dinsdag 29 mei 2012

Tuut, tuut, tuut......
Gisteravond belde de moeder van wie twee kinderen verblijven in een instelling in Driehuis naar Dark horse. Ze had net haar telefonisch 'contactmomentje' gehad met haar zoon Martijn (fictieve naam).

Martijn vertelde aan zijn moeder dat hij die dag verbrand was. Er was geen zonnebrand, zo vertelde hij. Hierop hoorde moeder de groepleidster schreeuwen, "Je liegt Martijn, we hebben wel zonnebrand". "Je kind liegt", vertelde de leidster. Nee, dat is pedagogisch! Waar het kind bij staat vertellen dat hij liegt. Hierna durfde Martijn niet veel meer te vertellen. Moeder vroeg aan Laura of haar zoon het mapje met de Rechten van' het kind' al had gekregen en het aanmoedigingsbriefje dat ze had geschreven voor de komende intelligentietest die haar zoon gaat maken. "Nee, Martijn raakt daar alleen maar van in de war, en dat boekje met de Rechten van het kind krijgt hij ook niet. Dan gaat hij denken dat hij het uit zijn hoofd moet leren" was het antwoord (wat helemaal geen slecht idee is). Dark horse vraagt zich dan af, waarom de leiding niet rustig aan het kind uitlegt waar de tekst toe dient. Het antwoord weet iedereen. Het is helemaal niet de bedoeling dat de beide zoons op de hoogte raken van hun rechten als kind.

Ik besloot om de leiding zelf maar eens te gaan spreken. Ik belde en kreeg Laura aan de lijn. Ik legde uit dat ik vertrouwenspersoon ben van de moeder en wilde benadrukken dat, als de leiding vindt dat de kinderen geen post mogen krijgen van moeder, zij dit schriftelijk moeten onderbouwen. Laura schoot direct in de verdediging, was behoorlijk geagiteerd en wenste niet met mij te spreken. "Ik wens u een prettige avond " Tuut, tuut, tuut..... De telefoon werd erop gesmeten. Die houding vond ik niet acceptabel en ik belde opnieuw. Ik vertelde dat haar houding onprofessioneel was en.... ik kwam niet veel verder. Laura werd nog bozer en vertelde dat ze van haar teamleider niet met mij mocht spreken. Op mijn vraag wat de naam is van haar teamleider... tuut, tuut, tuut. Laura gooide de telefoon er wederom op. Moeder belde hierna nog tweemaal, maar er werd niet meer opgenomen. Vandaag zal ik Lijn 5, de instelling in Driehuis bellen en dit voorval bespreken.

Op donderdag 10 mei 2012 was ik als vertrouwenspersoon van moeder aanwezig bij de behandelbespreking van een van haar zoons. Er werd aan het eind van het gesprek aan moeder gevraagd om het indictaiebesluit te tekenen. Omdat er in de tekst de nodige zaken stonden waar moeder en vertrouwenspersoon zich niet in konden vinden, werd er afgesproken dat we over 14 dagen het gecorrigeerde behandelplan zouden toesturen. We kregen dus 14 dagen de tijd om de tekst aan te passen.

Een week later, 16 mei bezocht moeder haar beide kinderen zonder vertrouwenspersoon. Moeder mag bij deze bezoeken niemand meenemen. De bezoeken vinden plaats onder het toeziend oog van twee gezinsvoogden van de William Schrikker Jeugdbescherming. De psychologe van de instelling duwde moeder bij dit bezoek het indicatiebesluit onder de neus en zei op een aandringende toon dat ze moest tekenen. Het moest namelijk voor 17:00 worden gepost. Moeder was zo slim om eerst haar avocaat te bellen en deze riep door de telefoon:"Jij gaat helemaal niets tekenen!!"

Zo ziet u maar. De instelling ziet dat moeder haar vertrouwenspersoon niet bij zich heeft en duwt heel sneaky het formulier onder haar neus. Dit beschadigd opnieuw het vertrouwen.

Ranada van Kralingen

                Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html           

1 opmerking:

  1. Dit is uit de folder, ooooooh wat kunnen ze het toch mooi verpakken.    Lijn5 geeft in Noord-Holland behandeling en begeleiding aan gezinnen met kinderen van 6 tot en met 23 jaar. Daarbij gaat het om kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking (IQ 50 – 85). Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn vaak extra kwetsbaar. Zij hebben daarom recht op speciale hulp en begeleiding. Ook begeleiding van ouders/verzorgers behoort tot de mogelijkheden. Tevens bieden wij specialistische zorg aan normaal begaafde jeugd met een stoornis in het autistisch spectrum. Soms verloopt de ontwikkeling van een kind zo problematisch dat extra hulp nodig is. Onze hulp is gebaseerd op respect voor het hele gezin. Soms is het de jongere die hulp nodig heeft, de andere keer zijn het juist de ouders die graag geholpen willen worden bij de opvoeding.

    BeantwoordenVerwijderen