vrijdag 1 maart 2013

NJI weer betrokken bij kwakzalverij


Eerdere schandalen 

Met het aanprijzen van cursussen voor  ‘waarheidsvinding en leugenherkenning’ bij Mindprofit, lijkt het Nederlands Jeugdinstituut zich de zoveelste buil te vallen, na eerdere schandalen van het promoten van de dubieuze Liliane Poppenvilla’s voor vroegsignalering op scholen en het niet controleren van de onderzoeken naar de effectiviteit van de Tripple-P methode, die voor het grootste deel waren uitgevoerd door onderzoekers die banden bleken te hebben met het Australische bedrijf achter Tripple P.  

Ook over de Poppenvilla’s had men bij het NJI niet nagedacht. Een voormalig medewerkster van AMK/Jeugdzorg Adviesbedrijf Van Montfoort, die later voor het NJI ging werken, kreeg volop de ruimte om haar initiatief voor vroegsignalering aan de hand van Poppenvilla’s te ontplooien, vanuit haar thuisbasis Almere. Nieuws over de Poppenvilla, zoals over de uitreiking ervan aan een ‘modelschool vroegsignalering’ werd direct overgenomen op de website van het NJI op 14 februari 2011. (De website van de Poppenvilla fabrikant citeerde op haar beurt quotes van het NJI in relatie met de meldcode). Toen de Poppenvilla’s in opspraak raakten door publicaties op Jeugdzorg Dark horse en Ouders Online en als gevolg daarvan  het netwerk PO – van de Samenwerkingsverbanden WSNS besloot het hele project te schrappen, nam het NJI opeens afstand van dit initiatief.  

Geloofwaardigheid te grabbel 

De geloofwaardigheid van dit kennisinstituut wordt nog verder aangetast door het aanbieden van leugentrainingen voor jeugdzorgmedewerkers. Het mag een schandaal genoemd worden, dat een kennisinstituut zomaar meegaat in een psychologische hype, waarvoor elke degelijke wetenschappelijke basis ontbreekt. De overheid leunt zwaar op de inzichten en adviezen van het NJI en zoals hier voor de zoveelste maal blijkt, ten onrechte.  

Wie achter de muur van enthousiasme en blind geloof op zoek gaat naar kritische geluiden omtrent de ‘micro expressies’ die de basis vormen van het lespakket van Mindprofit, komt artikelen tegen zoals die van Ewout Meijer van Forensische Psychologie Blog (leugenacademie 1 en 2), Sophie Derkzen (Vrij Nederland) Ronald Veldhuizen (Kennislink.nl) en Lisa Feldman Barrett van de Northeastern University in Boston. 

Belangrijke kritiek op de methode 

1 Geen publicaties De methode voor het opsporen van de zes basisemoties, de zogenaamd ‘aangeboren gelaatsuitdrukkingen’ (verrassing, blijdschap, verdriet, angst, woede, walging) is voor het eerst gepubliceerd  door Paul Ekman in het tijdschrift Science in 1969, maar door nuancering van zijn ideeën uit wetenschappelijke hoek, is de grondlegger ervan zijn focus gaan verleggen naar de micro-expressies in het gezicht. Hiervan heeft hij echter nooit enige wetenschappelijke publicatie laten verschijnen, zodat andere onderzoekers zijn beweringen niet kunnen controleren. 

2 Context Het blijkt dat mensen ook niet altijd hetzelfde gezicht trekken bij angst of blijheid. Bij een gelijke emotie kunnen we verschillende gezichtsuitdrukkingen laten zien. Voor het bepalen van de heersende emotie, is bij dit verschil vooral de context van belang. Heel duidelijk is hierbij het voorbeeld van de gelaatsuitdrukking van de Amerikaanse senator Jim Webb, die op het oog een agressieve gelaatsuitdrukking laat zien, terwijl hij in werkelijkheid heel blij is (vermoedelijk met een verkiezingsoverwinning).  


3 Lichaamstaal Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat lichaamstaal net zo belangrijk is voor onze emoties als gelaatsuitdrukkingen en dat ze elkaar bovendien kunnen tegenspreken. Zonder context kunnen gelaatsuitdrukkingen verkeerd worden ingeschat. Volgens Barrett is er een enorme variatie in wat we met ons lichaam en gezicht tot uitdrukking kunnen brengen. 

4 Culturele bepaaldheid Bij talloze onderzoeken en proefnemingen in echte situaties, zoals bij vliegveldcontroles in de VS, maar ook met primitieve stammen in Nieuw Guinea, werd gezocht naar universele emotionele uitdrukkingen in het menselijk gezicht. De resultaten variëren erg. Het blijft de vraag hoeveel van de getoonde emoties aangeboren is en hoeveel ervan cultureel is bepaald. 

De jeugdzorgwerker in zijn element
Nu het na alle onderzoeken sinds de jaren zeventig, nog altijd niet duidelijk is of er wel met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld of een bepaalde gelaatsuitdrukking (of combinatie van uitdrukkingen) een specifieke betekenis heeft, of dat de interne gevoelslading niet overeenstemt met de waargenomen signalen, door de complexe onderlinge verhouding, of door de culturele bepaaldheid van het vertoonde gedrag, is het een zorgwekkend vooruitzicht dat hiermee straks ook gezinsvoogden en AMK-onderzoekers aan de slag gaan. Deze pseudo-wetenschap zal erin gaan als zoete koek, als zij door het NJI wordt aangeprezen.

Het zal wel te gemakkelijk zijn, als ik zeg dat veel vermoedelijke  onwaarheden eenvoudig te verifiëren zijn, door contact op te nemen met mensen en instanties die over controleerbare feiten beschikken, om na te gaan of vader of moeder de waarheid spreekt, als hierover twijfel bestaat. Het is natuurlijk veel spannender om zelf allemaal dingen te gaan aflezen aan iemands gezicht, want dan voel je je een beetje zo’n detective-achtige figuur als in de serie ‘Lie to me’. Het voornaamste karakter in die serie geldt als een expert in menselijke emoties en hij houdt zich er al zijn hele leven mee bezig. Zelfs hij maakt nog fouten en leert regelmatig uit de context van de situatie, dat er toch meer achter een gezicht schuil gaat dan de eerste gelaatsuitdrukkingen doen vermoeden.  

Hoe lang zullen de jeugdzorgmedewerkers trainen met deze methode, voordat ze het gaan toepassen op ouders en als ‘zorgwekkende signalen/vermoedelijke leugens’ gaan weergeven in AMK of –Raadsrapporten, die tot het achttiende jaar van het kind ongewijzigd blijven? Gefeliciteerd NJI, met deze verrijking van het speculatieve instrumentarium van jeugdzorgwerkers. Het zal een grote hoeveelheid gedwongen maatregelen opleveren. En kijk eens goed naar mijn gezicht… 

Ben ik boos, of een beetje teleurgesteld?

Sven Snijer 
15 mrt. training in waarheidsvinding en leugenherkenning voor #jeugdzorg #ggz 10 PE http://bit.ly/VzoEbv #bamw
Vanaf nu zijn onze trainingen ook zichtbaar bij @hetnji http://bit.ly/XER56F #jeugdzorg kan gaan trainen in #waarheidsvinding 

Geretweet door Sven Snijer

Het NJI lijkt de schoen die zij past aangetrokken te hebben:

4 maart 2013:

NederlandsJeugdinst.
@DarkJeugdzorg Het NJi verzamelt en toont een overzicht van beschikbare trainingen. Wij beoordelen deze niet zelf. 1/2

NederlandsJeugdinst.
@DarkJeugdzorg Dat ligt bij de beroepsregisters. Voor ons dan ook een goed argument om dit wel zelf ter hand te gaan nemen. 2/2

De ‘opleiding’ is:

Geaccrediteerd door:
Beroepsregister van Agogisch en Maatschappelijk werkers (BAMw)https://www.pe-online.org/public/index.aspx?toCourseID=139334&pid=189

http://www.bamw.nl/

Beroepsregister Agogisch en Maatschappelijk werkers (BAMw)
Het Beroepsregister van Agogisch en Maatschappelijk Werkers/BAMw is hét kwaliteitskeurmerk dat cliënten helpt professionals te onderscheiden. Het BAMw toetst of de geregistreerde zich aantoonbaar schoolt, competenties onderhoudt en continu bij blijft op zijn of haar vakgebied. Met het keurmerk BAMw profileren professionals zich binnen hun werksector.

Kennnislink:

Forensisch Psychologische blog:

Sophie Derkzen:
Mindprofit en het NJI:

Over de Poppenvilla:

21 opmerkingen:

 1. Wat er eigenlijk gebeurt is dat de 'professionals' leren om hun gebazel over hun onderbuikgevoelens en indrukken een pseudo-wetenschappelijk tintje te geven door het in een 'format' met bijbehorende kretologieën te verpakken ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze docu zegt alles over de dsm.. http://nl.cchr.org/videos/diagnostic-statistical-manual.html

   Verwijderen
  2. Slaat je de schrik niet op het hart bij het zien van zo'n docu?..Moet er aan zo'n docu niet de conclusie verbonden worden,dat je alle donders goed moet uitkijken als je met het psychiater- of psychologenvolk te maken krijgt?

   Is de macht van de psychiaters zo langzamerhand niet ongekend?

   En wat te denken van de m.i. grote overeenkomsten van deze psychiatrische wereld met die van de jeugdzorg?..Die zijn m.i. treffend en dat is misschien ook wel de reden dat deze beide werelden elkaar uitstekend weten te vinden en elkaar de bal toe spelen over de hoofden van kinderen en ouders.

   Wat dit betreft is deze wereld toch doodziek en Krishnamurti heeft gelijk als hij zegt dat je aanpassen aan een slechte (of zieke) wereld erg ongezond is.

   Verwijderen
 2. Misschien eens leren dat je wel alles kunt eten maar niet alles kunt 'weten'.
  Misschien kan men beter een cursus geschiedenis aanbieden.
  Ook een leugendetector biedt geen uitkomst. Ik zeg het toch maar zodat we die gevoegelijk kunnen overslaan.
  http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1719

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen zeshonderdvijfennegentig euro per training (de leugenacademie) maar GRATIS.
  http://www.kennislink.nl/publicaties/broodjes-aap-in-de-psychologie
  Meer kwakzalverij in de psychologie.
  Alleen schuldige mensen bekennen een misdaad
  Traumatische herinneringen verdringen we
  Psychiatrische patienten zijn heel vaak gewelddadig
  Het feit dat een eigenschap erfelijk is, betekent dat hij onveranderlijk is
  Mensen die in hun jeugd seksueel zijn misbruikt, krijgen als volwassene een persoonlijkheidsstoornis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. # persoonlijkheidsstoornis # of gedragsproblematieken
   ontstaan enkel en alleen door neuroafwijkingen. Wanneer er door een deskundig medisch specialist daar onderzoek naar gedaan wordt dan kan men vaststellen of er een problematiek/stoornis aanwezig is.
   De enige personen die, als het nodig is, eventueel mogen behandelen zijn de neurologen, hersenchirurgen, klinische neuro-psychologen werkzaam in het ziekenhuis en in sommige gevallen worden er fysiotherapeuten, zenuwartsen of, in huiselijke en sociale situaties wanneer er een lichte vorm van stoornis/problematiek, maatschappelijk hulp. Dat allemaal via een verwijzing van de neuroloog. Waarom gaan niet medische mensen discussiëren over zaken waar men niets over weet.
   Dit is dus één van die redenen waarom uit huis geplaatste kinderen weer naar huis moeten, en rap ook!
   OTS wordt wel degelijk vaker getoetst op een stoornis of een problematiek die er simpelweg niet zijn ... wie toetst dit ook alweer? Een medicus?.
   Welke idioot die zich deskundig waant bij de LEUGENAARS zonder medisch achtergrond durft met medische termen kinderen en ouders in een ongepast en lugubere wereld te proppen? Dus vraag voortaan aan al die leugenaars of ze zich willen legitimeren als beëdigde artsen. Kunnen ze dat niet, oprotten dan! En ze moeten niet wagen om te liegen.

   Ik denk eerder dat mensen die iets naars hebben meegemaakt vaak trauma's overhouden en daardoor vaker een schokeffect zullen ervaren in het leven bi jbepaalde herkenbare gebeurtenissen, Dat is heel normaal, niet wenselijk natuurlijk want elk mens (klein en groot) verdient liefde en aandacht.

   Wat betreft de topic; een normale instictieve uiting wat GOD ons heeft meegegeven mag niet over getwist worden, dat mag nooit en tenimmer gebeuren. Helaas wordt dit wel door mensen gedaan die niets nuttigs te doen hebben, leeghoofden dus.

   Verwijderen
 4. ‘Mindprofit’ prijst cursus aan:

  Basis Module leugen herkenning algemeen
  Eéndaagse open training van 09.00 uur tot 17.00 uur
  Tijdens de training komen veel praktijkvoorbeelden aan bod
  D.m.v. oefening en rollenspelen leert u de theorie in de praktijk toe te passen.

  Doelstelling:
  Na afloop van deze training kunt u zo’n 65% tot 70% van de leugens herkennen.
  U bent nog geen expert maar de mensen in uw directe omgeving zijn gewaarschuwd!

  Voor wie bestemd?
  Iedereen die zowel zakelijk als privé willen weten of iemand de waarheid spreekt.
  In relaties –sollicitatiegesprekken – vergaderingen – coaching – interview – ondervragingen – intakes – verkoopgesprekken
  Certificaat:
  Na afloop ontvangt u van MindProfit een certificaat van deelname.
  Vooropleiding:
  Geen
  Investering:
  € 490, - p.p. excl. Btw.
  Inbegrepen lesmateriaal, lunch, koffie, thee frisdrank.
  Incompany trainingen
  Het maximaal aantal deelnemers per trainingsdag zijn 10 cursisten.
  Per trainingsdag investeert u € 2350,-- excl. btw
  (inclusief lesmateriaal, lunch, koffie, thee en frisdrank).

  Donderdag 25 april heb ik een gesprek met de gezinsvoogd, ik ga me gelijk opgeven.
  Snel gebeld met Mindprofit en gevraagd of er voor die datum nog een plekje vrij is.
  Veel leugens van de gezinsvoogd herken ik natuurlijk al, maar het vooruitzicht dat ik na zo’n dagje er nog veel meer zal herkennen is echt een uitdaging voor mij. Mijn familie sponsort mij, het geld is dus geen belemmering! En dan het certificaat! Prachtig! Ik weet al waar ik het ophang, aan de muur tegenover de tafel, waar ik met de gezinsvoogd ga zitten op 25 april. Vreemd, voor het eerst verheug ik me op het gesprek met haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dus als ze de volgende keer weer komen opdraven en bij ons op de stoep staan dan kan ik nogmaals tegen ze zeggen: "Donder op! Mijn kind heeft jullie niet nodig." Aan mijn gezichtsuitdrukkingen kunnen ze dan aflezen dat ik de volle waarheid spreek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. '' Mijn kind heeft jullie niet nodig......klopt dat ziet u goed,alleen zij zien het anders nl. zij hebben uw kind wel nodig.
   De benaming;''donder op'' ervaren de hulpverleners als bedreigend en zullen u dat aanrekenen en u daarmee als ouder ongeschikt verklaren.

   opa

   Verwijderen
  2. Ja, na zo'n cursus zou je denken dat je uitdrukkingen kunt herkennen gebaseerd op en vanuit oprechtheid, maar je zal zien: de betekenis van uw gelaatsuitdrukking willen ze ontkennen.

   In plaats daarvan pretenderen ze dat u o.a erg emotioneel en wellicht explosief bent aangelegd en dat de verwachting is dat het in de nabije toekomst weleens niet in het belang van uw kinderen zou zijn.

   Zij willen enkel de gelaatsuitdrukking zien dat u hen alsmaar hartelijk en bedeesd toelacht,zonder hen te verwarren met al die onnodige gecompliceerde emoties, want daar kunnen ze niet zo goed tegen, en is weer zoveel werk.

   Dan raken ze bang en vertwijfeld en schrijven dat ú de bedreiging vormt...

   Misschien kunt u zich beoefenen om iedere minuut de zes verschillende uitdrukkingen achter elkaar uit te voeren,en af te wachten welke (suggestieve) conclusie ze daaruit zullen trekken.. : ))

   Verwijderen
 6. Als ik met mijn oog lieflijk knipper naar een rechter of één van die 'leugenaars', ben ik dan aan het flirten, kwijlen of een bruin armpje aan het halen?

  Het enige is, dat ik een zenuwtrekje heb waardoor mijn linkeroog knippert. En het andere is lui, dan wil ik nog weleens raar kijken. Waar valt dat nou onder, als ik met mensen praat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsja...beste Ano Niem...uw zenuwtrekje is een ernstige psychische stoornis,en daar is vast wel een pilletje voor,net zoals dat zogenaamde luie oog.
   Lieflijk knipperen naar de rechter raadt ik u ten zeerste af;dit zal hij als zulk afwijkend gedrag ervaren,dat hij u onmiddellijk een psychiater op uw dak stuurt en voor u het weet zit u tegen uw wil in een psychiatrische inrichting...u loopt de kans opgepakt te worden vanwege ongewenste intimiteiten.

   opa

   Verwijderen
 7. http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterboarding
  Waterboarden om ouders te laten bekennen? Uiteindelijk moet je natuurlijk ALLES doen om kindermishandeling te stoppen!
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_heksenvervolging
  Heksenprocessen?
  Rond 1660 kwam het tot een grote mentaliteitsverandering bij de elite. Men werd sceptisch en verwierp het concept van onstoffelijke wezens. Hierdoor liet de elite zijn ideeën over duivelspact en heksensabbat varen. Rechters begonnen heksenprocessen tegen te werken en de wetgeving werd zodanig aangepast dat heksenprocessen steeds minder tot een veroordeling leidden. De marteling werd afgeschaft. Rond 1720 waren er in Europa haast nergens meer heksenprocessen.
  Om dit te stoppen hebben we een nieuwe Renaissance nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij falen van de remedie: méér van hetzelfde!
  Waar is het respect voor de rechtstaat? Of geldt dat niet voor kinderen en ouders? Reageerders hier weten daar het antwoord op.
  Nog steeds geldt het ijzersterke betoog van Peter Prinsen.
  http://www.peterprinsen.nl/WIEISERNUTEGENHETBELANGVANHETKIND/frames.htm
  Een rechtstaat voor het kind.
  "Karakteristiek is de reactie van de politiek : Bij falen van de remedie: méér van hetzelfde, niet alleen op de werkvloer, maar ook politiek."
  Niet de leugenachtige dossieropbouw staat ter discussie maar nu wordt de zaak verdiept door deze quasi wetenschappelijk te onderbouwen.
  De zaak zou zo moeten zijn: geen feit, geen zaak!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom zouden mensen nou eens moeten stoppen met stemmen. Boycotten om een revolutie opgang te zetten. Het is aan de burgers zelf te danken dat we in deze malaise zitten. Sommigen omdat ze het niet beter weten, sommigen die 'het belang des lands' hoog willen houden (welke?) en velen die net als pesters meelopen met een systeem dat keer op keer faalt.
   Alleen die mensen die het ongeregeld corrupte en bureaucratische ondermijning doorhebben vanuit de regering zullen nooit en tenimmer naar die stembussen gaan.

   Verwijderen
 9. Als je liegt staat het op je voorhoofd?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu we het toch over kwakzalverij hebben, heb ik een '' leuke'' link voor jullie...
  http://www.visionair.nl/analyses/dsm-v-iedereen-een-beetje-gek/
  En deze bijna 2 uur durende documentaire is al helemaal de moeite waard...wel een lange zit,maar dan heb je ook wat.
  Hier de docu Nederlands ondertiteld en Nederlands gesproken.
  http://nl.cchr.org/videos/diagnostic-statistical-manual.html...
  Veel ''plezier''....of huiver!

  opa

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sophia041 maart 2013 16:07
  CCHR is de scientologykerk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Scientology.
  "In Nederland gaat de controverse rond scientology voornamelijk over de handelwijze van scientology zelf.........
  L. Ron Hubbard lijkt een voorstander van deze handelwijze, het veelvuldig aanspannen van rechtszaken.
  Zo schreef hij ooit: "Het doel van de zaak is eerder om dwars te zitten en te ontmoedigen, dan om te winnen. De wet kan makkelijk gebruikt worden om dwars te zitten, en iemand genoeg dwarszitten die het al moeilijk heeft ... zal voldoende zijn. Indien mogelijk, natuurlijk, ruïneer hem dan volledig." [33]

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Waar doet die tekst nou aan denken? "Het veelvuldig aanspannen van rechtszaken. En iemand genoeg dwarszitten die het al moeilijk heeft.... Indien mogelijk, natuurlijk, ruineer hem dan volledig."
  Het lijkt onze zaak wel? Je komt voor hulp en daardoor ben je een makkelijk slachtoffer voor zo'n beschuldiging 'Kindermishandeling' door de Nederlandse instanties.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Over gelaatsuitdrukkingen gesproken: Jaren geleden ontmoette ik iemand die zo ontzettende boos en nurks keek. "Daar kun je maar beter bij weg blijven", dacht ik. En nu komt het: Ik heb nog nooit zoveel kunnen lachen met iemand als met deze persoon, en zo leuk kunnen debatteren. Deze persoon had gewoon die uitdrukking op zijn gezicht, kon hij ook niets aan doen.

  Nee mensen, aan een gezicht kun je niets aflezen over het wezen van de persoonlijkheid die daar achter schuil gaat. Zoals je ook niets kunt afleiden uit alles wat mensen beweren. Iemand kan zich bijzonder charmant en voorkomend presenteren maar kan"im Grunde genommen" via psychiatrisch onderzoek een psychopaat blijken te zijn. Misschien dat juist een blinde echt kan zien. Jung spreek niet voor niets over "de Persona", het masker.

  Kijk naar de daden van iemand, en als je iets wilt doorvorsen, probeer dan de puzzelstukjes te vinden en dan niet op basis van interpretatie maar op basis van feiten gecombineerd met gedegen lektuur over het betreffende onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen