vrijdag 1 juni 2012

'Derde wereldland' doet wél aan waarheidsvinding

In mijn Tweede brief aan de 'toverheks' van VWS, die maar door blijft zeveren over de ‘klik’ die er moet zijn tussen ouders en hulpverleners, heb ik uitgelegd dat die gewenste vertrouwensrelatie fundamenteel ondermijnd wordt, door de weigering van jeugdbeschermers om aan waarheidsvinding te doen.

Ik heb aangegeven dat er twee gronden zijn waarop er beslist aan waarheidsvinding kan worden gedaan:

I Materiële toetsing door de kinderrechter van de hypothetische ontwikkelingsdreiging, door binnen ‘redelijke grenzen’ zoveel als mogelijk aan waarheidsvinding te doen.

II Diagnostische waarheidsvinding waarbij er gekeken wordt of er sprake is van kindeigen problematiek, i.p.v. automatisch de ouders gebrek aan pedagogische vaardigheden in de schoenen te schuiven.

De eerste mogelijkheid om aan waarheidsvinding te doen, wordt ondersteund door de Nationale Ombudsman Brennikmeijer en de tweede mogelijkheid is nog steeds onderbelicht, omdat niet veel mensen begrijpen hoe door juridisering van BJZ, het recht op de hoogst mogelijke kwaliteit aan gezondheidszorg van het kind (IVRK. 24) wordt ondergraven. Door de nadruk op het ‘gevaar’ waar het kind in verondersteld wordt te verkeren, wordt veronachtzaamd dat het in de eerste plaats de taak is van Jeugdzorg om naar het welzijn van het kind te kijken en door te verwijzen naar deskundige diagnostiek, om zo effectieve zorg te kunnen bieden.

Verketteren van ouders

Doordat het verketteren van ouders, in de plaats is gekomen van het zorg en advies bieden aan een gezin, omdat Jeugdzorg zichzelf liever in het midden plaatst dan het belang van kind, waar ze zo hoog over van de toren blazen, wordt er door jeugdbeschermers vaak meer kwaad gedaan dan goed. Een kind met alarmsirenes uit huis sleuren, staat niet gelijk aan zorgen voor het welzijn van het kind. Een uithuisplaatsing is een wisseling van woonlocatie en geen behandeling, geen op maat gesneden therapie. Een kind heeft recht op onderzoek door deskundigen (niet de BJZ amateurs) en een feitelijke beoordeling van de leefsituatie, die niet verkleurd wordt door de paniekpolitiek van jeugdbeschermers en kinderrechters, die buigen voor de kortzichtigheid van door sensatienieuws geblindeerde politici in Den Haag.

Met hun mond belijden politici en beleidsmakers dat ze het aantal uithuisplaatsingen willen terug dringen, alleen de methode die ze daarvoor gebruiken (een financiële) is pragmatisch gezien leuk bedacht, maar behalve moeilijk uitvoerbaar door verwatering van gedragswetenschappelijke kennis bij de CJG’s, nog steeds een negatie van de dringende noodzaak voor waarheidsvinding binnen het jeugd en familierecht.

Jordy Helders

In de zaak van Jordy Helders, een jongen die door zijn vader werd bevrijd uit de klauwen van de William Schrikker Jeugdbescherming, door hem mee te nemen naar Bolivia, kwam een zeer opmerkelijk feit naar voren. In Bolivia, een land dat vaak aangeduid wordt als een derde-wereldland, wordt wél aan waarheidsvinding gedaan door de kinderbescherming. Het kind wordt door de kinderechter uitgebreid gehoord, de kinderbescherming doet onderzoek en gaat apart met het kind nog een avondje op een terrasje zitten, om zaken te bespreken zonder de ouders. Dan gaan ze naar de kinderrechter en vertellen deze hun bevindingen. De rechter geeft vervolgens de politie de opdracht, om het rapport van de kinderbescherming te controleren op feiten en dan pas komt er een uitspraak.

Daar kan het dus wel! Misschien is het goed om nog eens na te gaan wat wij precies verstaan onder ‘beschaving’ en ‘ontwikkeling’. Want kennelijk heeft dat niets te maken met rechtvaardigheid, eerlijkheid en transparantie. Misschien zijn wij wel geen ‘beschaafd’ land, maar een ‘modern’ land. Een land waar je effectief geholpen wordt, of effectief met alle moderne middelen tegengewerkt en alle individuele rechten ontzegd, door een perfect georganiseerd systeem van onderdrukking.

(Over de bevrijding van Jordy Helders zal op deze blog later meer worden bericht.)

Sven Snijer

                  Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

4 opmerkingen:

 1. Aanvulling van de oma van Jordy.

  Mocht bij onderzoek blijken dat het kind inderdaad beter niet bij de ouders kan wonen, wordt er intensief gezocht naar een oplossing binnen de familie en heeft dit altijd voorrang boven vreemden.

  Mijn zoon was na de ervaringen in Nederland niet bijster enthousiast om in te gaan om het advies van zijn schoonfamilie om de kinderbescherming om hulp te vragen, maar alles wat hij erover hoorde was zo positief, dat hij de stap toch heeft gewaagd. En het was een verademing met ECHTE kinderbescherming te maken te krijgen, die zo aan de belangen van Jordy dachten, zonder financiele bijgedachten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meent u dat, wat u in uw laatste zin schrijft? Aangezien ik geen ontkenning in uw schrijven lees!

   Verwijderen
 2. Wat ik als reactie geef, is serieus gemeend. Er werken daar mensen die zonder bijgedachten kijken naar de behoeften van een kind met bijbehorend advies.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi lieve Ada ik ben zo blij dat Jordy's nog steeds vVeilig met je zoon en z'n nieuwe gezin is. Hopelijk kunt u ze beiden weer eens zien.

  BeantwoordenVerwijderen