dinsdag 26 maart 2013

Gemeente Venray test moeders op geschiktheid

http://www.telegraaf.nl/vrouw/psyche_relatie/article20324393.ece
 
Gemeente Venray test moeders op geschiktheid

AMSTERDAM - Zwangere vrouwen moeten van de gemeente Venray een vragenlijst invullen om zo te kunnen vaststellen of ze wel geschikt zijn voor het moederschap. Diverse ethici roepen al om maatregelen om dit tegen te gaan. 

Dit meldt het Nederlands Dagblad vandaag. 

Goede moeder 

Verloskundigen moeten van de gemeente Venray alle zwangere vrouwen in de zestiende week 36 vragen laten beantwoorden die gaan over hun financiële, psychische en relationele achtergrond. Dit kunnen vragen zijn als 'denk je dat je een goede moeder bent' of 'werd één van jullie in je eigen jeugd geslagen of mishandeld?' 
 
Volgens ethicus bij de Protestantse Theologische Universiteit Theo Boer zou de vragenlijst amateuristisch zijn en een tegen de borst stuitende inmenging van de staat in privé aangelegenheden van gezinnen. Vele ouders zullen volgens hem zwaar beledigd zijn. 

Zorg nodig 

Op basis van een analyse van de lijst wil de gemeente in de zestiende week bekijken of de aanstaande moeder extra zorg nodig heeft. In dat geval kan er een Zorg Advies Team worden ingeschakeld en in het uiterste geval wordt er melding gedaan bij het AMK, het meldpunt kindermishandeling waar dan het protocol risico-ouders in werking treedt.

Overigens zijn zwangere vrouwen, volgens verantwoordelijke wethouder Wan Jansen, niet verplicht de lijst in te vullen. Het plan is er gekomen omdat gemeenten vanaf 1 januari 2010 verplicht zijn te werken aan prenatale signalering en ondersteuning.

In het Limburgse stadje speelt verder mee dat meer dan gemiddeld de zwangere vrouwen kampen met psychische problemen. Dit zou komen door de aanwezigheid van de twee psychiatrische inrichtingen die er in de gemeente staan. 

Mis  

Boer heeft de vragenlijst bekeken en reageert als volgt in het Noord Hollands Dagblad. "De landelijke politiek moet zich hiermee bemoeien. Ouders wordt in feite gevraagd zichzelf aan te geven. Want als aanstaande moeders aankruisen dat ze weinig geld hebben, ruzie maken met hun man en vroeger zijn geslagen dan weten ze dat ze met zestien weken met een hulpverlener aan tafel zitten.'' 


Jeugdzorg Dark horse: langzaam aan gaan wij richting het Duitsland van de jaren dertig. Nu is het nog niet verplicht de vragenlijst in te vullen, maar als je hem niet invult, doet dit de wenkbrauwen fronsen van de ‘professional’/ ‘hulpverlener’ aan de andere kant van de tafel. "Heeft u iets te verbergen?" Stel dat je je nare jeugd te boven bent gekomen en nu gelukkig getrouwd en in verwachting.
 
Krijg je zo’n vragenlijst, die weer allerlei emoties oproept, nee, dat is goed voor de baby en de rest van het verloop van je zwangerschap. Bovendien, probeer die op mishandeling jagende aasgieren maar eens ervan te overtuigen dat je je moeilijke jeugd ook daadwerkelijk te boven bent gekomen. Bij jeugdzorg telt alleen je verleden, want dat is de beste manier om jouw toekomst te verkloten. Ik voorspel straks dat mensen Nederland gaan ontvluchten, op zoek naar een veiliger herberg!  

Ranada van Kralingen

 

 

14 opmerkingen:

 1. Nog even en je moet maandelijks bij een overheidsdienst een verplichte zwangerschapstest komen doen ..

  Én vragenlijsten invullen, verklaringen tekenen en overeenkomsten sluiten.

  Wat een heerlijk land hebben wij toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bood de Australische premier Gillard laatst niet haar excuses aan, aan moeders aldaar (namens de Australische regering) voor het waanzinnige leed hen aangedaan door bureau jeugdzorg?
  Zou onze regering daar niet een voorbeeld aan kunnen nemen?

  Of kunnen wij als burger/ouder ook eerst de dames en heren politici aan een psychologisch/fysiek onderzoek onderwerpen alvorens zij het begeerlijke stoeltje "bezitten" in hun ivoren torens? Om te bepalen welke hulpvragen er zijn? Of zij wel berekend zijn op hun "vertegenwoordigende" taak?

  Meneer/mevrouw politicus, bent u wel geschikt voor uw taak, denkt u? Heeft u een slechte jeugd gehad? Bent u wel eens geslagen? Maakt u ruzie met uw partner?

  Ziende blind en horend doof!!

  Financieel zit het goed met ze. Maar ja, daar wordt wel voor gezorgd.
  Zij herkennen zich niet in de spiegel die hen voor wordt gehouden door het "volk".

  Zij zorgen er voor dat de spiegel eerst beslaat, door hun eigen "dampende" uitspraken en opmerkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe ver zitten we nog van het communisme af? Of zijn we daar al in beland en wordt de burger murw gemaakt, door het democratie te blijven noemen????

  Zijn het mensen van, nu toevallig, Turkse komaf die demonstreren tegen het beleid van Jeugdzorg Nederland, die de democratie om zeep helpen of is het onze overheid zelf en zijn wij er blind voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Turkse mensen helpen ons de democratie overeind te houden door met elkaar te praten en elkaar te wijzen op foute zaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ouders is het verstandig om elkaar te waarschuwen het invullen van zo'n lijstje met zijn allen te weigeren.
  Niemand anders helpt ons. Gelukkig is er Jeugdzorg Dark Horse en Ouders Online.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog veel beter is dat lijstje zodanig invullen,dat men geen enkel stokje heeft om te slaan...dus er rustig op los liegen is m.i. de beste manier...
   Kom maar op met dat lijstje;het moet dus zo ingevuld worden dat er voor de betreffende instantie geen enkele aanleiding is om in te grijpen.

   Verwijderen
  2. Maar het wordt gelezen door een juridiserende instantie, BJZ/AMK, die van alles weet te verdraaien, speculeren, insinueren, aan te dikken, sexy te maken, dus men moet even deskundig kunnen liegen als binnen BJZ! Dat zou knap zijn! Een apart vak!
   Men moet dus het geweten pas na 17 uur laten wakker worden.

   Verwijderen
  3. Dat 'deskundig liegen' moet toch te doen zijn...als de vragen bekend zijn is er m.i. op dit forum meer dan genoeg know how aanwezig om die vragenlijsten zodanig in te vullen dat de instanties er niets mee kunnen.
   Fotocopietje van de ingevulde vragenlijst voor jezelf houden en voor de dag halen als het nodig is.

   Overigens heb ik begrepen dat de vragen door de vroedvrouw gesteld worden en ook door haar ingevuld worden. Daar moet je natuurlijk nooit intrappen; die lijst moet je gewoon mee naar huis nemen en aan Dark Horse vragen hoe die ingevuld moet worden.

   Overigens vind ik het ronduit beschamend dat dit alles via de vroedvrouw gespeeld gaat worden. Is die vroedvrouw nu een vertrouwenspersoon van de moeder of een verlengstuk van de spionerende en controlerende en paranoide overheid.
   Ik zou het schaamteloos vinden als zo'n vroedvrouw haar medewerking daaraan zou verlenen..

   Trouwens een kind krijgen kan ook zonder vroedvrouw; misschien moeten we de oude baker wel weer van stal halen of een ervaren buurvrouw die al een aantal bevallingen achter de rug heeft.

   opa

   Verwijderen
 6. Ik ben benieuwd of deze idioterie standaard gaat worden in dit land; het zou me eerlijk gezegd nog niet eens verbazen ook.
  Als ergens uit blijkt dat die zogenaamde hulpverleners in hun behandelingsgeilheid compleet gek zijn, is dit het wel.
  Speelt in het zuidelijk gelegen Venray de katholieke kerk in deze tijd dezelfde rol als voorheen? Is de inquisitie terug van weg geweest?

  Als je ergens een beetje zelfbewuste ouders in de boom wilt jagen, moet je deze idioterie invoeren; het levert zeker de nodige publiciteit op en zeker op internet...en ga er maar vanuit dat die kritiek niet mals zal zijn.

  Verder komt dit ronduit belachelijke overheidshandelen voort uit een ziekelijke mentaliteit die bij de overheden de boventoon voert en waar de nationale ombudsman onlangs duidelijk op gewezen heeft.

  In het nrc-commentaar op deze lezing van de ombudsman wordt het allemaal voortreffelijk verwoord;
  'De ombudsman schetst een overheid, die steeds harder, strenger en ongenaakbaarder lijkt te worden. De burger wordt gezien als een kwaadwillende, als een adspirant-profiteur, die alleen met drang en dwang in het gareel blijft'
  'Intussen houdt de overheid zich onbereikbaar achter call-centrums en digitale portals. Het ontbreekt grote delen van de overheid aan empathie voor de mens achter het BSN-nummer, aan de bereidheid om maatwerk te leveren, aan het vermogen om gewoon Nederlands te gebruiken, aan de wil om even op te bellen. Maar ook aan de 'beschikkingsruimte' om de burger tegemoet te mogen komen. Vooral de kloof met de lager opgeleide, minder redzame burger groeit'

  Dit alles is ook de basis van het falen van en de wrevel tegen Jeugdzorg en aanverwante instanties. Wanneer deze houding niets verandert wordt het gewoon oorlog tussen burger en overheid, voor zover die er al niet is.

  Al met al een verhelderend commentaar n.a..v. de woorden van de nationale ombudsman en m.i. zeer de moeite van het lezen waard.

  Bron;nrc Opinie en debat 23 maart
  'De overheid staat op ploffen'

  opa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist, en wat krijg je dan terug als overheid?

   Een verharding van de standpunten van de burger.

   De overheid lijkt jeugdzorg wel.

   Vragen waarom wordt al uitgelegd als 'niet meewerken' en 'de discussie aangaan' (wat kennelijk negatief wordt beoordeeld).

   De overheid gedraagt zich zelf als een onmachtige ouder.

   Intussen worden ouders die jeugdzorg (volkomen terecht) diskwalificeren onmachtig verklaard door kinderrechters die dat blijkbaar eigenlijk zelf zijn.

   Verwijderen
 7. Dit begint wel heel erg eng te worden. Ik help momenteel een "gestrande" moeder (kind van 4 al bijna jaar UHP), die helaas niet alleen met BJZ te maken heeft, maar ook nog met de GGZ, SVB, LBIO, Belastingdienst, Toeslagen, de gemeente, de sociale dienst. Mijn ervaringen met instanties zijn niet gunstig: ze verschuilen zich achter vage protocollen, gaan uit van de "protocol-situatie" en niet van wat er werkelijk aan de hand is. Dat laatste boeit ze namelijk totaal niet. Helpen kan alleen als je diep buigt (zodat ze je goed kunnen naaien), over een ijzeren uithoudingsvermogen beschikt, alles over je kant laat gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mijn gemeente kwam een gezinsvoogd stage lopen bij afdeling sociale zaken. Zij gaf mijn gegevens door aan BJZ. Ik gaf de gemeente te kennen dat zij mijn vertrouwen in de gemeente hebben geschaadt. Ik kreeg netjes een brief met excuses. Ze zullen nu voorzichtiger zijn om mijn privacy te schenden. Maar dit is niet alles, BJZ graaft maar door waar ze niets te zoeken hebben bijv. huisarts, tandarts, ziekenhuis geboortecomplicaties.

   Mensen die volgens regeltjes op papier werken, zijn de grip op de werkelijkheid verloren. Die kun je niet serieus nemen, dat is het meest belachelijke wat er bestaat én corrupt/bureaucratisch. Misschien moeten ze via de echo aan de baby's vragen stellen; bij een stomp zegt de baby; laat mijn moeder en mij met rust ellendelingen! Bij een trap; donder op!

   Verwijderen
 8. Het moet niet gekker worden.
  Maar ja.. Jeugdzorg vindt dat als je zelf mishandeld bent, je ook je eigen kinderen gaat mishandelen, omdat je geen goed voorbeeld hebt gekregen.

  Ik heb verteld dat ik niet zo'n leuke jeugd had en dat ik er geen trauma aan overgehouden heb en mijn kinderen totaal anders opvoed dan mijn ouders, met voorbeelden erbij. Ik heb van mijn ouders geleerd hoe het NIET moet. Mijn ouders hebben gehandeld uit onvermogen. Ik heb veel respect voor ze, want ze hebben ondanks hun eigen problemen stinkend hun best gedaan. Niemand is perfect.Ik ben nu risico-ouder volgens dossier.
  Schandalig!

  Publiceren


  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor het invullen, om geen verdenking op te wekken, moet men veel weten over ontwikkelingspsychologie, ook per leeftijdsgroep.
  Dat is wel interessant!
  En veel weten over moderne inzichten in pedagogie.
  Want anders kan men de lijst niet op het oog schoon invullen.
  Al is men als ouders ingesteld om deze lijst in te vullen zoals een jeugdzorgwerker dat zou doen voor de rechter die mandaat moet afgeven voor geld, ik bedoel voor werkgelegenheid, nee nee, voor het kind (het belang van dat kind blijft lekker ongedefinieerd en suggestief).

  BeantwoordenVerwijderen