zaterdag 12 mei 2012

Bezorgt Jeugdzorg kopzorg?

AMSTERDAM -  Ouders hebben steeds minder vertrouwen in de jeugdgezondheidszorg. De schoolarts en het consultatiebureau liggen onder vuur. Dat komt onder andere doordat de jeugdinstanties overal spoken zien van kindermishandeling, vindt internetforum Ouders Online.

Ruim 1100 ouders vulden de vragenlijst in over de kwaliteit van schoolartsen en consultatiebureaus. De naam van het onderzoek, 'Code Oranje', spreekt boekdelen. In de enquête geven de ouders aan dat een aantal dingen in de jeugdgezondheidszorg drastisch anders moet. Zo zien ze het nut van de instanties niet in. Ze kunnen hun kind toch net zo goed meenemen naar de huisarts? De schoolarts zou dan afgeschaft kunnen worden, stellen de ouders in het onderzoek. Ook zou de schoolarts meer moeten luisteren en zouden ouders graag aanwezig zijn bij de gesprekjes.

Kindermishandeling

Over het algemeen moeten schoolartsen en consultatiebureaus meer informatie geven over borstvoeding en opvoeding. Ook bevalt de neerbuigende houding van hulpinstanties veel ouders niet. Zij krijgen snel het idee voor dom gehouden te worden. Maar de belangrijkste conclusie volgens Ouders Online is 'de obsessie met kindermishandeling' in Nederland.
“De arts zat zonder het aan te kondigen aan mijn kind. Hij schrikt. Zegt de schoolarts: 'Word jij wel eens geslagen?'Als ze nou eerst even had gezegd wat ze ging doen, was er niets aan de hand geweest”, zegt een moeder in de enquête.

Rapportcijfer

Sinds de dood van 3-jarige peuter Savanna en de vondst van het Maasmeisje Géssica Gomes is er volop aandacht voor de (in)effectiviteit van jeugdzorg. Dat het nog steeds niet koek en ei is tussen de jeugdinstanties en ouders blijkt uit de rapportcijfers die ouders de instellingen geven in Code Oranje. Consultatiebureaus krijgen in 2010 een 6,8 voor deskundigheid, klantgerichtheid en kindvriendelijkheid in vergelijking met een 7 in 2001. Schoolartsen krijgen in 2010 een 6,4.


              Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

1 opmerking:

  1. Vóór Savanna was dit ook al lang aan de gang. Ze misbruiken dit verhaal omdat er veel mensen zijn die er daarvoor nog nooit met JZ te maken hebben gehad.
    Kijk maar naar mijn ex, die is al twintig jaar borderliner/psychopaat of volgens de nieuwe benaming heeft ze een ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis’. Jeugdzorg die haar al kent vanaf 1998 wist dit nog steeds niet, terwijl ze al 15 voogden en 3 onderzoeksbureau’ s heeft gehad. Ik was degene die alles zichtbaar heeft gemaakt. Ik heb hun werk eigenlijk gedaan.

    Robert Slis, Rotterdam

    BeantwoordenVerwijderen