woensdag 22 augustus 2012

Ouders zeilbroers voor rechter gesleept

http://www.steunpuntpassendonderwijs.nl/media/2706369/47-katinka-bm3.pdf

http://www.antibjz.nl/page/articles.html/_/jeugdzorg-algemeen/zeilbroertjes-mogen-voorlopig-op-reis-r728

http://nos.nl/audio/409798-moet-niet-zo-zijn-dat-hun-ouders-in-verdachtenbankje-komen.html

http://www.rtvnh.nl/nieuws/86155/Zeilbroertjes+hervatten+hun+tocht

Zeilbroertjes mogen voorlopig op reis

De dyslectische broers Enrique (15) en Hugo (13) Claassen kunnen vrijdag gewoon op zeilreis. De Kinderbescherming wilde met spoed een ondertoezichtstelling voor de jongens, maar de rechtbank van Haarlem vindt die haast niet nodig. Zij heeft de zaak uitgesteld tot december.
Enrique en Hugo zitten al minstens een jaar thuis omdat geen enkele school hen wil aannemen vanwege hun dyslexie. Met een lange internationale zeilreis, die vrijdag begint, willen ze aandacht vragen voor hun gebrek aan onderwijs. Een ondertoezichtstelling zou die plannen kunnen dwarsbomen.

De Kinderbescherming benadrukt dat de ondertoezichtstelling niet alleen om de zeilreis gaat. „Er is sprake van een impasse. De ouders zeggen dat er geen enkele school voor de jongens is, maar wij denken dat ze wel degelijk ergens terechtkunnen. Met een ondertoezichtstelling willen we het gezin helpen om alsnog een school te vinden.” In dat geval krijgen de jongens een gezinsvoogd en wordt de macht van de ouders beperkt.

Het gezin zelf is „ontzettend blij” met het resultaat. „We hebben hier echt staan joelen en gillen van blijheid” aldus moeder Annelies Schillemans. „

Door de spoedzaak hebben we de afgelopen 2 dagen geen tijd meer gehad voor de laatste reisvoorbereidingen, maar de jongens vertrekken toch gewoon vrijdagmorgen.” Om half 9 zetten de jongens vanuit hun woonplaats Vijfhuizen koers richting Zeeland.

Enrique en Hugo zijn niet de enige 'thuiszitters'. In heel Nederland zijn er zo'n 16.000 leerlingen die door geen enkele school worden aangenomen. Op hun zeilreis langs onder meer Engeland, België en Spanje kunnen de jongens afstandsonderwijs volgen via lespakketten van de Wereldschool, wat binnen de Nederlandse landsgrenzen niet kan. Hun vader zeilt overigens met een eigen bootje achter de jongens aan om zijn kroost in de gaten te houden.

http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3304652/2012/08/22/Ouders-zeilbroers-voor-rechter-gesleept.dhtml

(zie ook Twitter van Katinka Slump)





De ouders van de dyslectische broertjes Enrique (15) en Hugo (13) moeten donderdag voor de rechter verschijnen. De jongens zouden vrijdag beginnen aan een maandenlange zeilreis. Ze volgen al minstens een jaar geen onderwijs meer, omdat geen enkele school ze wil aannemen vanwege hun leerhandicap. De Raad voor de Kinderbescherming probeert nu een stokje te steken voor hun expeditie, meldt de advocaat van de ouders woensdag.

Met hun langdurige expeditie willen de jongens aandacht vragen voor het 'thuiszittersprobleem'. Enrique en Hugo zijn namelijk lang niet de enige. In totaal zijn er in Nederland zo'n 16.000 leerlingen die heel graag naar school willen, maar dat niet mogen omdat ze van school worden verwijderd en nergens anders meer worden toegelaten.

'Veel schoolbesturen vinden zorgleerlingen een belasting, verklaart hun onderwijsadvocaat Katinka Slump. 'Ze kosten extra tijd en aandacht, terwijl het de vraag is of ze goed zullen presteren. Omdat scholen worden beoordeeld op hun leerlingresultaten, weigeren sommige scholen daarom zulke kinderen aan te nemen. Een schoolbestuur heeft eigenlijk niet de vrijheid om zo te discrimineren, maar het ministerie van Onderwijs grijpt niet in.'

Zeiltocht

Vanuit hun woonplaats in Vijfhuizen willen de broertjes vrijdag beginnen aan hun zeiltocht naar onder meer Engeland, België en Spanje. Buiten onze landsgrenzen geldt namelijk de leerplicht niet. De vader van Enrique en Hugo zal in een eigen bootje achter de jongens aan zeilen om een oogje in het zeil te houden.

Ouders voor de rechter

Toch dreigt de geplande zeiltocht van de broers in het water te vallen. De ouders van Enrique en Hugo moeten namelijk donderdag voor de rechter verschijnen. De raad is een spoedprocedure voor ondertoezichtstelling begonnen. Dat zou betekenen dat de jongens een gezinsvoogd toegewezen krijgen en niet kunnen uitvaren. Slump begrijpt het niet. 'Voor de bevoegdheid van de raad is een vermoeden van kinderverwaarlozing nodig. Wij hebben de raad daarom gevraagd wat de ouders niet goed doen, maar die kon niets noemen.' De moeder moest in maart al voor de strafrechter verschijnen omdat haar zoons niet naar school gingen. Die legde toen geen straf op, omdat het 'thuiszitten' niet aan de ouders maar aan de weigerende scholen lag.

Meldpunt

Vanaf gisteren heeft de Kinderombudsman een meldpunt geopend voor kinderen die niet naar school gaan. Op het online meldpunt kunnen zij - en ook leerkrachten, onderwijsconsulenten en andere onderwijsprofessionals - hun ervaringen delen. Het meldpunt is een onderdeel van het onderzoek van de Kinderombudsman naar kinderen die wel leerplichtig zijn maar niet naar school kunnen of willen.

(Bewerkt door: Sanne Riepema)

                              Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

4 opmerkingen:

  1. De beide broertjes zijn behalve dyslecties ook nog hoogbegaafd.
    Dat was de reden dat er geen normaal onderwijs geboden kon worden aan deze jongens?
    Beetje vreemde zaak of wilde de school een voorbeeld stellen?
    Of wilde de school door moeilijk te gaan doen, laten blijken dat men bepaalde subsidies niet moet afschaffen aangezien men graag wil zien dat speciaal onderwijs behouden blijft?
    Kijk eens hoe noodzakelijk zij zijn?
    Men zou alle kinderen die noodgedwongen thuiszitten thuisonderwijs moeten bieden, verplicht gesteld zodat zij in ieder geval een goede opleiding krijgen!
    Waarbij men ondertussen maar de zogenaamde problemen oplost, als de kinderen maar niet *Buiten De Boot* vallen!
    Zoals deze 2 knappe jongens! Dit gaat ten koste van kinderen, waar onvolwassen bijna inmiddels ongeschoolde zogeheten professionals, het woord mogen doen. Ten nadele van de kinderen.
    Laat ze lekker leren op de boot, en kijk eens wat een geweldige kinderen met geweldige ouders die hiermee eindelijk een statement maken richting scholen en instanties!
    Blijkbaar begrijpen deze 2 hoogbegaafde jongens op deze leeftijd nog meer dan al die volwassenen bij elkaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is voor een hoogbegaafde niet gemakkelijk om met de jeugdzorg in aanraking te komen. In verhouding kun je het vergelijken alsof je met een stel zwakzinnigen te maken krijgt die van alles over jou mogen beslissen. Wat je ze ook uitlegt, ze snappen je toch niet.

    Veel thuiszittende kinderen zijn hoogbegaafd. Deze kinderen leren anders en hebben een speciaal lesprogramma nodig. Er zijn maar weinig scholen die dit kunnen bieden. Scholen hebben liever een paar vlotte repro's in hun plusklasjes om mee te pronken, dan een voorbijstrevende leerling.

    Het zeilen zal deze broertjes goed doen. Ik heb ook wel eens een jaartje gezeild met mijn ouders. Ik kreeg slechts een half uurtje les per dag en daarmee was ik dat jaar de beste van de klas. De overige jaren op school behoorde ik altijd tot één van de slechtste leerlingen.

    De raad kan deze kinderen beter met rust laten. Er zal heus wel een school voor die kinderen zijn die ze wil aannemen. Maar of ze dan ook goed onderwijs krijgen is weer een tweede.

    Eindelijk is er eens een kinderrechter die verstandig beslist. Ik wens de broertjes een behouden vaart toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze zaak illustreert weer eens op zeer schokkende wijze dat het bij de Raad voor de 'Kinderbescherming' geheel NIET gaat om het welzijn van het kind, maar om machtswellust en dwingelandij.
    Het zou de Raad gesierd hebben als ze eens zo'n haast gemaakt hadden met het zorgen dat er GOED THUIS ONDERWIJS zou zijn gekomen... NEEN, ze hebben EEN JAAR NIETS gedaan en gaan als de ouders + kinderen andere wegen verzinnen om onderwijs te krijgen met een kort geding de ouders en kinderen dwarsbomen... liefst zouden ze nog de kinderen UHP hebben en opgesloten in een instelling voor 'jeugdzorg' en deze hoogbegaafden onderwijs op het aller laagste niveau gegeven hebben....

    (Gelukkig besliste de rechter anders: ze mogen uitzeilen / 24-08-2012!)

    Nico Mul

    BeantwoordenVerwijderen