dinsdag 19 juni 2012

Gemeente gaat straks Jeugdzorg inkopen

http://www.vng.nl/smartsite.dws?id=108495&url=116231

Jeugdzorg inkopen, kwaliteit of kiloknallers?
19.06.2012
‘Multiprobleemgezinnen begeleiden? Dat doen wij goedkoper dan andere jeugdzorginstellingen’, beloven nieuwe zorgaanbieders. Waarom zou je dus als gemeente dure hulp inkopen als het veel voordeliger kan? Hoogleraar Tom van Yperen schreef er een pittige column over. Hieronder een kleine samenvatting. 

Het is interessant dat zich jeugdzorgaanbieders op het gemeentehuis aandienen met de mededeling dat ze probleemgezinnen net zo goed kunnen helpen, maar dan met minder kosten.
Klopt die bewering? Misschien wel, maar misschien ook niet. Het pad van de zorginkoper is bezaaid met valkuilen. Want hoe weet je nu dat de zorg goed van kwaliteit is?

Kwaliteit

Het is prima als zich goedkope zorgaanbieders aandienen. Maar vraag als gemeente dan wel of ze een 'doorgelicht' aanbod hebben, werken met geregistreerde uitvoerders en supervisors en resultaten kunnen laten zien.

De jeugdzorg heeft immers te maken met gezinnen die aangewezen zijn op deskundige en verantwoorde hulp. Kijk niet alleen naar de prijs, maar vraag ook kwaliteit.

Natuurlijk is dure zorg van traditionele zorgaanbieders niet per definitie goed. Het gaat erom dat aanbieders kunnen laten zien dat de noodzakelijke ingrediënten in de hulp zitten, dat de zorg verantwoord is en dat er concrete resultaten te zien zijn.  (verantwoorde zorg, kwaliteit en concrete resultaten dat lukt Jeugdzorg nu al niet!)

Het selecteren van aanbieders die dit kunnen leveren vraagt de nodige koopmansgeest. En met het stellen van een paar kwaliteitseisen kan het plotseling een stuk rustiger zijn op de stoep van het gemeentehuis.

Lees de volledige column&
Bijzonder hoogleraar Tom van Yperen&is programmacoördinator Effectieve jeugdzorg bij het Nederlands Jeugdinstituut.

                 Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten