonnehuizen uit Zeist klachten van personeel en cliënten over de verslechterende zorg genegeerd. Dat zeggen betrokkenen bij Zonnehuizen in De Volkskrant. De toenmalige bestuurders zouden zich destijds vooral bezig gehouden hebben met fusies, overnames en vastgoedontwikkelingen. Door mismanagement is in korte tijd 20 miljoen euro verdwenen bij de instelling, die zich voornamelijk bezighoudt met jeugdzorg.

Ongekwalificeerd personeel en prikpil
Volgens vrijwilliger van adviesbureau Bobo Marion Greveling, die cliënten en verontruste ouders bijstond, was het een grote puinhoop bij de zorggroep. “Kinderen werden ’s nachts opgesloten in ongeschikte ruimtes. Er liep ongekwalificeerd personeel rond, dossiers ontbraken, er was ondervoeding en willekeur. Meisjes van 9 en 10 jaar oud die experimenteerden met seks kregen een prikpil om zwangerschappen te voorkomen”, zegt ze in de krant.’
En inderdaad, de Volkskrant heeft vandaag een paginagroot artikel geplaatst van Merijn Rengers en John Schoorl, onder de titel ‘Weer zorggroep in opspraak’ (niet op de website, alleen in de papieren of digitale krant):
‘Bij de antroposofische zorggroep Zonnehuizen verdween 20 miljoen euro. Volgens betrokkenen verslechterde de zorg bovendien ernstig. “Het was één grote puinhoop.”’
Dat artikel gaat dan verder:
‘De antroposofische zorggroep Zonnehuizen uit Zeist, die in grote financiële problemen verkeert, heeft jarenlang klachten van personeel, cliënten en ouders over verslechterende zorg genegeerd. De toenmalige bestuurders en toezichthouders waren in plaats daarvan bezig met fusies, overnames, vastgoedontwikkelingen.

Dat zeggen diverse betrokkenen bij Zonnehuizen. Deze week werd duidelijk dat er bij de zorginstelling, die zich voornamelijk bezighoudt met jeugdzorg, door mismanagement in korte tijd 20 miljoen euro is verdwenen. Een interim-bestuurder moet Zonnehuizen redden. Daarbij verdwijnen honderden banen.

“Het was één grote puinhoop bij Zonnehuizen,” zegt Marion Greveling, die als vrijwilliger van adviesbureau Bobo diverse cliënten en verontruste ouders bijstond. “Kinderen in Zeist werden ’s nachts opgesloten in ongeschikte ruimtes. Er liep ongekwalificeerd personeel rond, dossiers ontbraken, er was ondervoeding en willekeur. Meisjes van 9 of 10 jaar oud die experimenteerden met seks kregen een prikpil om zwangerschappen te voorkomen. Klagende ouders werd verteld dat zij uit de ouderlijke macht zouden worden gezet als zij met hun klacht naar buiten zouden treden.”

Greveling stapte naar de politie en de brandweer en zocht contact met andere betrokkenen. Deze zomer hadden haar acties effect. De Inspectie voor de Gezondheidszorg sloot twee afdelingen van het Klinisch Centrum voor jeugd-GGZ aan de Utrechtseweg in Zeist, in het epicentrum van de antroposofische jeugdzorg.

Interim-bestuurder Charles Laurey beaamt de financiële problemen en zegt dat er veel te laat is ingegrepen. “Er is veel te veel gefuseerd en men is het overzicht verloren. Net als bij het omgevallen zorgconcern Meavita, waar ik ook als interim heb gewerkt.”
                     Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse



1 opmerking:

  1. Vandaag de dag heerst er een schrikbewind van de oude leiding gevende bij Zonnehuizen in Zeist.

    Ouders worden bedreigd als ze willen klagen bij de directie. Begeleiders die zijn aangenomen via een uitzendbureau mogen alleen blijven als ze geen weerwoord hebben. Zij moeten hun mond houden over dingen die het daglicht niet kan verdragen.

    Gebouwen worden van een leuk kleurtje voorzien, maar achter de muren is er NIKS verandert en heerst een schrikbewind. Datum 19 juni 2013.

    Ooh ja, dit jaar gaan ze de naam veranderen in Intermetzo, maar ja zolang ze de ROTTE APPELS er niet uit gooien zal het door blijven etteren.

    BeantwoordenVerwijderen