'We zijn door een hel gegaan', zegt het Ghanese koppel uit Eeklo. 'Ze zijn ons zoontje met veel geweld van ons komen afpakken. Alleen maar omdat de onthaalmoeder twintig maanden heeft verzwegen dat ze Samuel heeft laten vallen. De helft van Samuel is nu dood en hij zal zijn leven lang gehandicapt blijven.'

Samuel is vandaag drie jaar oud. Op 18 januari 2010 brachten zijn ouders de toen 9 maanden oude jongen naar Magali H. (36), de onthaalmoeder die toen al twee weken voor hem zorgde. 'Samuel bewoog niet toen ik hem 's avonds wou ophalen', zegt John. 'Hij ademde zeer zwaar en was buiten bewustzijn. Magali meende dat hij al een paar uur in een diepe slaap was verzonken en droomde. Maar we zijn meteen met Samuel naar het ziekenhuis gegaan.'

Daar werd een interne bloeding in de hersenen vastgesteld. Samuel werd direct geopereerd. De bovenkant van zijn schedel werd afgenomen, en vervangen door een stuk artificiële schedel die hij de rest van zijn leven moet blijven dragen. De jongen is nu blind aan het linkeroog en door de hersenschade is de motoriek van zijn rechterzijde zwaar verstoord. Omdat zijn schedel erg broos is, moet hij ook een helmpje dragen.

Kind afgenomen

Toen Samuel op 30 april 2010 eindelijk van het ziekenhuis naar huis zou mogen gaan, stond er plots een maatschappelijk werker met een agent in de kamer. Omdat de ouders van kindermishandeling werden verdacht, werd hun zoontje zeven maanden lang in een pleeggezin geplaatst.

'We probeerden hen met handen en voeten uit te leggen dat we niets hadden gedaan en dat we vermoedden dat ze bij de onthaalmoeder moesten zijn, maar ze wilden ons niet geloven', zeggen de ouders.


Op 19 november kregen ze hun zoontje eindelijk terug, maar ze bleven verdacht. Tot plots, in september 2011, de onthaalmoeder zelf naar de politie stapte en bekende dat ze Samuel per ongeluk had laten vallen.

Eindelijk excuses

Woensdag startte het proces tegen de onthaalmoeder. Er wordt twaalf maanden celstraf gevraagd wegens onopzettelijke slagen en schuldig verzuim. 'Ze wilde haar job niet verliezen', zegt procureur Desmet. 'Maar ze had direct naar het ziekenhuis moeten gaan en de ouders op de hoogte moeten brengen.' John en Hanna vragen een voorlopige schadevergoeding van 85.000 euro.

Magali H. bood voor de rechtbank voor de allereerste keer haar excuses aan. 'Ik zag op het moment echt niet dat er iets mis was met Samuel, daarom heb ik verzwegen dat ik per ongeluk van een trapje viel en Samuel liet vallen', zei ze.

De uitspraak volgt op 30 mei.


                Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html