dinsdag 29 mei 2012

Verschil pleegzorgvergoeding en kinderbijslag!

         In de basis is het verschil in vergoeding 7 tot 8 maal meer voor pleegouders t.o.v. echte ouders.

                     Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

15 opmerkingen:

 1. Ik heb er ook wel eens aan gedacht om in plaats van een gastouder, de kinderen voortaan maar onder te brengen in een pleeggezin. Behalve dat dit meer financieel voordeel oplevert (nu de opvang niet meer belasting aftrekbaar is), zit je ook niet zo met dat gedoe over diploma's en EHBO-certificaten die gastouders verplicht moeten hebben voor een uurtje kinderopvang per week. Elke leek van een pleegouder mag zonder diploma's traumatische kinderen 24-uur per dag in huis nemen. Bij 62.000 kinderen maal 500 euro is hier wel een aardig handeltje mee te beginnen.

  Maar goed, zijn ze nou echt zo oliedom bij de overheid dat ze niet snappen waar al het belastinggeld naar toe gaat. Die pleegouders hoeven geen schoolgeld te betalen, laten de kinderen in tweedehands kleren lopen, geven de kinderen restjes te eten en laten de kinderen op een logeerbedje slapen. Al het geld stoppen ze gewoon in hun eigen smerige zak!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onzin. Mijn pleegkind leg ik nog geld bij. Je praat lekker makkelijk. Mensen die een kind nemen en vaak doordraaien, vechtscheidingen krijgen en zichzelf niet in kunnen houden en te stom zijn om hun kind zelf op te voeden een beetje vergelijken met vrijwilligers die er vaak geld bijleggen om het kind van een ander op het rechte pad te houden.

   Debiel gewauwel hoor, dat: "geld stoppen ze gewoon in eigen smerige zak". Afgunst, bespeur ik daar.

   Verwijderen
  2. Zo wat weet u ervan dat vele ouders die een UHP kind hebben wel of niet konden opvoeden??

   Vele 98% konden prima hun kind opvoeden en waren er geen tot weinig problemen de instanties zijn er de schuld van. Maar u krijgt alleen de leugen informatie en niet de waarheid. Met hoeveel ouders van deze kinderen heeft u contact?? zeker 0 want zogenaamd willen de ouders niks met het kind te maken hebben. Nou de waarheid zal anders zijn.

   Verwijderen
 2. Kinderen bij de WSG vallen onder de AWBZ en daarvoor is de vergoeding veel hoger, dit kan oplopen tot tegen 1000 per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, maar die komen niet bij een gewoon pleeggezin.

   Verwijderen
 3. Mijn stiefdochter woonde op een zorgboerderij, betaald met maximum PGB. Toen zo'n 50.000 gulden. Ze hadden daar 12 meiden, kassa 6 ton per jaar.

  De dames mochten meehelpen bij de paardrijlessen, zonder vergoeding, en stallen uitmesten e.d. Hulp of behandeling heeft ze nooit gehad. Wel een sfeertje van psychische terreur, liegen tegen het kind, dat wij haar niet meer terugwilden terwijl ze daar zat op vrijwillige basis. Wisten wij veel... Ik ben er nu nog zo boos over!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Donderdag 11 april 2013 twee bewindslieden doen vreugdevolle mededelingen.
  Volgens mij ging het toch echt over Jeugdzorg!

  Rutte zei:
  We zien op dit moment in Nederland een zekere groene waas van herstel, het komt heel voorzichtig. De export (van kinderen?) trekt op dit moment zelfs fors weer aan, daar zien we zelfs een heel stevig herstel en export (van kinderen?) is cruciaal voor banengroei!

  En Asscher zei:
  We gaan de crisis beteugelen. Vanaf morgen gaat een team aan de slag met sectorplannen om banen te behouden, mensen om te scholen en jongeren nieuwe kansen te geven. We gaan werken aan de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw.

  Geen werk meer? Niet somberen, word je toch lekker pleegouder!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn kind is uithuisgeplaatst bij de moeder en dan bij mij geplaatst en ik heb het gezag. De juridische hoofdverblijfplaats is nog bij moeder.
  En geloof het of niet, maar ik krijg pleegzorgvergoeding €530. Lang leve de crisis.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schandalig ....terwijl er echt gevallen bij zijn die kinderen in huis nemen voor het geld. Dit is ook bekend bij de nodige instanties. Hoe vaak lees je niet dat kinderen misbruikt worden door pleegouders? Ongetwijfeld zitten er ook goede pleegouders bij, maar de bedragen die zij krijgen zijn belachelijk !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen ik zestien was woonde ik op de leefgroep Colorado van het Rmpi. Daar woonden wij met zeven jongens van 12 - 17. Wij wasten auto's voor gemiddeld 15 euro en verkochten hout voor 3,50 per zak. Daar waren wij elke dag mee bezig en kregen wij behalve kost, inwoning & 6 euro zakgeld niets voor terug. Maar het voelde hetzelfde als de fulltime baantjes die ik nu heb.

  Via die groep ben ik naar het project Centre Aurrilange in Frankrijk gegaan. Daar werkte ik gemiddeld 10 uur per dag op een boerderij. Ook voor kost en inwoning en ik kreeg 7,00 euro zakgeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Meen je dat nou? Je kreeg zakgeld in Frankrijk ? Ik moest hele dagen werken en als ik een niet wou kon ik een draai om me oren krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij zitten pleegouders de problemen van een ander op te lossen en vooral met langdurige plaatsingen betekent dit dat ze door de beschikbaarheid die van hen verwacht wordt behoorlijk inleveren. Bezoekuren, rapportages, behandelplannen, eventuele ziekenhuis en therapie bezoeken etc etc. Een fatsoenlijke baan ernaast is niet te doen en er wordt van hen verwacht zo min mogelijk erbij te werken. Die vergoeding lijkt me zo gek nog niet. De kinderbijslag krijg je omdat je zelf een kind wou. Een pleegkind en vergoeding krijgen zij omdat een ander hulp nodig heeft. Ze allemaal maar weer in een tehuis stoppen? Met alle gevolgen vandien?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een aantal reacties hierboven met stomme verbazing zitten lezen. Met name de bewering dat er mensen zijn die dit om het geld doen. Wanneer u zo'n gedachte heeft; zou het wellicht zo kunnen zijn dat u zelf zo iemand zou zijn?

  Wij hebben geen pleegkind. Wel hebben we erover nagedacht. Feit blijft dat er vrijwel geen andere oplossing is dan pleegzorg en feit blijft dat er, gelukkig, mensen zijn die die zorg op zich willen nemen. Dat pleegzorg rijk zou maken is een absurde gedachte. Ja, het is een groot bedrag vergeleken bij de kinderbijslag. Maar hier een discussie van maken?!? Anoniem hierboven had het niet beter kunnen zeggen. En mensen, we hebben het over kinderen! Kinderen die hard hulp nodig hebben en die die hulp gelukkig soms ook kunnen krijgen.

  In enkele bovenstaande reacties worden appels met peren vergeleken. En inderdaad; wat een afgunst.. heel verdrietig om dit te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik snap de reacties wel. Beroepsmatig heb ik contacten gehad met jeugd- en pleegzorg. Het probleem van de pleegzorgvergoeding is dat dit niet gelabeld is. Pleegouders krijgen het netto gestort en daarna is er geen controle meer hoe dit bedrag wordt besteed. Dat er misbruik van wordt gemaakt komt voor. Hoe jonger het kind, hoe groter de kans zeg maar. Uiteraard moeten we blij zijn met alle pleegouders in ons land die dit doen. Maar ik pleit voor meer verantwoording wat je met de pleegzorgvergoeding hebt gedaan. Nu hoor ik u al zeggen: dat hoeven ouders met kinderbijslag toch ook niet te doen? Klopt. Maar we hebben het hier over semi-professionele zorg en fiks hogere bedragen. In crisistijd is het door de hoge netto bedragen welke volledig onbelast zijn zonder controle over de besteding voor bepaalde mensen toch wel interessant kan ik je verzekeren. Verwerpelijk, maar waar. Wat ik een tijdje geleden op tv zag verwoordt misschien het gevoel omtrent de pleegzorgvergoeding bij sommigen. Bij RTL kwam een homostel in beeld welke allebei fulltime werkten. Zij woonden in een kasteel, zo groot en luxe. Daarna kwamen hun 3 pleegkinderen in beeld. Tja, dan schiet ook door mijn hoofd: 'daar staat al 1500 Euro onbelast per maand'. In combinatie met twee fulltime werkende ouders is het maandinkomen fors. Uiteraard maken de kinderen kosten, maar niet fors meer dan een ander willekeurig kind. Clou van dit verhaal: ik snap wel degelijk het gevoel bij sommige mensen over de pleegzorgvergoeding. Oplossingen om deze gevoelens weg te nemen zijn om pleegouders te laten verantwoorden wat ze met het geld doen. Geld wat overblijft moet naar een spaarrekening van het kind in kwestie en niet naar de spaarrekening van de pleegouder om maar eens een voorbeeld te noemen. De huidige situatie is simpelweg te ongecontroleerd waardoor de kans op misbruik groot is. Gelukkig is hier bij het overgrote deel van de pleegouders geen sprake van en doet men dit uit liefde voor de medemens. Koesteren dus deze mensen. Maar de gevoelens omtrent de pleegzorgvergoeding herken ik wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een hoop lariekoek allemaal! Ja, wanneer je 5-6 kinderen in huis neemt 'verdien' je er een leuk centje mee. Wij zijn echter ook pleeggezin en vangen maximaal 1 kind per keer op, omdat we zelf twee eigen kinderen hebben. Hiervoor 'krijgen' we 500 euro, maar in ruil hiervoor werkt mijn vrouw niet, omdat dit nauwelijks mogelijk is. Je moet 24/7 klaar staan voor het kind, instanties en de echte ouders. We zitten minimaal 1x per week bij BJZ voor bezoekregelingen, therapie sessies en zaten in het verleden zeker 1-2x per week op de school, ziekenhuis en zelfs politie bureau i.v.m. gedrag van onze tiener pleegdochter. Die 500 euro gaat grotendeels echt op aan allerlei kosten, brandstof, 2e auto (oud ding), kleding, zakgeld, Ov-kaart etc.. En dan kiezen we er ook voor om ons gezin te draaien op basis van één baan.. Die 500 euro dekt echt het totaal niet! Pleegzorg doe je vanuit de basis omdat je 'iets' goed wil doen.. Alleen worden pleegouders worden gezien als haaien die kinderen afpakken, misbruiken of het om geld doen.

  BeantwoordenVerwijderen