vrijdag 17 augustus 2012

Insiders WSG en BJAA

Primeurs van insiders van WSG en BJAA


1 Ondanks alle kritiek op de WSG en BJAA – of misschien juist daarom – gaan deze organisaties verdergaand samenwerken. Regiomanager Henri Verbruggen van de WSG heeft onlangs zijn akkoord gegeven dat medewerkers van BJAA welkom zijn om op het kantoor van de WSG te werken. Het blijkt dat WSG-medewerkers ook al geruime tijd welkom zijn om op het kantoor van BJAA binnen te lopen en daar te werken. Zeer opmerkelijk omdat beide organisaties doen voorkomen alsof ze gescheiden werken en BJAA niet voor WSG verantwoordelijk is en omgekeerd. Ondertussen lopen ze de deur bij elkaar plat blijkt nu en werken zeer intensief samen. Maar als het om verantwoordelijkheden gaat, wijst men naar elkaar en geeft er niemand thuis. Bij de WSG vroeg medewerker Berghout zich evenwel af of deze intensieve samenwerking toch geen problemen zou kunnen geven, maar Henri Verbruggen ziet geen vuiltje aan de lucht.

2 BJAA is van plan alle nevenvestigingen te sluiten in Amsterdam en medewerkers te laten flexwerken in het hoofdkantoor aan de Overschiestraat. Het is bekend dat daar binnen BJAA veel weerstand tegen bestaat. Flexwerken is om die reden ook al lang weer achterhaald in het bedrijfsleven, maar de semi-ambtelijke wereld loop daar vaak jaren achter aan. Bij BJAA komt men er in elk geval nu nog eens mee aanzetten en er zijn al medewerkers vertrokken om deze reden. Zij hebben niet alleen te maken met de enorme chaos binnen BJAA en het leed dat dat bij ouders en kinderen veroorzaakt, maar ook met een directeur die een schrikbewind voert tegenover medewerkers die het niet met hem eens zijn, en niet te vergeten met continue wachtlijsten voor hun kinderen (bewust in het leven geroepen door de directeur om meer geld binnen te slepen).


Daarnaast zijn zij ook nog eens persoonlijk voor de rechter te slepen bij fouten, terwijl ze vanuit de organisatie geen enkele rugdekking krijgen om fouten te voorkomen. Om dan ook nog eens geen eigen bureauplek en dossierkast meer te hebben en met je laptop langs allerlei flexplekken op diverse kantoren te moeten zwerven, kan dan de begrijpelijke druppel zijn. Bestuurders doen graag alsof hun medewerkers afhaken door de bureaucratie, alsof de regelgeving van de overheid de schuld is. Of alsof negatieve publiciteit de schuld is, dat medewerkers afhaken door de media. Maar in de praktijk haken medewerkers vooral af door het mismanagement van bestuurders, zoals bijvoorbeeld dit achterhaalde flexwerkidee. En waar blijven dan de vertrouwelijke papieren en dossiers? Hoeveel laptops met vertrouwelijks informatie zullen er de komende jaren ‘verdwijnen’ van gezinsvoogden, net zoals dat eerder al in de justitutiële wereld gebeurde?


Dan is er ook nog een financiële component. De nevenpanden die worden afgestoten gaan dus veel geld opleveren. Tenminste, dat mag je hopen. Het is immers ook heel goed mogelijk dat het mismanagement heeft besloten tot de aankoop van het peperdure pand aan de Overschiestraat en daarvoor de overige panden heeft beleend bij de bank. Dat gebeurt immers ook massaal in het onderwijs, bijvoorbeeld bij ROC’s. Door de kredietcrisis en de waardedaling van het vastgoed, komen veel (alweer de semi-ambtelijke organisaties die bekend staan om het mismanagement en een foute bestuurderscultuur) enorm in de financiële problemen. Het nieuwe pand moet voor de volle prijs betaald worden, maar de oude panden zijn veel minder waard. Grote kans dat dit bij BJAA ook gebeurt.


Zou Erik Gerritsen daarom voortdurend uit zijn op meer geld en zijn voortdurende bedelcolumns voor meer geld en meer klanten voor BJAA in Binnenlands Bestuur nodig hebben? En wat zou de conclusie van de Amsterdamse Rekenkamer hier mee te maken hebben? Die conclusie luidde immers dat ondanks de bedelacties van Erik Gerritsen voor het zogenaamde ‘belang van de kinderen’ en het dreigen met wachtlijsten, hij het extra geld van ruim een miljoen dat hij daarvoor kreeg, niet aan de kinderen heeft besteed, maar aan de reserves van BJAA. Heeft Erik Gerritsen nu ook zo’n kapitale financiële blunder gemaakt als bestuurder dat BJAA ernstig in financiële problemen zit doordat de bestuurder een te prestigieus hoofdkantoor wilde? (het pand aan de Overschiestraat is zeer luxe en duur). Het zou niet de eerste keer zijn. In andere provincies zijn zulke schandalen bij BJZ’s met peperdure hoofdkantoren terwijl men de wachtlijsten liet oplopen, ook voorgekomen.Redaktie Dark horse: Wij van Jeugdzorg Dark horse zouden graag antwoord krijgen van BJAA op al deze vragen en stellen onze site graag beschikbaar voor wederhoor van BJAA.

                                 Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

3 opmerkingen:

 1. Bij de kamer van koophandel is intteressante informatie verkrijgbaar over het bezit van bedrijven maar ook over het bezit van stichtingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het verloop van werkers bij het zogenaamd 'gespecialiseerde' WSG is zo groot, dat ze niet gespecialiseerd zijn, en moeten samenwerken met de gewone BJZ.
  Er zijn echt wel ex-gezinsvoogden met geweten! Die gaan weg.

  Dit toont de ondeskundigheid en onbetrouwbaarheid aan van deze niet-jeugd-zorg.

  De schotten blijven bestaan omdat het bij jeugdzorg om budget en daardoor om 'leugens' gaat.
  Wanneer zal de politiek dit gaan inzien door meldingen van ouders? Ouders schrijf! Niet naar 1 maar naar velen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zijn inderdaad medewerkers in de jeugdzorg met hart voor kinderen maar vaak zijn zij erg gehersenspoeld door hun bestuurders dat het normaal is wat ze doen. Die medewerkers moeten het allemaal opknappen en worden naar de mond gepraat, omdat zij ook juridisch verantwoordelijk zijn en de bestuurders niet als er iets mis gaat. 'Meer vertrouwen in onze professionals' noemen bestuurders dat eufemistisch.

  Toch is de algemene houding in de jeugdzorg nog steeds van dat er niets aan de hand is. Het bekende toppunt in dit geval is Erik Gerritsen van BJAA, vandaag is hij weer eens bezig op Twitter maar bijna dagelijks zijn er dit soort akkefietjes. Gerritsen krijgt klachten, vandaag van twee jeugdrechtadvocaten over de schandalig rechteloze toestanden in de jeugdzorg.

  Eerst zegt Gerritsen: nou nou, kom maar eens met voorbeelden van van wat je beweert. Als er dan voorbeelden komen zegt Gerritsen: tja, maar de rechter beslist. Als de advocaten dan beweren dat de rechters afgaan op de foute rapportages van jeugdzorg, zegt Gerritsen: dan moet je een klacht indienen bij jeugdzorg en bij de nationale ombudsman. En dan zegt ie uiteindelijk: In het ergste geval mag je de bestuurder een brief sturen......

  En dan te bedenken dat deze Gerritsen dagelijks wordt bedolven onder de klachten. En altijd weer doet ie alsof ie van niks weet, alsof hij niet dagelijks te maken heeft met het extreme disfunctioneren en het klachtenprobleem over zjn organisatie. En zichzelf maar profileren en belangrijk maken. Advocaten die een brief mogen schrijven aan de bestuurder..... Nou, nou, nou.

  Volg het maar eens, sowieso een enorme aanrader voor policiti en de inspectie. Ook de manier waarop hij klagers op Twitter publiekelijk voor paal zet - door te twitteren dat hun klacht onterecht is - is schandalig! Het ging onlangs bijvoorbeeld om een moeder die vier kinderen kwijt is en totaal wanhopig daarvan is, van twee van hen weet ze niet eens waar ze zijn.

  Maar Gerritsen twitterde eerst dat hij haar wilde helpen en dat ze moest mailen. En toen ze dat deed, belde hij haar niet of nodigde haar niet uit of mailde haar niet terug. Nee, op Twitter ten overstaan van duizend volgers twitterde hij haar dat haar bejegeninig zijns inziens terecht was. Let op, een overduidelijk zeer kwetsbare moeder en een bestuurder die daar zo mee om gaat nadat hij eerst vertrouwen heeft gewekt.

  En waarom? Omdat die moeder een bedreiging voor hem is, hem hinderlijk volgt op Twitter en op Internet en omdat Gerritsen eens even haar op haar plaats wilde zetten? Anders is er geen enkele reden te bedenken om zo met de privacy van kinderen en hun ouders en met kwetsbare wanhopige mensen om te gaan.

  Maar goeie mensen in de jeugdzorg zijn er zeker wel. Nu dan ook een klokkenluider vanuit BJAA van de week, hopelijk durft die meer van zich te laten horen. Maar bij BJAA is het ondertussen toch wel de grote vraag waar de OR blijft? Waarom trekt die niet aan de bel? Over het miljoen dat bestemd was voor kinderen en wachtlijsten maar in de algemene reserves zijn gestopt volgens de Amsterdamse rekenkamer? Over het disfunctioneren? Over het bewind van Gerritsen?

  De OR zou naar de Inspectie moeten stappen en naar de burgemeester persoonlijk (niet naar ambtenaren of via ambtenaren! Die lekken naar Gerritsen) De OR zou de Raad van Toezicht kunnen verzoeken om in te grijpen en naar het Parool kunnen gaan of naar de Telegraaf.

  Kortom, medewerkers van BJAA met geweten, laat je horen! En voor wie het wil volgen op internet, zie @egerrit (en vooral ook wat er allemaal aan hem getwitterd wordt aan klachten) en @insider_BJZ

  BeantwoordenVerwijderen