maandag 18 juni 2012

Weinig animo voor Jeugd en Gezin

http://www.inhetnieuws.nl/go/3507761/?u=aHR0cDovL3d3dy5udS5ubC9iaW5uZW5sYW5kLzI1MzY4NjMvd2VpbmlnLWFuaW1vLWpldWdkLWVuLWdlemluLmh0bWw%3D

Laatste update:  10 juni 2011 09:59 info

AMSTERDAM - Gemeenten sluiten hun Centrum voor Jeugd en Gezin omdat er te weinig ouders op af komen. De medewerkers van de inlooppunten zaten urenlang paraat, maar er kwam niemand met wie zij hun kennis konden delen.

Dat schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

Eind dit jaar moeten alle gemeenten een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben waar instanties die iets met ouders en kinderen van doen hebben samenwerken.

Gemeenten kunnen hiervoor een speciaal centrum oprichten, maar kunnen er ook voor kiezen zo'n loket onder te brengen bij bijvoorbeeld een basisschool.

Experimenteren

Gemeenten die al een paar jaar met een speciaal inlooppunt experimenteren, merken dat er maar weinig ouders met vragen over hun kinderen op af komen.
In een jaar tijd bezochten slechts 24 inwoners van Deventer een van de drie inlooppunten voor Jeugd en Gezin. Volgens de gemeente waren de medewerkers uitsluitend bezig aanwezig te zijn.

Medewerkers

De gemeente sluit de centra en zet de medewerkers in op consultatiebureaus, peuterspeelzalen en scholen. "Ouders willen met hun vragen terechtkunnen op plaatsen waar zij toch al komen met hun kinderen", zegt een woordvoerder.
Ook Rheden zet het inlooppunt aan de kant en een gepland loket in Velp gaat niet door. De gemeenteraad van Pijnakker-Nootdorp is nog in conclaaf over het onderwerp.

Loket

De afgelopen jaren hebben ruim honderd gemeenten een centraal loket opgericht. Dat gemeenten nu terugkomen op hun oorspronkelijke opzet wil niet zeggen dat zo'n inlooppunt niet werkt, zegt het Nederlands Jeugdinstituut.
"Het past in het beeld dat wij hebben van gemeenten die op zoek zijn naar de loketfunctie die het best bij hun inwoners past."

2 opmerkingen:

 1. Hahaha, wat denken de gemeenten dan, dat ouders dom zijn? Eén vraag aan een instelling en men schrijft alles op ten nadele van de ouders, dus nee daar komt geen ouder meer op af met vragen.
  Pas ook op waar je vragen stelt je kunt beter je familie en vrienden vragen om informatie dan die instanties, je verrader slaapt nooit nml.
  En men meldt je zo aan bij een AMK.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pas op OUDERS: in de wet staat niet dat die ingang per sé CJG genoemd moet worden.
  Nu sluiten en het straks anders noemen kan makkelijk.
  Het niveau blijft hopeloos laag, ouders beschuldigend omdat ze een OTS- of UHP-mandaat willen verkrijgen; de rechter slaapt toch.

  U mag met een assertief verwijsbriefje van de huisarts naar een specialist met uw kind (IVRK 24 en WGBO = BW7:446 e.v.).

  BeantwoordenVerwijderen