donderdag 23 augustus 2012

Jeugdzorg Brabant schendt privacy personeel

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12816207/__Jeugdzorg_Brabant_in_de_fout__.html

Jeugdzorg Brabant schendt privacy personeel
 

DEN HAAG - Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant heeft in strijd met de wet de resultaten van psychologische tests van ongeveer 900 werknemers verzameld. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft dat donderdag geoordeeld in een onderzoek.
 
De psychologisch test is niet nodig voor een goede bedrijfsvoering en bovendien is deelname niet vrijwillig omdat werknemers die weigeren ontslag riskeren, oordeelt de privacywaakhond.

De uitkomst van de tests is gevoelig omdat die iets zegt over de psychische gesteldheid, vaardigheden en beperkingen van de werknemers. Een deel van de resultaten is in te zien door de leidinggevende.
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant is het niet eens met het oordeel van het CBP maar legt zich neer bij de uitspraak, legde directeur Rita van Breugel donderdag uit.

De werknemers krijgen binnenkort de keus of ze de testresultaten over hun vaardigheden willen prijsgeven aan hun leidinggevende. Als ze geen toestemming verlenen worden alle testresultaten vernietigd. In de toekomst worden de tests alleen nog afgenomen bij personeelsleden die op voorhand die toestemming geven. Ze verwacht dat de meeste werknemers willen meewerken.

Van Breugel ontkent dat werknemers het risico van ontslag hebben gelopen als ze deelname aan de test weigerden.

Volkskrant

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant in Eindhoven heeft ten onrechte psychologische gegevens verzameld van medewerkers. Dat meldt Omroep Brabant. Alle medewerkers van Jeugdzorg in Eindhoven moeten sinds vorig jaar verplicht een psychologische test maken. Medewerkers die weigeren riskeren ontslag op staande voet, weet de omroep.
Het College Bescherming Persoonsgegevens concludeert dat Jeugdzorg in strijd met de Wet behandeling persoonsgegevens handelt, schrijft de omroep op de website.

De testresultaten zijn persoonlijk van aard en zeggen iets over de psychische gesteldheid van de Jeugdzorgmedewerkers.


                          Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

3 opmerkingen:

 1. Lijkt mij een goed idee, dat een assessment deel uit zou maken van de sollicitatieprocedure voor een gezinsvoogd. Ze worden dan ook psychologisch getest of ze wel geschikt zijn voor het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Persoonlijk heb ik toch liever dat zij de privacy van hun personeel schenden dan die van mij en mijn kinderen (wat helaas wel gebeurt is).
  Maar ook dit geeft weer de arrogantie en incompetentie weer van BJZ. Deze test dient m.i. bij ALLE medewerkers van hoog tot laag door bijvoorbeeld de overheid te worden afgenomen en bij het niet goed afleggen hiervan dient men ontslagen te worden.
  Heb alleen dan het idee dat er niemand bij BJZ overblijft.
  He, probleem opgelost, verplicht alle werknemers van BJZ een psychologische test en BJZ houdt op met bestaan.
  Gelijk goed voor het begrotingstekort van de regering, dus volgens mij iedereen blij.

  Ron V.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je een psychologische test laat verrichten door psychologen die in dienst zijn van bjz instellingen dan zullen ze allemaal stoornissen hebben. Die stoornissen bestaan niet maar ja, het brengt onmenselijke mensen rijkdom en gezinnen in de hel.

  BeantwoordenVerwijderen