vrijdag 15 november 2013

Staatssecretaris van Rijn ervaart drang en dwang

http://eservice-data.solidam.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/publication/telegraaf/native-app/issue/2013/11/15/0001/public/frame/42b26c9cee08ea2303baf981e9e9ca54ec7201b4.html
 
 
Staatssecretaris boos op Jeugdzorg 
 
DEN HAAG, vrijdag | door Jan-Willem Navis  

De vijftien bureaus Jeugdzorg brengen onnodige onrust door te dreigen met een collectief ontslag van alle tienduizend medewerkers. Dat vindt staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid), die boos is over de aankondiging gisteren in deze krant.
 
Vooruitlopend op de overheveling van het jeugdbeleid van de provincies naar de gemeenten denken de bureaus dat het nodig kan zijn om iedereen te ontslaan, al blijven er ook na 2015 nog een hoop taken over die jeugdzorg moet uitvoeren. Als er in januari geen duidelijkheid is, willen ze hun bureaus bankroet laten verklaren. 

„Het is misschien een hartenkreet, maar het is voorbarig”, vindt de PvdAbewindsman. „We werken nog keihard aan alle financiële afspraken, en de bureaus weten dat ik er alles aan doe om een zachte landing mogelijk te maken.” 

De bureaus willen dat de overgang langer gaat duren, en ze nog drie jaar de opdrachten krijgen die ze nu ook toekomen. Gemeenten krijgen echter de vrijheid om zelf in te kopen bij instellingen. 

Jeugdzorg Dark Horse: Eindelijk krijgt een politicus dan hoogst persoonlijk te maken met de jeugdzorgmentaliteit, die dwingend is en eisend, al probeert de Staatssecretaris met zijn eufemistische term ‘hartekreet’ de brand een beetje te blussen door net te doen of hij niet gechanteerd wordt. Want dat is natuurlijk wat er aan de hand is. De gemeenten krijgen vanaf 2015 het recht om zelf te bepalen waar ze hun zorg inkopen en dan kan in theorie een andere zorgaanbieder zijn dan Bureau Jeugdzorg, ook voor het gedwongen kader. Het lijkt erop dat Van Rijn nu zelf een beetje in het gedwongen kader dreigt terecht te komen met deze massaontslagdreiging van Jeugdzorg.  

In Amsterdam heeft BJAA alle concurrenten al het nakijken gegeven met zijn drie-jarig contract met de gemeente, waardoor ze tenminste voor drie jaar geen last hebben van nieuwe spelers op de markt. Het hele idee van ‘regie bij de gemeente’ dreigt hiermee verloren te gaan, maar de praktijk beantwoordt wel vaker niet aan het ideaal. Als de Bureaus Jeugdzorg de gemeenten maar genoeg bang kunnen maken dat de Transitie een grote ramp dreigt te worden, zullen ze in de meeste gevallen gewoon weer veilig voor het oude vertrouwde Jeugdzorg kiezen. Iets waar ouders bepaald niet op zitten te wachten.
 

Sven Snijer

2 opmerkingen:

  1. Aachhh wat vervelend voor de staatssecretaris, velen ouders voelen dit dagelijks, en dat weegt even wat zwaarder dan wat de staatssecretaris nu voelt, want bij de ouders gaat het om hun kinderen en niet om een zak met geld!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoeveel jonge kinderen onder de 18 heeft hij? Misschien moet hij maar eens aan den lijve ervaren wat alle kinderen en ouders meemaken, al helemaal die Opstelten en Teeven. Ze willen de rechtsstaat veranderen ... whahaha ... waarom eigenlijk? Die nuance van de politiek is een mooi toneelstuk om tijd te rekken en te herkauwen. Slaap maar verder mensen.

    BeantwoordenVerwijderen