donderdag 30 augustus 2012

Centra Jeugd en Gezin worden nauwelijks bezocht - ouders zijn bang voor JeugdzorgHet gaat niet goed met de Centra voor Jeugd en Gezin, staat in NRC Next (29 aug 2012).

Ze worden nauwelijks gebruikt, en zijn soms alweer opgeheven. De centra werden in 2007 opgericht na de moord op het Maasmeisje, het Rotterdamse meisje dat door haar vader was vermoord terwijl beiden bij de hulpverlening bekend waren.

Het was de bedoeling dat de centra laagdrempelige inlooppunten zouden worden, waar gezinnen terecht konden met al hun hulpvragen. Ouders kijken liever op internet, en zijn bang dat ze Bureau Jeugdzorg op hun nek krijgen als ze hulp vragen. Gemeenten hebben met geld van het Rijk ruim één miljard euro gestoken in de centra.

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Terwijl BJZ moord en brand schreeuwt dat er in de transitie van de provincies naar de gemeenten in 2015, een bezuinigingsmaatregel verborgen zit van 300 miljoen, zijn er ondertussen al een miljard euro's weg gegooid aan de CJG's waar niemand op zit te wachten. En dat de CJG's niet zouden gaan functioneren was van te voren al duidelijk, maar waarom zouden ze in Den Haag van gezond verstand uitgaan, als het ook omslachtig, duur en moeilijk kan?

=> Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

 

5 opmerkingen:

 1. Ik geloof dat heel veel ouders nu gaan beseffen dat CJG’s geen inlooppunten zijn, maar valkuilen.

  En DAT besef moet nog veel groter worden!

  En dat is te danken aan BJZ! ZIJ creëren door hun “mis”handelen ZELF een angstcultuur bij ouders of mensen die zijdelings te maken hebben met die ouders die in de worg tang van BJZ zitten! En de angst bij mensen is heel terecht!

  Zolang “professionals” niet gestraft kunnen worden voor hun ondeskundig handelen, lijkt het mij raadzaam bij deze mensen ver uit de buurt te blijven.

  Het is in ieder geval deze boodschap die ik met passie doorgeef aan iedereen die het maar wil horen.

  Walgelijke pr campagne trouwens van Jeugdzorg!

  Het houdt inderdaad niet op!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Nico Mul,

  ik ben het volledig met je eens.

  Met name
  En als u denkt dat dit 'duur' zou zijn: een OTS levert BJZ 8000 € per kind per jaar op, een consult orthopedagoog is hooguit 100 €! (een onderzoek + behandeling bij een kinderpsycholoog is misschien wat duurder, maar voor minder dan 1000 € komt uw kind al een heel eind, én wordt dan direct GOED geholpen!
  De besparing: ENORM, juridische procedures: GEEN, Uw gezin: BLIJFT BESTAAN!


  Ron V.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou wel eens willen weten hoe die gezinsvoogden hun eigen kinderen opvoeden. Uitgaande van de "adviezen" die ze aan ouders geven lijkt het me de hoogste tijd eens te controleren hoe het met deze kinderen gaat en ze zo snel mogelijk onder OTS te plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig kunnen ondersteuners, ouders en kinderen nu via internet kennis en informatie delen.

  Het zal nog even duren, maar het mankerende monstrum gaat zeker sneuvelen. Gezien de wantoestanden is het niet de vraag of, maar wanneer.

  Al is het maar omdat kinderrechters in hun eigen sociale omgeving niet meer durven vertellen wat hun functie is, als die omgeving (ook) weet wat de 'grondslag' en 'kwaliteit' van hun beslissingen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even een opmerking naar aanleiding van de eerste reactie-gever:
  In eerste opzet waren die CJG goed bedoeld en NIET bedoeld als 'valkuil'. Het ging mis toen het beleid werd: 'bij meerdere bezoeken zal BJZ ingeschakeld worden...'.

  De minister had, hierbij gesteund door de 'lange wachtlijsten' die er voor jeugdhulp zijn volgens BJZ, dat het storm zou lopen met vragen om opvoedhulp... de vraag is echter verdomd klein: de meeste ouders komen er zelf wel uit, dan wel met hulp van hun familie en kennissen... die zitten niet te wachten op 'BJZ' en een 'alles-weter' die niets anders zou willen als je kinderen uit huis halen....
  Ze hebben officieel de taak om 'hulp en steun bij de opvoeding' te geven, van menig ouder hoor ik echter 'de gezinsvoogd doet niets, komt alleen maar zeer vernederend informatie opvragen en dreigt met UHP als ik niet zijn bevelen opvolg...' of iets dergelijks...
  Gezien het feit dat BJZ in zijn bestaan naar mijn idee iedere goodwill en vertrouwen verspeelt heeft, lijkt het mij verstandig nu eens schoon schip te maken en gewoon over te gaan tot sluiting! En voor de 'jeugdhulp' dan? Gewoon: eenvoudige huiselijke problemen een beroep doen op vrijwilligers, bij echte kind-gerelateerde zaken direct naar een échte deskundige als orthopedagoog of kinderpsycholoog... deze laatste 2 werden vaak juist VERBODEN door BJZ... En als u denkt dat dit 'duur' zou zijn: een OTS levert BJZ 8000 € per kind per jaar op, een consult orthopedagoog is hooguit 100 €! (een onderzoek + behandeling bij een kinderpsycholoog is misschien wat duurder, maar voor minder dan 1000 € komt uw kind al een heel eind, én wordt dan direct GOED geholpen!
  De besparing: ENORM, juridische procedures: GEEN, Uw gezin: BLIJFT BESTAAN!

  Nico Mul


  BeantwoordenVerwijderen