zondag 20 mei 2012

Kamer eist opheldering over pleegzorghuis De Loot


Kamer eist opheldering over De LootAuteur: door Anne Boer |   zaterdag 19 mei 2012 | 07:00 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 mei 2012 | 08:25

DEN HAAG/ NIEUWLEUSEN - Schokkend en vreselijk. Het artikel gisteren over de verdenking van mishandeling van kinderen in pleegzorghuis De Loot in Nieuwleusen heeft veel reacties losgemaakt, ook in de Tweede Kamer.

De VVD wil dat er naast een politie-onderzoek een onafhankelijk onderzoek komt naar het reilen en zeilen bij de betrokken organisaties.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zegt enorm geschrokken te zijn van de verhalen. "
Is er dan helemaal geen toezicht?" Ze vindt het onvoldoende dat alleen de William Schrikker Groep, die verantwoordelijk is voor de plaatsing van de kinderen in dit huis, intern bekijkt wat er is gebeurd en waar het is misgegaan. "Het lijkt er op dat de William Schrikker Groep nu alleen onder druk van bezorgde familieleden onderzoek doet. In de aanklacht gaat het om fundamentele dingen, als toezicht, klachtenregistratie en dossiervorming. Daarom is het van groot belang dat de onderste steen boven komt. We moeten - in het belang van alle kinderen - weten of er fouten in het systeem zitten, die dit soort zaken mogelijk maken. Helaas kunnen we het nooit helemaal uitsluiten, maar we moeten er wel alles aan doen om het zoveel mogelijk te voorkomen", vindt het Kamerlid.

Zowel de VVD als het CDA wil dinsdag in de Tweede Kamer vragen stellen over deze zaak. Beide partijen verlangen van de staatssecretaris van VWS onder meer opheldering over de rol van jeugdzorg en -inspectie.

De SP-fractie in provinciale staten van Overijssel heeft ook vragen gesteld. "Het feit dat er kennelijk in de afgelopen jaren wel signalen naar buiten zijn gekomen, maar hier niets mee is gedaan, is reden genoeg om vragen te stellen aan het provinciebestuur", vindt SP-Statenlid Gezina van der Ven.

De SP wil onder meer weten of de signalen de provincie bereikt hebben, en zo ja, waarom er dan zo lang niets mee is gedaan. "De provincie moet toezien op goede en veilige zorg. Juist deze kinderen verdienen een goede opvang en een veilige omgeving
."
Reacties oud bewoners De Loot en de Terebint

15 opmerkingen:

 1. Ik ben zelf opgegroeid op de loot van 1984 tot ongeveer 1997.
  Ik ben blij dat hier eindelijk eens wat aan gedaan word.
  Kinderen worden er zwaar mishandeld, ik zelf ook door pleegmoeder in kwestie.
  Niet alleen mishandeling is erg, maar kinderen worden er onzeker verdrietig en bang gemaakt.
  Dit neem ik en andere kinderen hun leven lang mee.
  Ook op de Terebint zitten volwassenen met problemen die daar komen voor hulp.
  Zij moeten hun inkomen afstaan en hard werken.
  Ook worden zij vernederd en geslagen.
  Als kind zag ik elke dag de ergste dingen.

  ex bewoonster - 20-05-2012 | 08:00

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb interview van Annemarie gezien. Ik ken haar goed en dat juist zij op tv deze erge dingen ontkent, vind ik ongehoord.
  Ik hoop dat de onderste steen eindelijk boven word gehaald zodat wij een stukje erkenning en rust krijgen.

  Anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In het interview bij TV Oost geeft Annemarie Terpstra aan, dat de Terebint zich inzet voor de medemens en kinderen. Hoe kan het dan dat de Terebint, de familie H met kinderen en pleegkinderen dwingt om op korte termijn De Loot te verlaten?

  Waar is hier de naastenliefde van de Terebint.
  Waar is de Terebint die de familie H. helpt in deze moeilijke tijd?

  Ik vind dat deze familie en kinderen een schade vergoeding moeten hebben van zowel de Terebint en de WSG.

  Erik - 19-05-2012 | 21:39

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zit mij af te vragen of zo'n gezinsvoogdijinstelling als de William Schrikker nog wel weet en begrijpt wat het belang van een kind inhoud. Immers, volgens de artikelen zouden deze misstanden al sinds 1984 gaande zijn, en toch bleef de WSG daar kinderen plaatsen. Ik herinner mij ook nog die toestanden te Bakel en nog niet lang geleden het seksueel misbruik van een 9 jarig meisje, ook in een instelling.
  Om dan niet te vergeten al die via media kanalen bekende andere misstanden bij de WSG. Ik zit mij tevens af te vragen na zoveel misstanden waarbij wederom de WSG toezicht behoort te houden op de kinderen die hun toevertrouwd zijn door kinderrechters, dat de overheid deze organisatie c.q. kinderfabriek niet per direct sluiten gaat. Ik wil verwijzen naar alle mensen met kinderen die nogal nare ervaringen hebben met dezelfde WSG en waarbij 9 van de 10 keer seksueel misbruik en mishandelingen voorkomen die momenteel overal op internet circuleren....
  Mede door gebrek aan streng toezicht kan misbruik in dergelijke instellingen zoals bv de Loot in Nieuwleusen doorgaan, het gebeurt immers onder toezicht?
  Daarom acht ik de WSG medeplichtig en medeverantwoordelijk voor al deze misstanden die de WSG heel graag als incidentjes beschouwd, klagende ouders worden massaal buitenspel gezet onder noemers dat zij het belang van hun kind(eren) niet zien, of ouders die zomaar zonder voorgaande onderzoeken de stempel 'borderliner', instabiel of labiel opgedrukt krijgen..... Overheid wordt toch een wakker en denk eens na over de huidige bezuinigen. Zou het niet beter zijn om instanties zoals de WSG die misbruik maken van de situatie en tevens oogluikend toelaten dat kinderen op grote schaal misbruikt worden te sluiten? Dit zou miljarden kunnen uitsparen immers...

  Ik wens alle slachtoffers in deze heel veel sterkte toe en zeker hoop ik dat zij deze trauma's ooit goed kunnen verwerken, want een spoor van emotionele schade zal nog jarenlang door werken...

  WSG, je word bedankt dat je opnieuw zoveel kids de vernieling in hebt geholpen, en dat alles voor het grote geld wat zo gemakkelijk te verdienen valt door corruptie, bah, bah, bah.

  Jacoba - 19-05-2012 | 18:45

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kamer ‘eist ‘ opheldering. Ja hoor, daar zijn ze weer. Laat ze eerst hun stal eens goed opruimen. Dan blijft er veel geld over om toezicht te houden in de zorg. Maar dat is natuurlijk teveel gevraagd van de artiesten in Den Haag. Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor de bende in de zorg. Jullie hebben zelf ingestemd met het nieuwe zorgstelsel. Daar is de bende begonnen. Moeten jullie nog niet op reces?

  Derk - 19-05-2012 | 13:23

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu begrijp ik waarom de huidige pleegouders die nu op de Loot wonen van de Terebint, de Loot moeten verlaten.
  Velen in Nieuwleusen weten dat de pleegmoeder Mevr E. hardhandig met de kinderen omging. Ook de oprichters van de Terebint, Grietje en Harry bestrafte de kinderen en volwassen met lijfstraffen.
  De Terebint krijgt voor alle bewoners via het PGB geld en daarnaast moeten de bewoners hard werken in de houthandel. Kortom dubbele inkomsten.
  Hier betalen wij als burgers voor!!!
  Mijn respect voor de huidige pleegouders de familie H.
  Doordat ze achter de kinderen staan, ze geloven en steunen. Worden ze door de Terebint op straat gezet.
  Namens vele inwoners van Nieuwsleusen wens ik de familie H veel sterkte en succes.
  Ik hoop dat je goede mensen om je heen hebben die je helpen en ondersteunen. In dit verhaal worden jullie vergeten.

  Inwoner van Nieuwleusen - 19-05-2012 | 14:54

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zoals al die instellingen die onder Jeugdzorg vallen waar het niet deugt,zal het bij deze ook wel weer met een ontslag en een doofpot ophouden.
  Het is van de zotte. Jeugdzorg is een wolf in schaapskleren.

  Het wordt tijd, dat er eens flink word huisgehouden binnen deze criminele organisatie.
  Het draait allemaal om de centen daar.

  Om nog maar niet te spreken over de misdadige praktijken zoals ook nu weer aan het licht komt.

  Hoeveel filmpjes zouden er gemaakt en verkocht zijn van hun gruwel daden ???

  Het is echt van de zotte dat dit soort instanties nog bestaan in een Westerse wereld met zoveel ‘normen en waarden’

  hunter - 19-05-2012 | 10:46

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als voormalige buurtbewoners vonden wij het altijd maar een mysterieus gebeuren aldaar.
  Een meisje dat indertijd eens bij ons aan de deur kwam omdat ze weg gevlucht was werd op brute wijze door de beheerder de heer T. teruggehaald. Ze mocht ook beslist niet met ons praten en het kind was erg angstig.

  Nu dit alles gelezen te hebben spijt het ons zeer, daar destijds geen melding van gemaakt
  te hebben, al was er waarschijnlijk niets mee gedaan.

  In de beginjaren is er ook al eens een (ver)zelfmoorde op het erf aangetroffen.

  Punthorster - 19-05-2012 | 09:25

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Na eerste signalen van problemen werd er niet geluisterd, en nu komt alles naar buiten.
  Ik zelf vind het echt goed dat er nu zo groot uitgepakt word, want dit kon niet.
  Ik ben zelf oud bewoner, ik zat er met tegenzin.
  Het leven daar heeft me veranderd.
  Je voelt je zo raar, en je doet dingen die je niet wilt en je denkt er niet over na.
  Alle verplichtingen en regels. dat was te streng, je kon je er niet thuis voelen.
  Dat gaf het geen veilig gevoel. En het blijft je je hele leven bij.
  Dit gaat niet zomaar weg.
  Ik hoop dat het helemaal word opgelost.
  En vooral voor iedereen die daar gewoond heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is misselijkmakend, vooral het feit dat al deze klachten al zo lang bekend zijn.

  POLITIEK: HALLO, WAKKER WORDEN! NIET MEER KLETSEN EN NOG MEER PAPIER PRODUCEREN! NIET NOG MEER ONZINNIGE REGELINGEN! STOP ONTKENNING VAN DE FEITEN! EINDELIJK IETS (EFFECTIEFS) GAAN DOEN GRAAG!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Incidentje, incidentje, incidentje, incidentje, incidentje, incidentje, incidentje, incidentje, ja, zo blijft BJZ/WSG zich herhalen:
  http://dl.dropbox.com/u/2479159/DWDD%20met%20Korver-%20WSG.wmv

  Klachten worden niet-ontvankelijk verklaard en komen zo niet in rapporten. Ouders worden geïntimideerd en als slechte, onwillige ouders weggezet, zodat de UHP-verlenging kan plaatsvinden, de rechter misleidend door de gezinsvoogdij.

  Ja, het is een fijne BJZ-lobby die door politici graag geloofd wordt.
  Houden zo. Schaadt opgroeienden maar!
  Uch.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Allereerst haal ik even een citaat aan uit een vorig artikel:

  " De aanklacht is gericht tegen de vrouw die jarenlang als pleegmoeder optrad, de zwaar christelijke gemeenschap De Terebint in Punthorst (gemeente Staphorst), waaronder De Loot valt, en de William Schrikker Groep, die de pleegkinderen in het huis plaatste en verantwoordelijk was voor het toezicht". Einde citaat.

  Het volgende springt er hier voor mij - als slachtoffer van gereformeerd fundamentalisme - uit: "de zwaar christelijke gemeenschap De Terebint". En daar zit hem nu juist de kneep en al het leed van de slachtoffers in dit "tehuis". Ik schrik hier niet van: ik weet dat dit soort zaken vroeger en wellicht nu nog aan de orde van de dag zijn in deze zwaar gereformeerde kringen.

  Er wordt veel gesproken over het misbruik in de RK-Kerk: des te minder wordt er gesproken en komt er - inderdaad - (bijna) niets naar buiten wat er aan geestelijke en lichamelijke mishandeling in deze gezindte gebeurt. Het is in mijn ogen terecht dat de Tweede Kamer hier aandacht aan besteedt. Maar dit is alleen "incident-politiek" en wel hierom. Het wordt hoog tijd dat er ook een Commissie wordt ingesteld die onafhankelijk onderzoek gaat doen naar dit soort van praktijken binnen de tehuizen en de gezinnen van de orthodoxe gezindte. Ik loop al langer met de gedachte bij de Tweede Kamer hierover eens aan de bel te trekken.

  Een tijdje geleden kwam de EO in haar programma "De Vijfde Dag" met een onderzoek op de proppen dat handelde over bovenstaande praktijken.
  Ik heb letterlijk zitten janken van herkenning uit het onderzoek dat in dit programma werd gepresenteerd en waarschijnlijk (nog) te downloaden is. Het onderzoek heet - hoe toepasselijk - "De mantel der liefde". En onderzoek in eigen kring: laat me niet lachen. Alles wordt toch immers toegedekt met "De mantel der liefde"!


  Corry - 20-05-2012 | 18:13

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik geloof dat veel mensen nog niet door hebben dat dit niet alleenstaande feiten zijn, maar dat er heel veel mensen zijn die in de hulpverlening zitten en voor de vangnetten, dus voor onze veiligheid en geestelijk welzijn moeten zorgen, die juist zij degene zijn die hier bewust mensen beschadigen om daar hun geld mee te verdienen. En de overheid helpt daar gewoon bewust aan mee.
  En mensen die daar vandaag nog niet in geloven, kunnen morgen al het slachtoffer worden van deze praktijken.

  DE POLITIEK EN HULPVERLENING LOPEN OVERHEIDSGELD TE MISBRUIKEN OM MENSEN KAPOT TE MAKEN OM HEEL VEEL (ONDESKUNDIGE) MENSEN AAN HET WERK TE HOUDEN.

  NIET POLITIEK WORD WAKKER, MAAR BEVOLKING WORD WAKKER!! DE POLITIEK WEET ALLANG WAAR HET OM DRAAIT. DIT IS GEWOON GESPEELDE SYMPATHIE.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ken de Terebint zijdelings en hoop dat er gauw een goed onderzoek komt. Ik leerde de leiders kennen als lieve, betrokken mensen. Het is goed dat er een onderzoek kmt, niet alleen naar gebeurtenissen maar ook naar eventuele belangenverstrengelingen.Alle kinderen die er gezeten hebben moeten gehoord worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bizar dat ik dit nieuwsbericht pas nu, juli 2013, zie. Ik googelde naar De Loot, omdat ik er herinneringen aan heb die even de revue passeerden. Komt denk ik door de publicatie van mijn boek 'Zo, nu ben je wees' begin dit jaar, waar aanzienlijke media-aandacht voor is ontstaan. Ik heb (voordat ik wees werd) met mijn zus en moeder in De Loot verbleven, dat huis waar Wilma de scepter zwaaide. Destijds was ik nog net 9 jaar, mijn zus was 17. We zaten daar door familieproblemen. Ik weet nog goed hoe het was. Het huis aan Den Hulst 23 zat tjokvol met kinderen en jongvolwassenen waar 'iets mee was', en gewoon mensen die enorm pech hadden (dat laatste was bij ons het geval). We moesten slapen op een zolder die ongelooflijk naar verbrand stookhok rook. Je moest dankbaar zijn voor iedere aardappel, waarbij Wilma dat dwingend eiste. En dan zei ze er wel achteraan dat ze 'het met liefde' deed. Straffen die echt naar waren. Ze tiranniseerde het huis. Wilma viste voor zichzelf altijd alle soepballen uit de waterige soep. Het is maar een raar absurd klein detail, maar ze zei iedere dag "Ik wil niks zeggen, maar 't is een lekker soepie!" Wij vonden dat vreemd, want buiten het feit dat het eten eigenlijk nooit meeviel was de sfeer er ook niet naar om grappen te maken. Er werd bizar tuchtig omgegaan met kwetsbare mensen. We moesten iedere zondag naar een soort reli-boerderij (de Terebint), waar Grietje en haar echtgenoot 'heersten'. Ze hadden het zó geregeld dat volwassenen in het huis per maand 100 gulden 'zakgeld' kregen. Maar het was dan wel de bedoeling dat per week 25 gulden naar de kerkpot zou gaan. Wij konden ook wel tellen: het was uiteraard de bedoeling dat je niets voor jezelf had. Hier zat een les achter, iets van 'je hebt al onderdak, als je meer wilt ben je hebzuchtig, de Heer vindt dat verwerpelijk'. Af en toe hadden we daar geen boodschap aan, we vluchtten dan ook regelmatig even naar het etablissement op de hoek, zodat we héél even vrijuit konden praten met z'n drieën. We hoorden Wilma en Grietje ook praten over het koppelen van mijn zus aan één van de jongens die daar in huis zaten. We schrokken daar erg van, en toen hebben we (gelukkig) hulp van familie gevraagd om ons te redden uit die hel. We zijn naar buiten gerend, Wilma stond midden op de weg met haar armen omhoog om ons tegen te houden. Al spookrijdend zijn we gevlucht. Ik ben het nooit vergeten. Als ik het in een paar woorden zou moeten vatten, zou ik kiezen voor 'onderdrukking, tucht, manipulatie, mishandeling, indoctrinatie'. Ik ben vooral blij dat ons erger bespaard is gebleven doordat we niet heel lang in het huis hebben gezeten en zelf de stap namen om weg te gaan. Er was in essentie ook niets mis met ons. We hadden gewoon pech door onze huiselijke situatie. Blijkbaar hebben ze in die 'gemeente' (het leek eerder een soort sekte, vonden we) daar op een nare manier misbruik van willen maken. Dat vind ik verwerpelijk.

  Jojanneke van den Bosch

  BeantwoordenVerwijderen