vrijdag 22 juni 2012

Meisje van 13 krijgt ongewenst de prikpil van instelling

Ze moest het horen van haar dochter. Het 13-jarige meisje belde haar moeder overstuur op: in de instelling waar ze woonde, hadden ze haar ongevraagd de prikpil gegeven. Zonder toestemming en zonder dat het meisje dat wilde. Moeder Jose Kuckelkorn is laaiend, maar voelt zich vooral machteloos. „Mijn dochter is verstandelijk beperkt. Ze zit daar om beschermd te worden. Dit verscheurt mijn hart.”

“Het meisje of de gezagvoerder had toestemming moeten geven voor de anticonceptie”, verklaart Peggy Lesquillier, advocate van het meisje. „Dat is niet gebeurd en ook de voogd was niet om toestemming gevraagd. Het meisje zelf wilde de prikpil helemaal niet. Normaal gesproken moet zoiets ook in overleg met de huisarts gebeuren, om te kijken of ze überhaupt wel rijp was voor anticonceptie. Als het meisje haar moeder niet had gebeld, had niemand het geweten.”

Enkele weken voor het betreffende telefoontje kwam aan het licht dat het meisje seksueel misbruikt was door een groepsgenoot binnen de Limburgse instelling Daelzicht. De instelling heeft haar vervolgens anticonceptie toegediend omdat het verder misbruik niet geheel kan voorkomen, zo stelt de advocate van het meisje.

De moeder werd van het misbruik op de hoogte gebracht en het meisje werd rap overgeplaatst naar de crisisopvang van de zorginstelling, ’t Raayke in Tienray.

„Ik kreeg te horen dat mijn dochter werd overgeplaatst, maar over het incident en de jongen die hierbij betrokken was, weet ik nog steeds niets”, vertelt moeder Jose Kuckelkorn. Advocate Peggy Lesquillier: „De jongen zou ook zijn overgeplaatst. Of er maatregelen worden genomen om verder misbruik door de jongen te voorkomen, daar wordt niets over bekendgemaakt.”

Toen de moeder vernam dat haar dochter kort na het incident de prikpil had gekregen, eiste ze uitleg van de instelling. „Ik kreeg te horen dat het beter was om haar de prikpil te geven, omdat ze haar niet vierentwintig uur per dag in de gaten konden houden. Als ze dan weer misbruikt zou worden, zou ze in ieder geval niet zwanger worden, zeiden ze. Ik was woedend.” Advocate Lesquillier: „De instelling wil blijkbaar zwangerschap voorkomen. Maar dit meisje is niet seksueel actief en ze heeft ook geen vriend. De indruk wordt dus gewekt dat er een gebrek aan toezicht is.”

De instelling bood uiteindelijk excuses aan de moeder aan, maar diende na drie maanden opnieuw zonder toestemming de prikpil toe. Later is besloten het meisje oraal de pil te laten slikken, maar haar moeder laat het er niet bij zitten. „Mijn dochter is veel te jong voor seks, dus ze heeft die pil niet nodig. Laten ze beter toezicht houden in die instelling, ze zit er immers om beschermd te worden”, zegt Kuckelkorn. De moeder heeft ondertussen ook een advocate in de arm genomen. Ze kan echter zelf geen aangifte doen omdat ze niet langer de officiële gezagvoerder is.

Daelzicht wil geen reactie geven op de zaak. „Wij praten in verband met privacy van cliënten niet met de pers over individuele situaties”, aldus een woordvoerder. De instelling laat weten „nooit medicatie aan een cliënt te verstrekken zonder de wettelijk vertegenwoordiger van de cliënt in de besluitvorming te betrekken. Dat hoeft niet altijd de ouder te zijn, maar kan ook een ander familielid of voogd van een cliënt zijn.”
             Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

3 opmerkingen:

 1. Het gaat maar door... Heldring stichting, Stichting Daelzicht (ook bekend van 'St. Joseph' in Heel, dat van naam is veranderd!), en Cumujon in Almelo.... en daarbij nog Gastenhof in Urmond, waar ik zelf kort geleden aangifte tegen deed: meisje van 12 wordt zodanig 'behandeld' door mannelijke jeugdzorgers dat er bloed uit haar vagina komt.. en wordt regelmatig geslagen, naakt in de isoleercel opgesloten en krijgt 's nachts bezoek van jongens die haar kleren uittrekken....en haar bedreigen... Ondertussen doet de 'jeugdbeschermer' van BJZ niets, negeert het kind en moeder... zó kennen we ze weer...
  Ook hier wil jeugdzorg niet reageren.. zoals gewoonlijk... de doofpot moet dicht blijven...

  Let wel: politie weigert vaak aangiften in dit soort zaken op te nemen, doe daarom schriftelijk aangifte bij de hoofd Officier van justitie in uw arrondissement (adres: zie www.om.nl) en stuur een kopie van die aangifte naar het 'Parket Generaal' te Den Haag!
  Iets uit het wetboek van strafrecht:
  'Een ieder die kennis heeft van strafbare feiten is gerechtigd daar aangifte van te doen'!

  Ouders / familie, kinderen: die u best: maak deze doofpot eens open: jeugd dient op te groeien in een 'veilige omgeving' zegt BJZ (WSJ/LdH J&R en SGJ) toch altijd?

  Drs. N.J.M.Mul

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lees verhaal Thimo
  http://www.bloggen.be/thimo/archief.php?ID=1935792

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is ook bij mijn nichtje gebeurt op 11 jarige leeftijd, zonder de hierover te informeren. De pleegouders vonden dit nodig, omdat ze een vriendje had?! Dit ging uit via Prisma Drunen, waar ze begeleid woont, er waar ze hun kind afpakte. Vies zooitje is het allemaal bij elkaar!!!

  Bert

  BeantwoordenVerwijderen