zaterdag 26 mei 2012

Nieuwe indoctrinatie-methode van Jeugdzorg

http://img.swphost.com/algemeen/digiflyer/tonentoya_mail.html

Ton en Toya
Een reis door de jeugdhulpverlening

Margreet Louwers
Gebonden full colour prentenboek
Illustraties Monique van den Hout
144 pagina’s
ISBN 978 90 8560 591 1
Intekenprijs:  19,90 | normaal € 24,90
Formaat 18,5 x 23,5
Waarom dit boek?

Voor jonge kinderen is lang niet altijd duidelijk waarom bepaalde maatregelen nodig zijn in de jeugdhulpverlening. Voor die kinderen schreef Margreet Louwers de belevenissen van Ton en Toya. Ton en Toya maken alles mee wat kinderen mee kunnen maken binnen de jeugdhulpverlening, van ondertoezichtstelling tot plaatsing in een pleeggezin.
Ieder hoofdstuk is een afgerond voorlichtend verhaal over een aspect van de hulpverlening aan kinderen. De verhalen zijn met veel inlevingsvermogen geschreven en maken duidelijk met welke bedoeling bepaalde maatregelen worden genomen en wat kinderen daarvan kunnen verwachten. Het boek is een (voor)leesboek voor kinderen vanaf 6 jaar, schitterend in kleur geillustreerd.

Voor wie?

Voor professionals in de jeugdzorg, aanbieders van jeugdzorg, politie, onderwijs, raden voor de kinderbescherming, jeugd ggz-instellingen.

Uit het voorwoord van Hans Kamps, voorzitter Jeugdzorg Nederland

‘Jonge kinderen zijn kwetsbaar. Ze hebben begeleiding nodig, bescherming, een warm nest.(met drie a vier keer meer kans op verkrachting in een instelling) En ze hebben recht op eerlijke antwoorden. Want kinderen voelen het feilloos aan wanneer er dingen gebeuren waar de ‘grote mensen’ het eigenlijk liever niet over willen hebben. Kinderen die in de jeugdzorg terecht komen, zijn extra kwetsbaar door alles wat zij al hebben gezien en meegemaakt. (en wat ze met Jeugdzorg nog mee zullen gaan maken in pleeggezinnen, voogdijinstellingen en jeugdgevangenissen) Ze zijn vaak vroeg wijs en hebben het nodig om serieus genomen te worden. Hun situatie is al onzeker genoeg.
Ik vind het geweldig dat er nu eindelijk, voor het eerst in Nederland, een boek verschijnt over de jeugdzorg voor de kinderen zelf. Om hen draait het tenslotte!’

Ton en Toya is een uitgave van uitgeverij NINO in samenwerking met Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam waar de auteur, Margreet Louwers, werkzaam is als teamsecretaresse jeugdreclassering.
Een aantal hoofdstukken met veel voorkomende hulpverleningstrajecten is te downloaden van www.tonentoya.swpbook.com en als print mee te geven aan de kinderen of hun ouders of verzorgers. Het verhaal dat van toepassing is, kan thuis nog eens in alle rust (voor) gelezen worden. (tijdens het bezoekuurtje aan je kind(eren) 1 uurtje per maand).


Redactie Dark horse: De Jeugdzorgindoctrinatie begint al bij kleine kinderen. Want denkt u maar niet dat het kleine grut ook in kindertaal wordt uitgelegd dat ze door de alternatiefstelling van artikel 35 UvB-WJz geen recht hebben op dezelfde kwaliteit gezondheidszorg als de 'grote mensen'. En evenmin valt het te verwachten, dat in dit vrolijke kinderboek uitgelegd zal worden dat de papa en mama bedreigd en gechanteerd worden, in een systeem waar kinderen vooral centraal staan als de kinderbeschermers veel 'centjes' aan hun kunnen verdienen. (Zoiets? :"Ja, kinderen! De kinderbeschermers hebben nooit genoeg centjes, en dat is zielig. Arme kinderbeschermers. Maar daar kunnen kinderen nu wat aan doen. Door heftig te knikken bij alle insinuerende en suggestieve vragen die door de kinderbeschermers aan jullie worden gesteld (ook als je de vraag nog niet zo goed begrijpt) kunnen jullie de kinderbeschermers weer blij maken. Dan krijgen ze weer extra centjes.")

Het boek zal  ook niet duidelijk maken dat meer centjes voor de kinderbeschermers, betekent het veel minder - of nooit meer - zien van papa en mama, opa en oma, neefje en nichtje, oom en tante, broertjes en zusjes, vriendjes van school, kindjes in de buurt, etc. Of dat wanneer papa en mama voor een 'belangrijke meneer' moeten verschijnen (met een hamertje) die wil weten of het wel goed gaat met de kinderen, er dan helemaal niet naar papa en mama geluisterd wordt. En dat de kinderbeschermers als ze dingen opschrijven over papa en mama, wel eens een beetje 'jokken'. En zal de kinderen uitgelegd worden dat de meneeren en mevrouwen die 'de baas' mogen zijn van het land, zomaar alle dingen geloven die de kinderbeschermers vertellen, terwijl een heleboel papa's en mama's weten dat het vaak heel anders gaat?

Wordt de kinderen in dit boek ook uitgelegd dat er 'later als ze groot zijn', allemaal vervelende gedachten door je hoofd kunnen gaan, 'omdat je niet weet waar je vandaan komt'. Dat je je heel ongewenst kan gaan voelen omdat je eigen ouders je niet hebben opgevoed, omdat jeugdzorg ze daar nooit een echte kans voor gaf, omdat de kinderbeschermers denken dat ze de knapste en slimste mensen van de heeeele wereld zijn! Dat je je eigen broetjes en zusjes niet meer kent (die gingen naar andere pleeggezinnen) omdat eigenlijk de kinderbeschermers centjes belangrijker vinden dan blije kindertjes. En dat het papa en mama de schuld geven van probleemjes thuis, veel makkelijker is dan de kindertjes goed te laten onderzoeken door een echt slimme dokter, die wel het goede papiertje heeft gehaald op school.'

Zou het kinderboek zo informatief worden?

Sven Snijer

                Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

6 opmerkingen:

 1. Sven is het geen tijd om hierop te antwoorden met een alternatief prentenboek over de echte belevenissen van Ton en Toya met de jeugdzorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ongelooflijk! 'Newspeak' ten top!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Robert Slis, Rotterdam26 mei 2012 om 17:44

  Ongelooflijke man, Hans Kamps zo'n hoge opleiding en dan zo dom.
  Hij was ceo bij een uitzendorganisatie en hij was manager bij Boskalis waarschijnlijk in de bagger wereld, en nu zou ie opeens verstand van de psyche van kinderen en ouders hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorig jaar ook zo'n fout verhaal gezien in het lesboek Nederlands van mijn kind in de brugklas. Vanuit het perspectief van de jeugdhulpverlener over de driehoek hulp-moeder-kind met zogenaamd slecht gedrag op weg naar een zorgboerderij in Frankrijk(!).
  Er is een veel leuker boek voor kinderen namelijk Villa Fien van Janneke Schotveld. http://www.bol.com/nl/p/villa-fien/1001004005515747/
  .....Dan komt er een Inspecteur langs om te controleren of ze wel volgens de regels van het Ministerie van Gewezen-wezen leven. Algauw blijkt dat hij het allemaal niks vindt en hij wil de kinderen naar een Beter Pleeggezin sturen. Maar Fien en de kinderen steken daar een stokje voor...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat alternatieve boek, lijkt me een prima plan, ook voor halfbroertjes en zusjes is het onbegrijpelijk wat er gebeurt, maar dat is het ook voor volwassenen die een andere opleiding hebben dan gezinsvoogd.

  Maar ik ben zeker wel benieuwd naar de inhoud van het boek en wat de kinderen dan zogenaamd van de gezinsvoogd mogen verwachten.
  Volgens mij valt er namelijk niets voor de kinderen van een gezinsvoogd te verwachten en is mijn ervaring, en die van mensen in mijn omgeving, dat de gezinsvoogd helemaal niet met de kinderen spreekt.

  Dus stiekem ben ik toch nieuwsgierig... Mocht iemand het hebben aangeschaft.. Ik ben benieuwd, misschien kan het wel zo gebruikt worden dat de kinderen door het boek juist de gezinsvoogd kunnen aanspreken..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onthou dit nou:
  "Alle ouders zijn gevaarlijk" en "pleegzorgouders zijn goed".
  Met dit credo (en mooipraat naar rechter en politicus) werkt BJZ aan het afleveren van getraumatiseerde jongeren aan de maatschappij, opdat er voldoende fabrieksarbeiders en vuilnismannen zullen zijn.

  Zorg dat jeugdzorgwerkers nooit beëdigd worden voor de rechter, want insinuaties en leugens moeten kunnen!!!!!!!!!!
  Leve de werkgelegenheid.

  BeantwoordenVerwijderen