dinsdag 18 september 2012

Oud nieuws ?!

http://www.refdag.nl/oud/bui/000217bui07.html

Bekendmaking moet recidive voorkomen

17 februari 2000

Londen publiceert lijst
met kinderverkrachters

Van onze correspondent

LONDEN – In Groot-Brittannië is de jacht geopend op 28 notoire kinderverkrachters, van wie de namen zijn onthuld in een rapport dat gisteren is verschenen. Zij zijn de meest uitgesproken exponenten van een groep van tweehonderd –merendeels mannen, onder wie kinderverzorgers, onderwijzers en personeel van een kindertehuis– die gedurende een periode van twintig jaar voor een ware terreur hebben gezorgd in kindertehuizen in Noord-Wales.


 Jonge jongens, die aan hun zorg waren toevertrouwd, werden gedurende een periode van twintig jaar het slachtoffer van seksuele vernederingen en psychische machtswellust. Met het vrijgeven van de namen aan kinderorganisaties op lokaal niveau hoopt het ministerie voor Volksgezondheid de mannen en de drie vrouwen, die uit het zicht van de autoriteiten zijn verdwenen, weer te kunnen opsporen. „We moeten er absoluut zeker van zijn dat zij niet opnieuw in de gelegenheid zijn schade aan kinderen te berokkenen”, aldus hoofdinspecteur Denise Platt. „We moeten weten waar ze nu zitten.” Een aantal van de gezochten heeft in verband met seksueel misbruik van jongens hun gevangenisstraf uitgezeten.  Drie jaar lang hebben de leden van de commissie-Waterhouse erover gedaan om uit te pluizen wat er in de jaren '70 en '80 in de kindertehuizen en binnen pleegfamilies is voorgevallen. De bevindingen zijn een waslijst geworden van gruwelijkheden, waaraan jongetjes, toch al extra kwetsbaar omdat zij óf wees waren óf uit huis waren geplaatst, zich hebben moeten blootstellen. Ook het feit dat de autoriteiten geen gehoor gaven aan hun klachten en de lange tijd dat het misbruik heeft kunnen doorgaan is onderzocht.


Kinderfantasie

Het rapport komt niet veel verder dan de conclusie dat het ging om mannen –en een paar vrouwen– met een dusdanig goede reputatie dat beschuldigingen in veel gevallen als „kinderfantasie” werden afgedaan. Bovendien slaagden de samenwerkende daders erin een rookscherm op te werpen, waarachter zij elkaar hun favoriete 'pyjamajongetjes' toespeelden, en ook de autoriteiten een rad voor ogen draaiden.


De oproep van het ministerie om op de hoogte te worden gebracht van de verblijfplaats van de 28 pedofielen heeft voor grote onrust gezorgd. Chris Ruane, Labour-parlementslid voor Vale en Clwyd, zegt: „Het is buiten alle proporties dat we drie jaar op een rapport hebben moeten wachten en 45 miljoen gulden hebben moeten spenderen om te vernemen dat we niet weten waar deze mensen zijn.” Ruane vermoedt verder dat de namen van een aantal prominente figuren bewust uit het rapport is weggelaten. „Ik wil de garantie van de premier persoonlijk hebben dat de lijst compleet is en dat geen namen van vooraanstaande personen –of het nu om advocaten, leden van de politie, onderwijzers of politici gaat– zijn ondergeschoven.

                         Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten