donderdag 14 juni 2012

Toenemende medicalisering van kinderen in de Jeugdzorg

http://www.bndestem.nl/nieuws/algemeen/binnenland/11208349/Stijgende-ADHD-medicatie-jeugdzorg-onder-loep.ece#.T9jUQXCWowU.twitter

Stijgende ADHD-medicatie jeugdzorg onder loep

woensdag 13 juni 2012 | 12:35 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 13 juni 2012 | 12:35


DEN HAAG - Kinderpsychiaters en -artsen onderzoeken of het wel terecht is dat steeds meer drukke kinderen medicijnen krijgen voor de hyperactiviteitstoornis ADHD.

Dat zei staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) woensdag in de Tweede Kamer. Ze verwacht de evaluatie van de beroepsgroep in de zomer. De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de toenemende medicalisering van kinderen in de jeugdzorg.

Vijf jaar geleden kreeg 1 op de 60 kinderen ADHD-medicijnen, maar in 2010 was dat gestegen tot 1 op de 26 kinderen. Dat is 4 procent van het aantal kinderen, zowel in de leeftijd van 6 tot 10 jaar als van 10 tot 16 jaar, aldus de cijfers die de staatssecretaris gaf.

Ze maakt zich grote zorgen over de effecten van de medicijnen op de lange termijn bij nog groeiende hersenen. Ook wordt gekeken naar het effect en het gebruik van bijvoorbeeld ritalin in het buitenland, waar volgens Veldhuijzen ook steeds meer naar deze pillen wordt gegrepen.


1 opmerking:

  1. In plaats van het gezin te ondersteunen gaat Bjz cs meestal tussen kinderen en ouder(s) staan.

    De ene na de andere gezinsvoogd bemoeit zich er mee, en/of kinderen worden van de ene plaatsing naar de andere gesleept.

    Vreemd dat kinderen onrustig worden?

    Als gestoorden zoeken hulpverleners vervolgens de oorzaken buiten zichzelf.

    Met name in het zuiden is nog veel sprake van de belerende hulpverlener, en het overnemen/professionaliseren van problemen:
    Komt u maar binnen, tekent u hier maar bij het kruisje de behandelovereenkomst, en dan zullen wij wel eens kijken wat goed voor u is, nee u hoeft niets te zeggen nu (dat werkt maar verwarrend) ..

    BeantwoordenVerwijderen