dinsdag 8 mei 2012

Seksueel misbruik in Jeugdzorginstelling Almelo - mei 2012

http://www.nu.nl/binnenland/2805411/nog-steeds-ontsporingen-in-instelling-almelo.html

Redactie Dark horse  dit was al bekend in 2009!

'Nog steeds ontsporingen in instelling Almelo'

Laatste update: 8 mei 2012 09:47 info

ENSCHEDE - In leefgroepen van jeugdzorginstelling Commujon in Almelo is nog steeds sprake van seksueel misbruik van minderjarige kinderen.

Commujon stopte ook eerdere gevallen in de doofpot

Het gaat vrijwel altijd om seks tussen de bewoners onderling, waarop de leiding onvoldoende toezicht houdt.

Dat heeft advocaat Bert Oude Middendorp uit Enschede dinsdag gezegd. Hij voert namens een 11-jarig meisje en enkele ouderparen procedures tegen de instelling en de overkoepelende organisatie LSG-Rentray.

Middendorp heeft tevens het Overijsselse Bureau Jeugdzorg en de Staat der Nederlanden gedagvaard, omdat die verantwoordelijk waren voor het uithuisplaatsen van het nu 11-jarige meisje, dat vervolgens in Commujon door een medebewoner werd misbruikt.http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3252032/2012/05/08/Kinderen-misbruiken-elkaar-in-Almelose-jeugdinstelling.dhtml

'Kinderen misbruiken elkaar in Almelose jeugdinstelling'

Door: redactie − 08/05/12, 07:55  − bron: ANP
UPDATE In leefgroepen van jeugdzorginstelling Commujon in Almelo is nog steeds sprake van seksueel misbruik van minderjarige kinderen. Het gaat vrijwel altijd om seks tussen de bewoners onderling, waarop de leiding onvoldoende toezicht houdt.
Dat heeft advocaat Bert Oude Middendorp uit Enschede vandaag gezegd. Hij voert namens een 11-jarig meisje en enkele ouderparen procedures tegen de instelling en de overkoepelende organisatie LSG-Rentray.

Middendorp heeft tevens het Overijsselse Bureau Jeugdzorg en de Staat der Nederlanden gedagvaard, omdat die verantwoordelijk waren voor het uithuisplaatsen van het nu 11-jarige meisje, dat vervolgens in Commujon door een medebewoner werd misbruikt.

Verscherpt toezicht
Commujon werd in 2009 onder verscherpt toezicht van de Inspectie Jeugdzorg geplaatst na enkele gevallen van seksueel wangedrag in leefgroepen. In 2011 is dat toezicht na een hertoets opgeheven, maar de inspectie constateerde toen wel dat er nog verbetering nodig was in de manier waarop de instelling omging met seksueel en fysiek grensoverschrijdend gedrag van bewoners. Volgens de instelling zijn die maatregelen genomen.

'Veiligheid onvoldoende'
Oude Middendorp stelt namens de ouderparen dat de veiligheid van de opgenomen kinderen nog steeds onvoldoende is in Commujon. 'De medewerkers zijn wel van goede wil maar hun opleidingsniveau is onvoldoende, de werkdruk is te hoog en de seksuele gedragsproblematiek van de kinderen is soms te zwaar voor de groep.'

Commujon erkent dat er in het verleden 'buitengewoon ernstige incidenten' hebben plaatsgehad. De instelling wil graag praten met de ouders die nu de advocaat hebben ingeschakeld.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12081101/___Massaal_misbruik_in_Almelo___.html
Adwin den Hartog (rechts) met zijn advocaat mr. A. J. R. Oude Middendorp, sleept jeugdzorg voor de rechter. Foto: Robert Hoetink

'Massaal misbruik in Almelo'
AMSTERDAM -  Volgens een groep ouders van kinderen binnen de Almelose jeugdinstelling Commujon, is seksueel misbruik binnen dat internaat schering en inslag. De kinderen op de instelling zouden elkaar veelvuldig seksueel misbruiken, maar Commujon zou de voorvallen stelselmatig in de doofpot stoppen.
 
Verschillende ouders willen nu een rechtszaak beginnen, omdat ze vinden dat het onveilig is in de instelling. Daar verblijven jongeren tot en met 18 jaar met zware gedragsproblemen.
Het is niet de eerste keer dat de instelling onder vuur ligt. Zo kwam in 2009 aan het licht dat twee jonge meisjes geregeld werden misbruikt door groepsgenoten.
 
 
http://nos.nl/artikel/96750-jonge-kinderen-hadden-seks-in-jeugdinstelling.html

Jonge kinderen hadden seks in jeugdinstelling


Jonge kinderen op jeugdzorginstelling De Cirkel in Almelo hebben maandenlang seks met elkaar gehad. Het gaat om 15 kinderen tussen de 7 en 11 jaar oud.
Dat blijkt uit een intern onderzoek van Commujon, het bedrijf waar De Cirkel onder valt.
De instelling ontdekte de problemen in september. Kinderen uit twee leefgroepen hadden met elkaar een fantasiewereld ontwikkeld, waarbinnen het seksueel overschrijdend gedrag plaatsvond.

Penetratie

Het gedrag varieerde van aanraken tot penetratie. Het gebeurde vooral op weg naar school in het busje en tijdens het verstoppertje spelen.
Binnen de leefgroepen zaten kinderen met gedragsstoornissen gelinkt aan seksuele problemen. Er zou geen sprake zijn van dwang of misbruik.
De twee hoofdrolspelers die de fantasiewereld bedachten zijn inmiddels overgeplaatst.
Een woordvoerder van de jeugdinstelling

Te laat

Uit een extern onderzoek naar de rol van Commujon blijkt dat de instelling te laat het gedrag van de kinderen heeft opgemerkt.
Ook is de jeugdzorginstelling volgens de externe onderzoekers onvoldoende toegerust om kinderen met obsessief seksueel gedrag te behandelen.
Bureau Jeugdzorg onderkent dat de provinciale Jeugdzorg het in het algemeen moeilijk heeft om met dit soort gedrag om te gaan.

6 opmerkingen:

 1. Ga zo door!!! SCHREEUW het van de daken!!
  Ik mis alleen de naam van dhr. Middendorp op de lijst van advocaten die een open brief naar de kamer gestuurd hebben! Ik hoop dat hij zich alsnog aanmeldt! De lijst van advocaten kan niet lang genoeg zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het is toch verdorie overal hetzelfde he.!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als deze ernstige sexueel-grensoverschrijdende gedragsstoornissen al nooit op tijd zijn gediagnosticeerd, laat staan behandeld zijn geweest en de instelling ook nog eens erkent dat dat excessieve gedrag eigenlijk wel 'te zwaar' voor ze is, dan is het logisch om je af te vragen hoe het dan ook wel niet gesteld moet zijn met de diagnostiek, observatie, behandeling van ándere evt. gedragsstoornissen, want de jongeren zullen tenslotte niet 'zomaar' in die instelling wonen...of misschien toch wel...???

  F.o. C

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het onprofessionele en niet communicatieve is niet alleen voor deze jeugdzorg-instelling. Zie de uitlatingen van prof. Corine de Ruyter, onder andere in diverse stukjes hier (http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com) dan wel in de Volkskrant van enige dagen geleden).

  Ook ik zou blij zijn als BJZ zou verdwijnen. Er zou méér professionaliteit MOETEN komen en dan bedoel ik: GOED onderzoek door echte deskundigen en direct de juiste behandeling inzien dan wel afzien van behandeling (bij de 'normale' gebeurtenissen waar BJZ een drama van maakt als bijvoorbeeld één keer huiselijke ruzie: 'kinderen lijden onder huiselijk geweld'en kinderen meteen 5 jaar UHP of langer...)

  Mijn voorstel: bij eenvoudige opvoedingsproblemen éérst hulp van vrijwilligers (op gelijkwaardig niveau van ouders en niet dat arrogante van 'ik ben van BJZ ik weet het beter en zal je vertellen hoe u uw huishouden / opvoeding moet doen!), is het kind-gerelateerd, dan direct onderzoek door een (kinder)psycholoog of kinderpsychiater. Dit voorkomt het amateurisme van eerst UHP, crisisopvang, pleeggezin en als het kind ontspoort:'zullen we toch eens gaan onderzoeken of het kind een psychische ziekte heeft?' na een jaar of 3...

  Ik durf openlijk te spreken van 'amateurs' van BJZ: een 'professional' heeft immers een bij wet vastgelegde opleiding, een beroepsregistratie en beroepsrechtspraak. Alle 3 zijn geheel NIET aanwezig bij BJZ-medewerkers! Zelfs fietsenmakers, loodgieters,bakkers, slagers en bouwvakkers hebben nog professionaliteit!

  Als een kind wegloopt uit een instelling wordt er niet gevraagd 'waarom? ' maar wordt het kind verder bestraft (vaak zelfs met MINDER contact met je eigen ouders!), zo een voorbeeld: bij meisjes die slachtoffer zijn geworden van een loverboy, krijgt de dader vaak 6 maanden opsluiting, het slachtoffer gaat vaak in 'gesloten setting' (ook wel 'jeugdzorg plus' genoemd) een vol jaar in opgesloten dan wel langer UHP 'om haar te beschermen' heet dat dan in jeugdzorg-terminologie!
  Zo mogen ouders ook geen foto's maken in instellingen en geen verhalen naar buiten brengen, sommige ouders deden dat toch: zoek maar eens 'Jolande Venema' (jarenlang naakt opgesloten / 1988) en 'Brandon' (2010 / leefde aan een ketting!) Ik krijg bijna dagelijks verhalen over wantoestanden.... (ik ondersteun al ca. 17 jaar ouders die met Jz/Kb te maken hebben!)

  Nico Mul
  Drs. N.J.M.Mul

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En dan te bedenken dat het doel van de uit huis plaatsing was: 'een kind groeit op in een veilige omgeving'...

  Als de kinderen weglopen om het misbruik te ontvluchten dan hebben ze daar ook maatregelen voor: 'gesloten plaatsing' in een instituut dat de kinderen 'behandelt': met medicatie die een heel jaar uit je leven kan uitwissen en jij als meisje in feite 'gek verklaard' wordt om te bereiken dat je géén aangifte van misbruik kan doen....
  Als het misbruik maar niet naar buiten komt.......

  Gelukkig zijn er ook mondige ouders die het niet meer accepteren hoe 'veilig' hun kinderen zijn binnen 'jeugdzorg'..
  Voor meer: zie de link's van Sven Snijer en mij op www.jeugdzorgbeleid.nl

  BeantwoordenVerwijderen