dinsdag 11 september 2012

Soest in de clinch met Jeugdzorg

http://www.gooieneemlander.nl/regionaal/eemland/article17788843.ece/Soest-in-de-clinch-over-jeugdzorg?lref=sll

SOEST -

Soest ligt samen met andere gemeenten uit Eemland in de clinch met de provincie Utrecht over het overhevelen van de verantwoordelijkheden rond de jeugdzorg. Strijdpunt is de eigen verantwoordelijkheid van de gemeenten, waar Utrecht volgens wethouder Rosan Coppes (GL) te veel de rem op wil zetten.

De financiering en ook het beleid rondom de jeugdzorg, zoals die onder meer door Bureau Jeugdzorg maar ook door andere instellingen wordt geleverd, moeten over drie jaar in het kader van decentralisatie overal in het land de eigen verantwoordelijkheid van de gemeenten worden. ,,Maar de provincie wil nog niet alles loslaten’’, aldus Coppes, die Amersfoorts wethouder Menno Tigelaar (CU) naast zich weet in haar kritiek.

Tigelaar heeft al meer keren tijdens overleggen met de provincie laten weten dat hij enkele fundamentele aanmerkingen heeft op de manier waarop de provincie Utrecht wil decentraliseren. De provincie zou echter weigeren om de door hem namens Eemland geuite voorstellen over te nemen.
De Eemlandse gemeenten hebben daarop besloten om hun suggesties en kritiek dan maar op papier te zetten als officiële schriftelijke reactie.

De gemeenten, die overigens ook de stad Utrecht aan hun zijde vinden, willen onder meer dat het simpeler wordt voor mensen om hulp van een jeugdzorginstelling te krijgen. ,,Het indiceren, dus zorgen dat je in aanmerking komt voor hulp, willen we simpeler. Het zou makkelijker moeten worden om jeugdzorg te krijgen’’, aldus Coppes, die vindt dat de provincie nu nog te veel bepaalt.
Dat er een niet altijd even positief beeld bestaat van de jeugdzorg, vindt Coppes jammer. ,,Er gebeuren goede dingen.’’


                    Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

2 opmerkingen:

 1. Goed voor de gemeenten: kijk op : https://dl.dropbox.com/u/2479159/2012-Verkort%20Jeugdbeschermingsplan-JzBlH.pdf .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gemakkelijker:
  De SP met ex-gezinsvoogdes Nine Kooiman wil dat "makkelijker maken" door zonder meetbare eisen een kind makkelijker uit huis te plaatsen,
  alsof dat goed voor de hechting en z'n veiligheidsgevoel zou zijn.

  De link voor gemeenten is juister: https://dl.dropbox.com/u/2479159/2012-Verkort%20Jeugdbeschermingsplan-JzBlH.pdf
  ((selecteer link + kopiëer + plak in browser))

  Scheiding tussen vrijwillige hulpbronnen, en de overheidstaak om degelijker te onderzoeken als men denkt dat een OTS e.d. nodig zou kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen