zaterdag 12 mei 2012

Misbruik in de Jeugdzorg - William Schrikker Stichting

http://www.eo.nl/tv/devijfdedag/artikel-detail/misbruik-in-de-jeugdzorg/

3 mei 2012

Kinderen die onder de hoede staan van Jeugdzorg lopen drie tot vier keer zo veel kans om seksueel misbruikt te worden als andere kinderen. "Schokkend vaak" is dat volgens de Leidse wetenschappers die dit voor de commissie-Samson onderzocht hebben.

De commissie-Samson is door de Tweede Kamer ingesteld om het misbruik te onderzoeken van kinderen die jeugdzorginstellingen zijn geplaatst. De Volkskrant bracht de resultaten van het deelonderzoek afgelopen maandag naar buiten.

Dat de jeugdzorg het voorwerp van zo'n onderzoek is geworden is eigenlijk logisch na het misbruikschandaal in de katholieke kerk. Maar aan de andere kant heeft het mij ook wel verbaasd dat zo'n onderzoek er zo snel gekomen is. Want de weerstand vanuit de sector tegen onderzoek naar en vragen over misbruik in de jeugdzorg is groot. Al jaren. Vaak wordt er onder het mom van bescherming van de privacy niet op vragen ingegaan.

De Kamer heeft ondanks die weerstand toch besloten tot dit onderzoek. Uiteindelijk is de overheid verantwoordelijk voor de kinderen in deze instellingen. Maar volgens de berichten in de Volkskrant is er ook nu vanuit de jeugdzorginstellingen op z'n zachtst gezegd niet van harte meegewerkt aan het onderzoek van de commissie-Samson.

Onze redactie heeft de nodige ervaring met de tegenwerking vanuit deze instanties als het gaat om het onderwerp misbruik. In mei 2010 brachten we in Netwerk het verhaal over Bob. Bob was een van de slachtoffers van pleegvader V. die jarenlang Bob en de andere jongens in zijn pleeggezin misbruikte, mishandelde en verkrachtte. V. werd in 2006 gearresteerd en uiteindelijk tot 10 jaar en tbs veroordeeld.

Maar totdat we de zaak uitgezocht hadden, hield de verantwoordelijke jeugdzorginstelling, de William Schrikker Stichting, vol dat hen niets te verwijten viel.
In onze reportage trekt de dan nieuwe bestuursvoorzitter Peter Kouwenberg uiteindelijk wel het boetekleed aan. Maar zijn opstelling is tot nu toe betrekkelijk uniek. Misschien dat we dit meer gaan zien als de commissie-Samson later dit jaar officieel met de resultaten van het onderzoek naar buiten komt.
Lees het artikel en bekijk de reportage over pleegvader V. en de William Schrikker Stichting:


                Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten