woensdag 6 maart 2013

En de naam is .............Ouder- en kindadviseur!

Nadat Jeugdzorg Dark horse een open brief stuurde aan wethouder Pieter Hilhorst over het oneigenlijke gebruik van de naam sociale huisarts, werd er twee dagen daarna een wedstrijd uitgeschreven. Het blijft oude wijn in nieuwe zakken.

 
Dat is de naam voor de jeugdprofessionaldie de spil vormt in het toekomstige jeugdstelsel in Amsterdam. Wethouder Hilhorst koos deze naam op advies van een jury omdat de naam 'herkenbaar, passend, zelfverklarend en toekomstbestendig' is.

Met de hervorming van de zorg voor de jeugd komen er in Amsterdam 21 teams met elk ongeveer 20 ouder- en kindadviseurs en enkele jeugdartsen en jeugdpsychologen. Deze professionals werken op de ouder- en kindcentra, de kinderopvang, de basisscholen en scholen voor voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Ouders, kinderen en jongeren kunnen bij de adviseur terecht voor informatie en advies over opgroeien en opvoeden. En als het nodig is voor steun of hulp.

Amsterdamopent.nl


Het programmateam Om het kind, dat het nieuwe jeugdstelsel voorbereidt, hanteerde tot nu toe als werknaam voor de jeugdprofessional 'sociale huisarts'. Deze naam oogstte kritiek omdat het niet om een medisch beroep gaat. Via het interactieve platform van gemeente Amsterdamopent.nl werden zoveel mogelijk ideeën opgehaald. Alle Amsterdammers, jong en oud, konden meedoen.

Ruim 200 inzendingen

Er kwamen ruim 200 inzendingen binnen. Een jury, bestaande uit een ouder, een jongere, een directeur van een basisschool, twee professionals en het hoofd communicatie van de gemeente Amsterdam beoordeelde de inzendingen. Op 15 februari kwam de jury bijeen, samen met de wethouder. Wordt het eerste deel van de naam opgroeien of opvoeden of jeugd, ouder, kind of gezin? En wordt het tweede deel manager, coach, consulent, begeleider, hulp of adviseur? Ter plekke ontstond de combinatie van ouder- en kindadviseur. De iPad verloten we onder de inzenders die het dichtst in de buurt komen van de nieuwe naam.

Het programmateam Om het kind vraagt namens de wethouder medewerking van allen die betrokken zijn bij de zorg voor de jeugd om de nieuwe naam 'ouder- en kindadviseur ' vanaf 4 maart op te nemen in hun communicatie.

Besluit over het nieuwe jeugdstelsel
Op 19 maart bespreekt het College het voorstel over de inrichting van het nieuwe jeugdstelsel, het zogenoemde Koersbesluit. Het Koersbesluit is tot stand gekomen met inbreng van stadsdelen, instellingen en andere experts en wordt zo spoedig mogelijk na 19 maart openbaar gemaakt. Bespreking in de commissie JIF is gepland op 17 april en besluitvorming door de Gemeenteraad op 15 mei.
Alle voorafgaande documenten en reacties van organisaties op concepten vindt u op Pleio https://jeugd020.pleio.nl<https://jeugd020.pleio.nl/>

Rutger Hageraats,
Programmamanager Om het Kind

Met vriendelijke groet,
Eeke Halevi
Programmasecretaris Om het Kind
(aanwezig: ma, di, wo, do)
tel.: 020 - 251.81.95
mobiel: 06 - 22475574
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling
Postbus 1840
1000 BV Amsterdam
Bezoekadres: Weesperstraat 101, 1018 VN Amsterdam
www.amsterdam.nl/omhetkind<http://www.amsterdam.nl/omhetkind>


                Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
6 opmerkingen:

 1. En wat is de functieomschrijving van deze ouder- kindadviseur?
  Wat is de opleiding?
  Waarom moet er eigenlijk een ouder- kindadviseur zijn? Het zijn toch de ouders die hun kinderen adviseren en de ouders zoeken toch zeker zelf wel hulp als dat nodig is?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. U bent dus gewaarschuwd:
  De Ouder- en kindadviseur is dus een jeugdzorgwerker, die met kinderbeschermende ogen naar uw gezin kijken zal.
  Via de huisarts naar een ortho-pedagoog-generalist of jeugdpsychiater gaan is veiliger en deskundiger, immers universitair en beëdigd opgeleid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Intussen wordt de AWBZ door de verzekeraars op tactische wijze buiten bereik gebracht.

   Dus straks is alleen de opvoedstasi nog beschikbaar.

   Verwijderen
 3. Gewoon een andere naam voor een Bjz voorportaal waar je gescreend wordt op basis van onderbuikgevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vervang dat woord ''adviseur'' maar door bemoeial...dat
  benadert de werkelijkheid een stuk meer...
  Maar advies is dacht ik toch iets wat GEVRAAGD wordt en niet opgedrongen.
  Al met al niets anders dan werkcreatie voor de legioenen maatschappelijk werkers die klaar zijn met hun kwakzalverstudie.


  Hoe groot was het succes van de inloopcentra van Jeugd en gezin ook al weer?
  Tsja mensen als jullie onze hulp niet vragen,duwen we je die hulp gewoon door je strot..maar ''geholpen'' worden zul je en of je die hulp nu wel of niet nodig hebt,daar heeft het hulpvolk geen boodschap aan.

  opa

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het maakt mij niet meer uit hoe men ze noemen zal. Issue is de onterechte machtspositie die men inneemt binnen deze functies in Jeugdzorg.

  Hoe zullen ze die sekreeten bij RvdK dan wel niet moeten gaan noemen? Nog een wedstrijd, ik doe mee...

  Als je kinderen en/of ouders en hun familie wil helpen, mag je niet met mensen hun gezin en familie gaan rotzooien. Lever een bijdrage aan het gezin, met begrip en liefde, inplaats van te insinueren en bedreigen.

  Hulp met empathie en menselijkheidheid, dat is wat kinderen en ouders nodig hebben. Geen POSTTRAUMATISCH STRESSSYNDROOM!

  Dat is echt wat ze doen, er een totale rotzooi van maken... lekker langs elkaar heen communiceren, zoveel mogelijk te kunnen schrijven. Vervolgens kinderen uitzetten en gewoon niet eens terugbezorgen.?

  What's in a name..?
  Zou 'stasi-protocol' dan ook niet passender zijn dan 'jeugdstelsel'? (vooropgezette stellingen hebben ze in overvloed trouwens daar bij RvdK en BJz)

  B.Wise

  BeantwoordenVerwijderen