zaterdag 4 augustus 2012

Veel te veel 'hulpverleners'

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3293403/2012/07/29/Veel-te-veel-hulpverleners-bij-probleemgezin.dhtmlEr komen veel te veel hulpverleners bij probleemgezinnen.' Dat zei Tweede Kamerlid voor de VVD Brigitte van der Burg vandaag. Uit onderzoek bleek dit weekeinde dat elk jaar 2,5 miljard euro wordt verspild door bureaucratie en een gebrek aan samenwerking bij de diverse betrokken instanties. RTL Nieuws heeft een concept van dat onderzoek in handen.

De VVD dringt al langer aan op decentralisatie van onder meer de jeugdzorg. 'Naar de gemeenten. Die krijgt dan de regie in handen, de financiën, de uitvoering en de verantwoordelijkheid', aldus Van der Burg. 'En het is dichtbij.'

Ze weet dat er vaak wel vijf hulpverleners naar een gezin komen, ze kent zelfs een geval waar 17 mensen met raad en daad een gezin wilden bijstaan 'Allemaal met de beste bedoelingen, maar iedereen vanuit zijn eigen terrein. Met weer eigen voorwaaren en regels. En niemand heeft dan de eindverantwoordelijkheid. Een normaal gezin zou daar al horendol van worden, dus zeker een gezin dat toch al moeite heeft het leven te organiseren.'

Er moet volgens haar tempo gemaakt worden met de aanpak. 'Maar wel goed! Voor de gezinnen zelf, maar ook voor de samenleving. Iedereen heeft het in deze crisistijd wel over het geld, maar daar komt de vergrijzing nog bij.' De samenleving heeft straks dus ook helemaal niet zoveel hulpverleners meer over, vreest Van der Burg.


                Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse1 opmerking:

  1. Gezinnen die hoepeltjes moeten springen voor de hulpverleners. Bij gebrek aan echte hulp dus. We besteden onverantwoord veel geld om te zorgen dat gezinnen alleen hulp krijgen als de overheid beslist dat ze daar recht op hebben. Die verantwoording, inclusief kinderbeschermingstrajecten en rechtzaken voorkomt dat er tijdig hulp verleend wordt.
    Hulp vragen is vragen om moeilijkheden. En we bedoelen het allemaal zo goed. Welke partij gaat hier nu eens de bijl aanzetten?

    BeantwoordenVerwijderen