donderdag 17 mei 2012

"Ik kan het me voorstellen".....Vaak horen we Jeugdzorgmedewerkers beweren dat ze ‘begrijpen’ dat gedwongen maatregelen ‘vervelend’ zijn voor een gezin en dat een onterechte uithuisplaatsing ‘frustrerend’ is voor ouders. Sommigen gaan zelfs zover dat ze willen toegeven dat een kind hierdoor schade kan oplopen.

Toch zet ik er mijn vraagtekens bij, of ze het wel echt begrijpen. Vervelend en frustrerend is het, als je een lekke band hebt in de regen, of als je computer crashed als je met een belangrijk document bezig bent (bezwaarschrift). Het verliezen van je kinderen hoort in een andere categorie bewoordingen thuis, zoals woede, wanhoop, ontreddering, depressie, leegte, verdrukking, verraad, verlatenheid, uitstoting, afgedankt, gekleineerd, geschopt, geslagen, getormenteerd…

Begrijpt de jeugdbeschermer dat? Soms kun je het idee hebben dat je ergens weet van hebt, omdat je voorstellingsvermogen je signalen geeft die lijken te suggereren dat je ervaringsgebied zich verder uitstrekt dan feitelijk het geval is. Zoals wanneer je naar een spannende film kijkt over een man die moet overleven in een gevaarlijke jungle, met slangen, muggen, hitte, vijanden die hem opjagen, ziekte, gevangenschap…en uiteindelijk de zwaar bevochten vrijheid. Het kijken van zo’n film, kan sterk het gevoel geven dat je het avontuur samen met de hoofdfiguur hebt meebeleefd, maar dat is maar schijn. Je hebt natuurlijk niet echt de uitputtingslag geleverd, niet echt de muggenbeten gevoeld, niet werkelijk de malaria door je aderen voelen stromen, niet lijfelijk de dood aan je gekwelde lichaam voelen vreten…

En zo is het ook met Jeugdzorg. Je kunt niet begrijpen hoe het is om je kind te verliezen als je niet zelf nachten lang hebt wakker gelegen, in de wetenschap dat je elk moment door dit onheil kan worden getroffen. Het is niet voor te stellen hoe wrang het is, om een verjaardagsfeestje met je kind te vieren, met het besef dat die vrolijke verjaardagstaart met foto van de kleine meid, misschien wel haar galgenmaal is…Het is niet na te voelen, hoe enkel door het zien van een toevallig voorbij rijdende politiewagen (misschien op weg naar een verkeerscontrole) je bloed gaat koken en de hele weg van de school van je kind naar huis, visioenen oproept hoe ze haar van het schoolplein af sleuren, om haar mee te nemen naar de ‘geheime locatie’. Met daarbij de meest verschrikkelijke dingen waartoe je jezelf op dat moment als vader in staat zou achten, als deze dwangvoorstellingen werkelijkheid zouden worden…

Nee, beste jeugdbeschermer, dat kun je je niet voorstellen. Want als je je dat zou kunnen voorstellen, dan zou je ook weten hoe het voelt om de hele rechtstaat in een valluik onder je voeten te voelen verdwijnen.  Dan zou je weten hoe het is om op een eiland van wanhoop te leven, temidden van lachende en gelukkige mensen, die in hun stompzinnige onwetendheid denken dat er in Nederland goed voor kinderen gezorgd wordt. Dan zou je de radeloosheid kennen die hoort bij het ongeloof over de surrealistische waanzin van het feit dat uithuisplaatsingen gebeuren zonder bewijs vooraf – dat excuus gaat soms nog op – maar ook vrijwel nooit achteraf! Dan zou je weten hoe het is om een brandmerk te krijgen, een gediskwalificeerde te zijn, een speelbal van de hulpverleners. Je zou walgen van de schijnheiligheid van de 5 mei-viering, waarop de Nederlander herdenkt dat hij van de bezetting verlost is, terwijl de bezetting voor zoveel ouders in dit land elke dag doorgaat.

Begrijpen? Nee, proberen te begrijpen. Je zou je best kunnen doen om het te proberen te begrijpen. Maar heb niet de euvele moed om te beweren dat je weet wat ouders doormaken die zich tegen een muur van beschuldigingen, dwang, leugens en minachting hebben kapot gestreden. Niet voordat ze het zelfde met jouw kinderen hebben gedaan…

Sven Snijer


                Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

10 opmerkingen:

 1. Bij mij werd er gezegd door de gezinsvoogd, dat ze precies de hel begreep van mij. Ze zei "normaal geef ik niets van privé prijs, maar mijn vriend ziet zijn kinderen ook niet meer, omdat zijn vrouw dat niet wil". Mijn ex is overleden en mijn kinderen zijn uit huis geplaatst. Die hebben nu niemand meer! Als je zoiets zegt, wat denk je dan te begrijpen. Mij begrijpt ze in ieder geval niet, want dan zou ze niet meer slapen. Maar mijn kinderen snapt ze al helemaal niet, en daar lig ik nachten van wakker!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zat toen der tijd met een pannetje zuurkool en worst op tafel.
  Zou net de kinderen ophalen, maar ze waren al weggesleurd van het kinderdagverblijf.
  Ik mocht even afscheid nemen bij de Mac Donalds
  Met in 3 verschillende wagens, de kinderen en 3 politiewagens erbij, mijn 3 kleine kinderen 2,3,4 jaar oud.
  Mijn kinderen werden zonder enige reden weggehaald!!
  De reden werd gewoon verzonnen. Verzonnen door de William Schrikkergroep!!!!!!
  Nu nog vecht ik elke dag,om mijn kinderen terug te krijgen.
  Begrijpen zal ik het nooit. Er was immers geen aanleiding toe!!
  Dit noemt zich ""HULPVERLENING???""
  Ze zijn onze ergste nachtmerrie geworden!!
  Ze misbruiken hun macht en zijn zeer ongeschikt dit werk te doen "ZEER ONPROFESSIONEEL" om dit gezinnen aan te doen!
  Ik hoop dat ik mijn kinderen gauw weer thuis heb, zonder dat ik in angst moet zitten of ze niet misbruikt, mishandeld, getraumatiseerd worden, of een psychische aandoening hebben. Ik heb er erg veel zorg over. Mijn dochter heeft een rare bult op haar achterhoofd ter grote van appel en mijn zoontje is broodmager geworden (zeker 5 kilo afgevallen)
  Met zijn 4 jaar oud en me andere zoontje kan geen lucht meer krijgen en heeft opeens een blauw gelaat. Ik mag ze maar 1 uur per maand zien!!
  Een groot horror-scenario dus!

  Een heel bezorgde moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ook al zal het dan wel terecht zijn dat kinderen uit huis geplaatst worden....ALLEEN dan al is het NIET normaal dat kinderen maar 1 uur per maand hun moeder of vader mogen zien.ik kan er echt niet over uit!!!schandalig. voor jouw, sterkte.

   Verwijderen
 3. Deze hufters die kinderen roven komen zichzelf wel tegen, en misschien wel iemand anders... Hoe haal je het toch in je zieke hoofd om te denken dat je het recht hebt iemands kind mee te nemen??? It's a sick world! Gezins=drama? BJZ=drama!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeugdzorg begrijpen??? Ook mijn 8ste gezinsvoogd zegt dat die begrijpt dat Jeugdzorg fouten heeft gemaakt in het verleden, maar IK was het niet, roept hij dan. En ach, het verleden moet je achter je laten! Hoe levend, met de gedachtes dat 2 kinderen door grove leugens van een ex zijn weggehaald.

  Niet teruggeplaatst werden, omdat weer verhuizen en veranderen van school zo kwalijk is. Dezelfde ex die nog steeds zo liegt. De vorige gezinsvoogden riepen, waarom zou je ex nog liegen hij heeft nu toch de kinderen al?

  Terwijl achteraf wel degelijk wordt vastgesteld dat er zeer foute keuzes zijn gemaakt, maar er vooral geen sorry wordt gezegd. Er wordt geroepen door de gezinsvoogd, dat was IK niet....

  Als je dan vraagt om een gesprek met die anderen, dat valt niet binnen hun takenpakket. Ondanks dat duidelijk op papier staat dat er niets in het gezin aan de hand is geweest en is, ben ik nog altijd bang voor hulpverleners, wantrouw ik ze allemaal...nog altijd ben ik bang wat mijn ex gaat roepen, aangezien ze het toch niet willen horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn verhaal!!!

  En dan te bedenken dat ik er aanvankelijk nog van uit ging dat ik de enige was die dit overkwam!Ik ben niet alleen bang voor hulpverleners geworden maar je hele wereldbeeld verandert, je vertrouwen in mensen en recht verdwijnt als sneeuw voor de zon!
  Wat overblijft is verbijstering, woede, machteloosheid, moordend verdriet. En een bijna onhoudbaar verlangen om.........

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn derde gezinsvoogd zei:

  ”Ik weet dat er fouten zijn gemaakt door ons, maar ik beschouw dit nu als een gesloten boek. Maar wij zijn ook maar mensen! Over het verleden praten we niet meer. Bovendien moet ik mij houden aan de uitspraak van de rechter. We moeten nu naar de toekomst kijken in 'het belang' van de kinderen!”

  Vervolgens ging zij door op de lang geleden ingeslagen weg. Verklaarde vlak daarna in een ‘motivatie ’aan de rechter, dat moeder onrust veroorzaakte en dat het raadzaam was de verstandelijke vermogens van moeder te onderzoeken. Het staat op schrift....
  Kwam met schriftelijke aanwijzingen………

  Ik ga weer aan de slag met mijn advocaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De medewerkster van het AMK 'vond dat er een gezinsmanager in moest'. Na advies van de kinderpsychiater en de advocaat zijn we vertrokken. Ver weg van NL, en BJZ. Naar een land waar de werkwijze van BJZ 'vreemd, achterlijk en middeleeuws is'. Hier weten ze dat UHP schadelijk is voor kinderen en dat je dat alleen in zeer uitzonderlijke gevallen moet toepassen, als een kind echt in levensgevaar verkeerd. Een kind heeft ook rechten. Geef een kind omgangsrecht en ouders omgangsplicht. Dat maakt een einde aan getouwtrek en beide ouders blijven verantwoordelijk voor het fysiek, materieel, mentale en emotionele welbevinden van het kind. Gijzel desnoods de ouder, maar niet het kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Al deze mensen zouden een schadeclaim (b.v. één schooljaar gemist door het kind is in zijn latere leven één jaarsalaris) bij jeugdzorg moeten neerleggen en bij onterechte UHP een bedrag aan smartengeld moeten eisen en in geval van verdenking van mishandeling of erger een aanklacht daarvan bij de politie, die moet het dan in ieder geval onderzoeken.

  Probeer u te groeperen en dan kunt u een massaschadeclaim neerleggen. Het ergste zijn nog wel al die Finkensiepers die strafrechtelijk aangepakt dienen te worden, net als BJZ om al die onterechte UHPen enkel om de daaraan verbonden inkomsten voor BJZ en niet voor het kind. Dat is gewoon misdadig en personen binnen jeugdzorg die zich daar schuldig aan maken dienen ook strafrechtelijk vervolgt te worden en hun slachtoffers schadeloos te stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Om bij BJZ te kunnen werken moet je een bepaalde persoonlijkheidsstructuur hebben.
  1. Waarheid moet je niet willen vinden.
  2. Je moet vrij kunnen interpreteren.
  3. Je moet creatief kunnen omgaan met dossiers.
  4.Ongevoelig zijn voor emoties van anderen, voornamelijk vaders, moeders en kinderen. 5.Vakliteratuur niet belangrijk vinden.
  6.Geen intervisie en supervisie hebben bij onafhankelijke hulpverleners.
  7.Staan voor de zaak waar je voor werkt.
  8.Niet kritisch zijn naar het gevoerde beleid.
  9.In staat zijn om orders uit te vaardigen en of op te volgen.
  10.Geen affiniteit hebben met ouders en kinderen.

  Als u hiertoe in staat bent kunt u terecht bij de gemeente van uw woonplaats. U wordt hier getraind om zoveel mogelijk kinderen van ouders te scheiden en te vervreemden.

  BeantwoordenVerwijderen