donderdag 7 juni 2012

Aanhoudingen mishandelingen zorghoeve spoeddebat


vrijdag 1 juni 2012

NORG - Agnes Wolbert (pvda) wilde een spoeddebat in de Tweede kamer over de misstanden bij zorghoeve Diogenes in De Groeve. Deze zaak is veel te lang blijven liggen. Aanleiding is de doorstart van patiënt gebonden budgetten (PGB's) zoals afgesproken in het Kunduz akkoord, resultaat van vijf-partijen overleg. De partijen hebben besloten dat bezuinigingen op PGB's niet doorgaan, voorwaarde is het terugdringen van fraude.

Voorlopig komt het aangevraagde spoeddebat over de wantoestanden niét in het parlement, een meerderheid verwierp dinsdag 29 mei het verzoek daartoe.

Wolbert wil weten waarom de medewerkers van de zorgboerderij onlangs pas zijn aangehouden wegens de mishandeling van verstandelijk gehandicapten, terwijl de zorgboerderij in 2009 al in opspraak kwam. De volksvertegenwoordiging wil eerst blog informatie over de wantoestanden en debat met electoraat in de noordelijke regio. In het verlengde daarvan worden voorstellen van het Kunduz akkoord over de verkiezingsdatum heen getild.

Debat

Het vroegere beheerdersechtpaar van Diogenes, een dochter en een medewerker zijn aangehouden. Ze worden verdacht van mishandeling van de bewoners met een verstandelijke beperking. Al in 2009 kwam Diogenes landelijk in opspraak vanwege de misstanden en werd ook aangifte gedaan. Beheerster H. van den B. is in 2011 bestraft door het medisch tuchtcollege te Groningen vanwege het verkeerd toedienen van kalmeringsmiddelen aan een 24-jarige cliënte. Het tuchtcollege noemde haar werkwijze onprofessioneel.

In 2010 kwam Diogenes in het nieuws omdat de zorg te wensen overliet en bewoners en personeel werden geïntimideerd.
Eerder in september 2009 bracht de inspectie voor de gezondheidszorg een bezoek aan de zorgboerderij naar aanleiding van klachten van ouders. Daarop schreef de inspectie een vernietigend rapport: aan de zorg voor de verstandelijk gehandicapten die op de hoeve woonden mankeerde van alles: cliënten werden met kleren aan onder de koude douche gezet, geïntimideerd, rustig gehouden met medicijnen, kregen nauwelijks zorg. De directie moest de communicatie met de ouders verbeteren en met onmiddellijke ingang stoppen met opsluiten van cliënten.

Maanden na het uitkomen van het rapport kreeg Zorgbelang Drenthe opnieuw melding van misbruik en vrijheidsbeperkende maatregelen van een verstandelijk gehandicapt kind bij Diogenes.
Volgens het Vara programma Zembla bracht het eigenaarsechtpaar voor hun activiteiten met verstandelijke gehandicapten jaarlijks 4 ton inkomen in rekening. Naar aanleiding van de tv-reportage ontving Jan van Loenen van Zorgbelang nog meer meldingen, voor hem staat voorop dat de kwaliteit van de zorg dringend verbeterd moet worden.Jan van Loenen, Zorgbelang Drenthe

Directie van de zorghoeve weigerde ieder commentaar.

In 2008 werd de stichting die de zorghoeve beheert door de William Schrikker groep gekozen tot beste zorgboerderij van het land. De commissarissen van deze instelling zeiden naar aanleiding van de Zembla documentaire dat het beheerders echtpaar zou vertrekken en dat een interim manager zou worden aangesteld. Echter het beheerders echtpaar bleek tevens eigenaar, nog geen week later verklaarde de commissarissen dat Zembla onjuiste feiten zou hebben gepresenteerd.
Volgens Piet Brongers van de commissarissen zouden de twee beheerders jaarlijks 200.000 euro overhouden van het hele bedrag, daarop kwam naast stelselmatige mishandeling tevens fraude in beeld.

Onlangs op 9 mei (2012) werden pas vier verdachten opgepakt waaronder een dochter van het beheerdersechtpaar en een medewerker. De aangiften tegen de vier komen van ouders van oud-cliënten en oud-medewerkers.

Tweedekamerlid Wolbert snapt niet dat politie nu pas in actie komt. De verdachten zijn nader verhoord over de beschuldigingen en op 11 mei weer op vrije voeten gesteld. De politie zegt een dossier over de zorgboerderij aan justitie te overhandigen.

Echter de Asser politie nam dezelfde dag een redacteur van Kind in de knel in gijzeling, het kind in de knel meent dat tevens de leiding van de schrikker groep verdacht is. De redacteur is aangemeld als kandidaat voor de Tweede kamer verkiezingen 12 september aanstaande en is kandidaat minister voor het nieuwe kabinet.

Gedempte singel

Inmiddels is de man weer op vrije voeten en zocht 29 mei contact met de Asser burgemeester Sicko Heldoorn, deze was was na een infanterie bijeenkomst te vinden op de Gedempte singel en bleek bekend met de aanhouding van de kandidaat. De burgemeester liep geïrriteerd weg voor de klacht over slechte jeugdzorg voor zijn licht-verstandelijke gehandicapte zoon. Wanneer het tot een rechtszaak komt is nog niet bekend. Het kind in de knel heeft inmiddels gegevens over de toestand gepubliceerd.

De ouders die de misstanden reeds in 2009 meldden, voelen zich gesteund door de aanhoudingen. Ook zij vinden dat de zaak veel te lang is blijven liggen. Ze hopen dat het nu snel tot een rechtszaak komt en verder willen ze inhoudelijk niet op de zaak reageren. Wolbert is reeds enige jaren lid van de Tweede kamer en vindt het belangrijk contact te houden met de samenleving.

                  Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

5 opmerkingen:

 1. In 2008 werd de stichting die de zorghoeve beheert door de William Schrikker groep gekozen tot beste zorgboerderij van het land.
  En misschien is dat wel juist in de ogen van de WSG.

  Vraag: hoe slecht zijn dan de andere zorghoeven waar de WSG kinderen onderbrengt?

  Ervaring met zorghoeve in Didam stemt aardig overeen met dit verslag. Maar de WSG ziet dat niet zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Rollators? WEG!! Krukken? WEG! Eigen risico? MEER!! En ga zo maar door!! De ouderen en zieke mensen worden te duur voor de schatkist!! De normale gezondheidszorg wordt uitgekleed , geminimaliseerd want er zijn grote tekorten!
  Vindt u het gek? De schatkist wordt leeggeplunderd door Jeugdzorg, WSG en consorten!
  En die leveren er niet eens zorg voor………

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor foto Jan van Loenen van Zorgbelang drenthe, heb deze overgenomen. Op de Kindindeknel webteller zijn afgelopen week Daniels Huisman advocaten (Enschede) en Bos En V/d Burg advocaten (Zoetermeer en Wassenaar) gesignaleerd, ik meld dit ten behoeve van betrokken ouders. Groet, Bert Kerkhof http://kindindeknel.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met medeweten van de rechterlijke macht en de politieke partijen worden wij ‘geregeerd’ door Jeugdzorg. En wij moeten middels belastinggelden aan geestelijke en lichamelijke mishandeling mee betalen. Wat een rotland!!!
  De enige conclusie die ik kan trekken; binnen nu en 5 a 10 jaar bestaat onze maatschappij voor een groot gedeelte uit getraumatiseerde mensen. Ik denk dat vóór die tijd Jeugdzorg benen moet maken. Zij zijn hun leven dan niet meer zeker.
  Met hart en ziel zal er dan jacht worden gemaakt op deze sadisten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem daar ben ik het met u over eens maar ik wil die ratten nu aanvallen niet pas later anders gaan hun kinderen de rekening moeten heffen of vergelden.

   Verwijderen