zaterdag 18 augustus 2012

Basisschoolkinderen testen op een verstandelijke beperking

http://www.antibjz.nl/page/articles.html/_/jeugdzorg-algemeen/schoolkind-getest-op-lichte-verstandelijk-beper-r698

Alle Amsterdamse kinderen die in groep vijf zitten, kunnen onderworpen worden aan een nieuw soort test om te kijken of zij licht verstandelijk beperkt zijn.

De gemeente wil dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de GGD de kinderen met een lichte verstandelijke beperking, en dat zijn er naar schatting duizenden, sneller opsporen zodat problemen op latere leeftijd in de kiem gesmoord kunnen worden.

Veertig procent van de criminelen in de Top-600 is zwakbegaafd en mede daarom wil de gemeente meer en eerder inzicht in kinderen die ook het risico lopen te ontsporen.

„We gaan in eerste instantie werken met de gegevens die de scholen toch al verzamelen, zoals bijvoorbeeld de uitkomsten van de Citotoets”, zegt UvA-onderzoeker Xavier Moonen. „Mochten daar zorgwekkende signalen uitkomen, dan moet de leraar het Instrument Sociaal Aanpassingsvermogen van ons uitvoeren. Als een kind naar aanleiding daarvan een hoog risico blijkt te lopen, moet hij of zij een uitgebreidere test ondergaan, uiteraard met toestemming van ouders en leerkrachten.” .

Aanvankelijk van de uitkomsten daarvan zullen bestaande hulptrajecten worden ingeschakeld. Er is gekozen voor kinderen in groep 5, dus van acht en negen jaar, omdat dat voor de onderzoekers de ideale leeftijd is. „Hoe eerder de lichte handicap ontdekt wordt, hoe eerder er rekening mee gehouden kan worden en dus getracht wordt te voorkomen dat die persoon later een moeilijk geval wordt voor de maatschappij”, aldus Moonen.

                               Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html


6 opmerkingen:

 1. Het zou beter zijn (potentiële) medewerkers van Bjz te testn op ..

  (zodat de problemen in de kiem gesmoord kunnen worden)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 40% van de criminelen in de Top 600 is zwakbegaafd. Een nog groter percentage is van allochtone afkomst, maar dat mag dan weer niet gezegd worden. En zo worden kinderen, die hier helemaal niets mee te maken hebben, om politiek correcte redenen toch meegetrokken. Walgelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En wat doe je dan met de resultaten? Gezinsvoogden, uithuisplaatsingen? Weer een geldklopperij erbij. Want helpen ho maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit doet een beetje denken aan de gecombineerde pharma / jeugdzorg actie in Ede waar het ook zo verstandig was om op 3 jarige leeftijd vast te starten met het toedienen van Ritalin.

  Krijgt deze groep nu ondersteuning (rugzakje) of onderdrukking (de volgende pil).

  Of is dit weer een bonus aktie van een veelvoud van € 8.000.000,00 voor meneer Gerritsen van BJAA?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 40% van de criminelen zwakbegaafd? en de andere 60% van de criminelen staat aan het hoofd van een bancaire of financiele instelling.
  Zal me niets verbazen als juist deze club het gehele onderzoek financiert

  Ik walg van dit soort berichten, laat kinderen nu eindelijk eens met rust

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kansberekeningen worden gebaseerd op populaties. Deze cijfers mag je niet toepassen op individuele gevallen. Dan ontstaat er te gemakkelijk verkeerde interpretaties wat maar al te vaak resulteert in onnoemelijk veel schade.

  Degene die toch kanscijfers meent los te mogen laten op een enkel persoon (of nog erger een kind), lijdt zelf onder een verstandelijke handicap. Deze is immers te dom om de complexiteit van mensen en samenlevingen te bevatten. Dit soort gevallen zou je de mond moeten snoeren en alle beslisbevoegdheden af moeten nemen.

  BeantwoordenVerwijderen