maandag 28 mei 2012

Gesprekken opnemen - wat zegt de Wet er eigenlijk over?

http://bjzonzin.nl/nuttige-informatie/64-gesprekken-opnemen

Wordt u ook voor leugenaar neergezet na afloop van een gesprek met Bureau Jeugdzorg ? Worden aan u ook beloftes gedaan die later ingetrokken of, nog erger, gewoonweg worden ontkend ? Met de Call Recorder Apps is het mogelijk om gesprekken die u voert met uw telefoontoestel op te nemen om zo weerlegbaar bewijs te hebben wanneer men dit nodig heeft.

Waarschijnlijk gaat uw gezinsvoogd of de instelling het gesprek weigeren als u aangeeft een gesprek te zullen/willen opnemen. Soms wordt het u zelfs verboden met als reden dat het de hulpverlening aan uw kind niet ten goede zal komen. Tóch staat u in uw recht als u besluit de gesprekken met de gezinsvoogd opneemt. Daarnaast hoeft u het niet eens aan te geven, al geldt er wel een fatsoensregel die aangeeft dit wél te doen.
Gesprekken opnemen. Wat zegt de wet er eigenlijk over ?

Titel V. Misdrijven tegen de openbare orde

Artikel 139b

1. Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft hij die, met het oogmerk een gesprek dat elders dan in een woning, besloten lokaal of erf wordt gevoerd af te luisteren of op te nemen, dat gesprek met een technisch hulpmiddel heimelijk:
     1°. anders dan in opdracht van een deelnemer aan dat gesprek afluistert;
     2°. zonder deelnemer aan dat gesprek te zijn en anders dan in opdracht van zulk een deelnemer opneemt.
2. Artikel 139a, tweede lid, onder 1° en 3°, is van overeenkomstige toepassing.

Artikel 139a

1. Met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die met een technisch hulpmiddel een gesprek dat in een woning, besloten lokaal of erf wordt gevoerd opzettelijk:
     1°. anders dan in opdracht van een deelnemer aan dat gesprek afluistert;
     2°. zonder deelnemer aan dat gesprek te zijn en anders dan in opdracht van zulk een deelnemer opneemt.

2. Het eerste lid is niet van toepassing op het opnemen:
     1°. van gegevens die worden verwerkt of overgedragen door middel van telecommunicatie of door middel van een geautomatiseerd werk;
     2°. behoudens in geval van kennelijk misbruik, met een technisch hulpmiddel dat op gezag van degene bij wie de woning, het lokaal of het erf in gebruik is, niet heimelijk aanwezig is;
     3°. ter uitvoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 .

U heeft altijd het recht om gesprekken op te nemen. AMK en Jeugdzorgmedewerkers liegen als zij zeggen dat dit niet is toegestaan. Zie ook de website van Stichting KOG.

http://www.stichtingkog.info/pages/nuttig-om-te-weten.php of http://dl.dropbox.com/u/3224280/Videos%20%2B%20media%20links%20jeugdzorg.pdf
voor meer tips


9 opmerkingen:

  1. Let op dat wanneer u de microfoon in een zak heeft, het schuiven veel ruis veroorzaakt: hou stil!

    Opnemen met medeweten kan represaille geven naar het kind door gezinsvoogden (onthechtende beoekregeling of smaad en laster; het wereldbeeld van het kind aantastend!).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Men mag het opnemen niet bekend maken en het privé houden; wel voor rechter uitgeschreven gebruiken indien noodzakelijk.
    Sla niet met opgenomen citaten, want "het kan in de context anders bedoeld zijn", als reactie.

    Beter is het gesprek met een bevestigingsbrief te bevestigen, waarop de stichting of instantie kan reageren of corrigeren, maar dan het je dat zwart-op-wit! Dat is dan beter te gebruiken!

    Zorg voor een eigen contactjournaal, inzage in dossiers, en alles zwart-op-wit maken!

    http://www.stichtingkog.info/pages/nuttig-om-te-weten.php of http://dl.dropbox.com/u/3224280/Videos%20%2B%20media%20links%20jeugdzorg.pdf voor meer tips.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Opnemen heeft dus vooral zin om letterlijk te gebruiken en als geheugensteun voor bevestigingsbrieven, die weer beter te gebruiken zijn in juridische zaken.

    Neem maatregelen tegen kraak en ruis door schuif- en schaafgeluiden aan de microfoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Opnemen heeft niet alleen zin als geheugensteuntje, maar ook om de leugens te kunnen bewijzen. Bij gebruik bij een rechtszaak is het beste uittikken en naar de rechter sturen, incl cd met opname.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat uittypen en aan kinderrechter zenden, uiteraard inclusief het geluidsbestand op normale audio-cd, wekt óók niet bij een kinderrechter, echter, na verloop van tijd, en helemaal als men (inclusief de kinderrechter) overtuigd is van het "opnemen", schrikt men wel terug. Constant met het idee te moeten leven dat je jezelf moet "bewijzen" tegenover dat stelletje schorem werk alleen maar tegen de belangen van de kinderen (lees: krijg je alleen maar stress van bij de kinderen) en dus dat "eigen contactjournaal" is alleen weggelegd voor mensen met een lange adem en vééééél geduld (soms geld). Het TUIG dat JEUGDZORG heet gaat écht té ver in HUN STRIJD TEGEN "NIET JA EN AMEN" OUDERS.

      Verwijderen
  5. fatsoensregel? waarom zou ik die gebruiken ? ze lappen zelf elke fatsoensregel aan hun laars , in dat geval kun je ze beter met gelijke munt terugbetalen , zeker het lj&r een zogenaamde christelijke instelling , maar alles doen wat god verboden heeft , walgelijk gewoon

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Is dit nog actueel? Site lijkt wat verouderd namelijk:)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ben ik ook erg benieuwd naar. Maar ik zie verder geen reactie. Pas geleden ook van de gezinsvoogd gehoord dat gesprekken niet op mogen worden genomen van JBW. Om hun gelieg en bedrieg niet vast te leggen zeker. Please, kan iemand hierop antwoorden. Is dit ook bij de wet verboden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alle gesprekken waar je zelf bij aanwezig bent mag je opnemen. Neem altijd de gesprekken met hulpverleners op, daarna typ je ze uit.

      Verwijderen