donderdag 6 september 2012

De peuterconsulent bij Centra voor Jeugd en Gezin

http://www.nji.nl/smartsite.dws?id=142457

Peuterconsulent Rotterdam pakt taalachterstand aan


5 september 2012
 
Rotterdam heeft 22 peuterconsulenten aangesteld die ouders van kinderen met een taalachterstand ervan moeten overtuigen hun kind naar een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of groep nul te brengen.
 
De peuterconsulenten zijn in dienst bij de Centra voor Jeugd en Gezin. Medewerkers van het consultatiebureau verwijzen kinderen met een taalachterstand naar de peuterconsulent. Rotterdam begon vorig jaar met een proef met zeven peuterconsulenten in drie deelgemeenten.

In Rotterdam gaat 75 procent van de kinderen uit de doelgroep naar een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of groep nul. Wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs, jeugd en gezin verwacht dat door de peuterconsulenten minstens 85 procent van de 2- en 3-jarigen die het het hardst nodig hebben voor- en vroegschoolse educatie krijgt.

Bron: ANP

Redactie Dark horse: Wat hier volstrekt niet wordt meegenomen is dat je kind bv een autisme spectrum stoornis kan hebben. Deze kinderen gaan vaak later dan de normale leeftijd praten. Zij hebben automatisch al een spraak achterstand. Onze beide kinderen met PDD-NOS spraken ook pas veel later dan normaal wordt geacht. Ze praten nu uitstekend. Het heeft alleen wat langer geduurd. Waar ook niet aan gedacht wordt is dat sommige kinderen nu eenmaal wat later beginnen met praten, maar voor de rest volkomen normaal zijn.

En nu komt het, stel dat je als ouder niet je kind op zo'n voorschool wil hebben. Dan kan men weer gemakkelijk gaan dreigen: "U doet niet wat in het beste belang is voor uw kind", "Wij gaan een zorgmelding doen" ,etc. Alles om grip op je gezin te krijgen.                    Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
 

3 opmerkingen:

 1. Het probleem is ook het gebrek aan deskundigheid van deze peuterconsulenten. Over de vooroordelen en misverstanden die er leven in het Nederlandse onderwijs, gezondheidszorg en hulpverlening is al veel geschreven maar het wil maar niet doordringen. http://www.kennislink.nl/publicaties/meertaligheid-in-nieuw-daglicht
  Het politieke mantra: thuis Nederlands spreken kan ertoe leiden dat een kind juist een taalachterstand oploopt. Waar de ouders dan alweer de schuld van krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gebrek aan opleiding leidt nogal eens tot het verheffen van het gemiddelde tot norm waaraan moet worden voldaan ..

  Het gemiddelde is echter samengesteld uit gegevens van vele kinderen, waarvan velen er dicht bij zitten, en anderen niet.

  En dan hebben we het nog niet over erfelijkheid.

  Er wordt soms gesproken over 'normaal' terwijl eigenlijk gemiddeld wordt bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. DUS....
  Ga tijdig ZELF als ouder naar een echte deskundige. BJZ loert!

  Weet vooraf hoe BJZ kan acteren; en wat u dan niet nog moet onderzoeken. Zie bijv. de site van www.stichtingKOG.info .

  BeantwoordenVerwijderen