dinsdag 4 september 2012

Drie directeuren Jeugdzorg verdienen meer dan de Brabantnorm

http://www.brabantsdagblad.nl/regios/11640220/Drie-directeuren-jeugdzorg-verdienen-meer-dan-Brabantnorm.ece


Drie directeuren jeugdzorg verdienen meer dan Brabantnorm


dinsdag 04 september 2012 | 07:47 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 04 september 2012 | 07:58

DEN BOSCH -


Directeuren van drie jeugdzorgbureaus in Brabant verdienen meer dan 149.000 euro, het salaris van een minister. Dat willen Provinciale Staten als een maximale norm invoeren voor topsalarissen bij gesubsidieerde instellingen in Brabant.


De drie zijn: Rita van Breugel, directeur van het Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant (jaarsalaris 156.659 euro); Lian Smits, directeur van Kompaan en de Bocht in Goirle (149.647euro); Ben van Bruxvoort, directeur van De Combinatie in Tilburg (155.282 euro).


Deze geheim gehouden informatie heeft de provincie alsnog verstrekt nadat het Brabants Dagblad hiervoor een beroep had gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

De Brabantnorm (ongeveer 145.000 euro) wordt binnenkort ingevoerd en komt in de plaats van de tot dusver gehanteerde, hogere Balkenendenorm (193.000 euro), vernoemd naar de voormalige minister-president Jan Peter Balkenende.


http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/11638713/Topsalarissen-in-Brabantse-jeugdzorg-zijn-hoger-dan-de-Balkenendenorm.ece#.UEWQqCziw2A.twitter

Topsalarissen in Brabantse jeugdzorg zijn hoger dan de Brabantnorm

Auteur: door Ron Lodewijks | dinsdag 04 september 2012 | 07:00 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 04 september 2012 | 09:10

DEN BOSCH - Directeuren van drie jeugdzorgbureaus in Brabant verdienen meer dan 149.000 euro, het salaris van een minister. Dat bedrag willen Provinciale Staten als een maximale norm invoeren voor topsalarissen bij gesubsidieerde instellingen in Noord-Brabant.
 
De drie zijn: Rita van Breugel, directeur van het Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant (jaarsalaris 156.659 euro); Lian Smits, directeur van Kompaan en de Bocht in Goirle (149.647 euro); Ben van Bruxvoort, directeur van De Combinatie in Tilburg (155.282 euro).

Deze geheim gehouden informatie heeft de provincie alsnog verstrekt nadat het Brabants Dagblad hiervoor een beroep had gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De directeur van een vierde gesubsidieerde instelling blijkt bij nadere berekening minder te verdienen dan de Brabantnorm en blijft daarom onvermeld, verklaart een provinciewoordvoerder.

Deze norm wordt binnenkort ingevoerd en komt in de plaats van de tot dusver gehanteerde, hogere Balkenendenorm (193.000 euro), vernoemd naar de voormalige minister-president Jan Peter Balkenende.

Provinciale Staten gaan elke drie maanden via internet openbaar maken welke kosten zij voor hun politieke werk bij de provincie declareren.

Dit PVV-voorstel werd gisteravond met tegenzin aanvaard door de meeste fractievoorzitters die het nut van zo'n openbaar declaratieregister niet inzien maar zich er niet tegen willen verzetten. Ook de kosten van de griffie, die de Staten ondersteunt, worden in het overzicht meegenomen.

Over een jaar wordt bekeken of dit declaratieregister in een behoefte voorziet.


Redactie Dark horse: Het is ook nog niet bekend hoeveel Erik Gerritsen (bestuursvoorzitter BJAA) verdient. Wat wel weten is dat hij de Amsterdamse wethouder voor Jeugdzorgzaken Lodewijk Asscher regelmatig aanspoort om in Den Haag meer geld te vragen. Het laatste miljoen dat ze extra kregen is volgens de Rekenkamer niet gebruikt om de wachtlijsten voor de 'kwetsbare' jeugdigen te verminderen.


                    Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse


6 opmerkingen:

 1. Verdienen is een te groot woord. Krijgen / graaien past beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erik Gerritsen van BJAA in Amsterdam houdt zijn salaris geheim. Volgens zijn zeggen hoeft hij het niet bekend te maken omdat hij in zijn eentje de Raad van Bestuur is. Natuurlijk gaat de Raad van Toezicht akkoord daarmee, want die heeft Gerritsen zelf uitgezocht. Uit een eerder verhaal op deze site bleek immers dat die moesten solliciteren bij Gerritsen....

  Al heel lang worden er in Binnenlands Bestuur vragen gesteld door critici die reageren op de standaard geldzuchtige PR-columns van Gerritsen en naar zijn inkomen vragen. Daar wil Gerritsen niks over zeggen maar het is volgens hem zogenaamd volgens de Balkenendenorm. Onlangs heeft de SP onderzoek gedaan naar topinkomens van jeugdzorgbestuurders. Ook toen zocht Gerritsen weer de publiciteit en hekelde dat onderzoek, want allees was volgens hem binnen de Balkenendenorm.

  Gerritsen beweert ook week na week met droge ogen dat de jeugdzorg veel te weinig geld krijgt voor de zielige kinderen en dreigt en smeekt en manipuleert zich een ongeluk voor meer geld. Maar wat blijkt volgens de Amsterdamse rekenkamer? Het geld dat Gerritsen bij elkaar heeft gebedeld, is helemaal niet terecht gekomen bij de kinderen maar bij BJAA. Die huurt daar een glamourous kantoor van voor Gerritsen en de zijnen met een huur van maar liefst een miljoen euro per maand! Er zijn maar enkele honderden werkplekken maar volgens Gerritsen is het zo duur door de dure parkeerplekken.

  En dat in een tijd met een enorme kantoorleegstand en terwijl BJAA prachtige panden had. Het lijkt de typische bestuurderitis die we ook kennen van woningbouwcorporaties, ROC's, het VU, de COA en de GVB. (Let op, dat zijn al vijf Amsterdamse organisaties! : Amarantis, ROCVA (is nog niet bekend maar al jaren wel bekend voor wie de jaarrekeningen leest, kennelijk doet het gemeentebestuur van Amsterdam dat dus niet of zou de ouwe jongens krentebroodsfeer in de Amsterdamse ambtenarij en politie ook de oorzaak zijn van de vele bestuurdersschandalen?), VU, GVB en BJAA.)

  Maar goed, wat zou het salaris van Gerritsen zijn? Is dat nou niet eens een taak voor het Parool, om bij ROA Amsterdam te WOBBEN om daarachter te komen?
  Alvast een schotje voor de boeg? We weten van Gerritsen dat hij bezeten is van geld, macht, status en glamour. We weten dat hij het met de waarheid vaak niet zo nauw neemt. En we weten dat hij eerder andere bestuurders onterecht de hand boven het hoofd heeft gehouden en heeft verdedigd over die topsalarissen.

  Het zou dus zomaar kunnen dat het salaris van Gerritsen veel hoger is dan hij aangeeft. Welk medium zoekt het uit??? En zou het niet leuk zijn om dat uit te zoeken in campagnetijd, dus nog voor de verkiezingen? Want het lijkt erop dat Amsterdam als PvdA-stad op grote schaal gecorrumpeerde machtzuchtige heerzuchtige mismanagers de hand boven het hoofd houdt.

  En denk om de extra's, waardoor de salarissen in de praktijk vaak hoger zijn dan de Balkenendenorm. Dus dat gaat dan vaak om extra pensioenvergoedingen, prestatiebonussen, exorbitante declaraties en afgesproken ontslagvergoedingen van vaak wel een paar ton. Prachtkans voor het Parool om mee uit te pakken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel scherp!!!
   Veel dank.

   We komen dr wel achterrrrrr!

   Verwijderen
 3. Dit past bij http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/09/drie-directeuren-jeugdzorg-verdienen.html waar ook 'gegraaid' wordt op een wijze dat bedenkelijk en maatschappij-beïnvloedend is. (Reacties).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had bij dit artikel een reactie geschreven, die echter niet door de censuur van het BD is gekomen. Om u niet teleur te stellen publiceer ik die hier (als ik hier wél door de censuur kom!):

  Nu begrijpt een ieder waarom BJZ zo graag een Onder Toezicht Stelling wil hebben: 8000 € per kind per jaar levert dat op voor BJZ, en een Uit Huis Plaatsing schijnt een 123 € per DAG / kind aan omzet te genereren... dan pikken instellingen als Kompaan en pleegzorg dan wel De Combinatie ook een graantje mee...U begrijpt waarom BJZ geen enkele haast maakt om eenmaal UHP kinderen terug te plaatsen bij hun liefhebbende ouders, maar er alles aan zal doen ouders uit te schakelen en negatief in beeld te brengen bij de rechters (let wel: achter gesloten deuren en zonder enige beëdiging van die BJZ/ Kb vertegenwoordigers, dus 'liegen mag'...)...
  Ook is duidelijk waarom BJZ er alles aan doet om mij als ouder-ondersteuner de mond te snoeren en openlijk te diskwalificeren: ik propageer namelijk dat men voor eenvoudige opvoedhulp het beste vrijwilligers zou kunnen inzetten op ouder-ouder niveau en voor ernstige zaken kinderen / ouders direct toegang te geven tot een orthopedagoog of kinderpsycholoog... dan zouden kinderen direct de juiste hulp krijgen en gezinnen in stand blijven....De taak van BJZ dan/ Juist u begrijpt het al: 0,0, kan geheel weg bezuinigd worden... Prof. J. van de Acker zei al enige jaren geleden in de Volkskrant 'opdoeken BJZ'!

  Drs. N.J.M.Mul (ouder-ondersteuner in Jz/Kb zaken)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Om die salaris reden zal dan ook nimmer in Nederland de Amerikaanse manier van 'indiceren jeugdzorg' ingevoerd worden:
  Gisteravond zag ik een programma over het handelen van de politie (Police women of Maricopa County/ TLC) en daar was toevallig ook politie-interventie bij een opstandige puber. De politie zou haar zo nodig meenemen naar jeugdzorg en dan zou er BINNEN 48 UUR bepaald worden welke juiste hulp het kind nodig zou hebben... Menig ouder kan getuigen dat kinderen van 1 jaar (of langer) UHP worden 'om zicht te krijgen op het kind' waarbij in dat jaar vaak niet eens iets aan diagnostiek gedaan wordt en wettelijk is in Nl 2x 6 weken 'opname voor diagnostiek' toegestaan!
  Ik wil niet zeggen dat alles in de VS zo geweldig zou zijn, maar een maximale UHP van 48 uur en daarin wél de juiste diagnostiek door echte deskundigen, is wat voor te zeggen....

  Nico Mul

  BeantwoordenVerwijderen