woensdag 8 augustus 2012

Oma doet aangifte tegen Bureau Jeugdzorg Utrecht


http://www.hartvannederland.nl/nederland/2012/oma-overleden-kind-3-doet-aangifte-tegen-jeugdzorg/

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/842500/aangifte-oma-nouafel-tegen-jeugdzorg

UTRECHT - De oma van de vorig jaar overleden Utrechtse peuter Nouafel gaat aangifte doen tegen Jeugdzorg. Dat heeft ze gezegd tegen RTV Utrecht. De inspectie publiceerde gisteren een kritisch rapport over het handelen van de instantie.

De moeder en stiefvader van Nouafel worden verdacht van mishandeling van het jongetje. Buren, familieleden, politie én het ziekenhuis maakten melding van problemen in het gezin, maar Jeugdzorg zat er niet genoeg bovenop, staat in het rapport.

Jeugdzorg zegt dat de meldingen niet gingen over fysiek geweld en dat de situatie daarom is onderschat. Uit documenten in handen van RTV Utrecht blijkt dat er wel degelijk is aangegeven dat er sprake is van kindermishandeling. De oma van het omgekomen jongetje wil nu dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht.

Jeugdzorg kan volgens Justitie nu niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Nouafel, omdat de protocollen zijn nageleefd. Als er een aangifte ligt, moet de zaak opnieuw worden bekeken.

Bureau Jeugdzorg (BJZ) Utrecht heeft onvoldoende toezicht gehouden op de veiligheid van een mishandelde peuter. Dat schrijft de Inspectie Jeugdzorg in een rapport naar aanleiding van het overlijden van een 3-jarig Utrechts jongetje vorig jaar maart als gevolg van lichamelijk geweld. 
Bij enkele instanties was bekend dat er grote problemen waren in het betreffende gezin. Meteen na de geboorte werd de jongen bij een pleeggezin geplaatst. Na een paar maanden kwam hij terug bij zijn moeder, onder toezicht van BJZ Utrecht. In 2008 werd die ondertoezichtstelling niet verlengd door de kinderrechter. Daarna kwamen er bij Jeugdzorg meldingen binnen van onder meer de politie, een ziekenhuis en ook van de oma van de peuter. Die maakten zich zorgen over de veiligheid van het kind. Jeugdzorg onderzocht die meldingen, maar zag geen aanleiding om opnieuw naar de rechter te stappen. Volgens de inspectie had

Jeugdzorg de zaak breder moeten onderzoeken, maar BJZ Utrecht herkent zich niet in de kritiek en reageerde op NOS.nl bij monde van bestuurder Jan Dirk Sprokkereef. Hij stelt dat de kritiek achteraf wordt gegeven, met de wetenschap van dat moment. Zijn medewerkers beschikken in de beoordeling van dergelijke kwesties echter nog niet altijd over die informatie. De inspectie onderzocht een soortgelijk incident bij BJZ Haaglanden. Daar kwam in 2011 ook een 3-jarige peuter om het leven die al in beeld was bij Bureau Jeugdzorg.

Ook hier zou de veiligheid van de peuter onvoldoende zijn bewaakt.
BJZ Utrecht heeft haar hoofdkantoor aan de Goeman Borgesiuslaan en vormt de toegang tot de jeugdzorg in de provincie Utrecht. Het bureau is er voor kinderen tot 18 jaar en hun ouders/opvoeders in situaties waarin er ernstige problemen zijn bij het opgroeien en de opvoeding. BJZ Utrecht heeft twee hoofdtaken, die de wet haar heeft opgedragen: nagaan welke hulp kinderen en hun ouders nodig hebben en die hulp organiseren en indien nodig volgen én nagaan of kinderen in hun ontwikkeling bedreigd worden en mogelijk bescherming nodig hebben.

Redactie Dark horse: In en in triest. De oma van het kind heeft meerdere malen foto's gemaild naar Bureau jeugdzorg waarop de verwondingen te zien zijn, die haar kleinkind d.m.v. mishandeling heeft opgelopen. Jeugdzorg greep niet in. Soms denk je dat Jeugdzorg er baat bij heeft om niet op tijd in te grijpen, als er weer een kind overlijdt. Dan kan men nog meer respressieve maatregelen voorstellen aan de Tweede Kamer. Kinderrechters durven nu al niet op te staan tegen BJZ. Waar andere ouders en hun kinderen verliezen op grond van leugens, insinuaties en intimidatie, grijpt men niet in als overduidelijk blijkt dat er zorgen zijn om een kind. Nu kan Jeugdzorg Nederland weer meer geld vragen, want dit komt waarschijnlijk allemaal omdat de 'werkdruk' te groot is. Het tekort schieten van de professionaliteit in de Jeugdzorg wordt namelijk altijd verklaard met veronderstelde financieele tekorten.

                                        Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

3 opmerkingen:

 1. Enige jaren geleden vroeg ik tijdens klachtengesprek met de WSG, wat wilt u dan dat men doet als een kind met blauwe plekken zit. Het antwoord was; u moet geen kwaad spreken. EN ER WERD NIETS TEGEN ONDERNOMEN!

  een oma, die niet mocht zeggen dat haar kleinzoon bij zijn moeder mishandeld werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is gelukkig sprake van een voorzichtige kentering in de eindeloze machtswellust van BJZ en aanverwante instellingen.

  Enerzijds is er een advocaat die massaal schadeloosstellingsprocedures wil beginnen tégen BJZ/ Staat der Nederlanden.
  Anderzijds: de jeugdzorg gaat naar de gemeenten en is het tijd om eens de balans op te maken en misschien wel eens de kans om 'schoon schip' te gaan maken.... (zie de video van mw. Nancy Schaefer op deze blog: zij propageerde de kinderbescherming volledig af te schaffen en dit in een nieuwe organisatie te geven...!)

  Over de aansprakelijkheid: naar mijn mening is 'protocollen naleven' niet een vrijwaring voor aansprakelijkheid. Wel lijkt mij 'de staat der Nederlanden' in ieder geval verantwoordelijk: de 'Stichtingen die een BJZ-beheren' zijn ingesteld door de Staat, de rechters fiateren het handelen van die instellingen en bovendien wordt alles met staatsgeld bekostigd.
  Wellicht is u ook bekend dat de eerste schadeloosstelling al is uitbetaald in de zaak van E.W., een vrouw van nu ca. 24 jaar die jarenlang haar vader heeft moeten missen dank zij de VALSE 'incest beschuldigingen' in de 'Bolderkar-affaire' (14 gevallen van 'incest' werden 'ontdekt' dank zij op hol geslagen medewerksters van een peuterspeelzaal..../ De geschiedenis dreigt zich te herhalen met 'herkenning kindermishandeling' waar het AMK / BJZ nu zo hard mee bezig zijn om leraren en artsen 'voor te lichten'.....)

  Dus mensen: verzamel bewijs van uw 'schade door jeugdzorg' en meldt u aan voor deze procedures. Bewijs: harde feiten en niet emoties! Dus als u in de WAO komt door de strass van BJZ en het staat in een officieel medisch rapport, dan is dat bewijs, als u alleen heeft: 'ik voel me zo verdrietig door het gemis van uw kinderen, dan is dat 'emotie'.

  Meer informatie wil ik gaarne verstrekken.

  Nico Mul (ouder-ondersteuner in Jz/Kb zaken)
  (N.J.M.Mul@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lees preventief het boekje De Jungle van de Jeugdzorg
  (http://www.swpbook.com/index.php?action=view&book=1263&reeks=5) en/of de Nico Mul's link:
  http://dl.dropbox.com/u/3224280/Videos%20%2B%20media%20links%20jeugdzorg.pdf

  Houdt vanaf het eerste teken van jeugdzorg-bemoeien (op school bijv.) een eigen contacten-journaal/dagboekje bij! Bundel alles schriftelijk in mappen! Zorg alles zwart op wit te hebben en bevestig telefoontjes schriftelijk op inhoud of afspraak.

  BeantwoordenVerwijderen